Αναρτήθηκε στις:01-10-23 21:39

Ο Γιώργος Λιανός στο πλευρό του Γιάννη Στέφου για μια δυνατή Ήπειρο


Της Ειρήνης Κατσούλα



Συνέντευξη στο maxitisartas.gr παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας με τον συνδυασμό του Γιάννη Στέφου "Κοινό των Ηπειρωτών", Γιώργος Λιανός. Ο κ. Λιανός μας μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν να δεχτεί την πρόταση να διεκδικήσει μια θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και για το όραμά του για τον τόπο μας, την Άρτα.

Πείτε μας δυο λόγια για εσάς. Ποιος είναι ο Γιώργος Λιανός που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών;


Γεννήθηκα το 1983 στην Άρτα, όπου μεγάλωσα και διαμένω μόνιμα. Κατάγομαι από την Πράμαντα και το Τετράκωμο, είμαι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Σπυριδούλα Κατσούλα από τη Φιλοθέη Άρτας και έχουμε τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Παναγιώτη και τον Γιάννη. Το 2002 πέρασα στη Σχολή Αστυφυλάκων μέσω πανελληνίων εξετάσεων και έχω υπηρετήσει σε μάχιμες υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., στην Υπηρεσία Ασφαλείας Προέδρου Κυβερνήσεως, στην Δ.Α. Άρτας και τα τελευταία χρόνια στην Υπηρεσία Ασφαλείας Μελών Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων. Παράλληλα σπουδάζω στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Γιατί υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Στέφο; Τί βλέπετε στο πρόσωπό του ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου;


Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι καθοριστικός και κρίσιμος, αποτελεί βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού προγραμματισμού της περιοχής μας, καθώς ιεραρχεί δράσεις και έργα, τα ωριμάζει και τα υλοποιεί, διαχειριζόμενη μεγάλα κονδύλια μέσα από το ΠΕΠ Ηπείρου, μέσα από τομεακά, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Διαθέτει, επίσης, τις διοικητικές δομές και έχει τις θεσμικές αρμοδιότητες που είναι απαραίτητες για να ασκήσει άμεση πολιτική προς όφελος όλων των πολιτών. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται μια Περιφερειακή Αρχή με διάθεση υπηρέτησης μιας κοινής Περιφερειακής ταυτότητας, χωρίς προνομιακές μεταχειρίσεις και αποκλεισμούς.

Απαιτείται ένας Περιφερειάρχης με γνώση, όραμα και βούληση να κλείσει την οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή ψαλίδα, που επί θητείας Καχριμάνη δημιουργήθηκε ανάμεσα στο διοικητικό κέντρο της Ηπείρου και τις άλλες τρεις Περιφερειακές της Ενότητες. Απαιτείται ένας Περιφερειάρχης και μια Περιφερειακή Αρχή με την πρόθεση και την αποφασιστικότητα να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, με την Ηπειρώτισσα και τον Ηπειρώτη και τις καθημερινές ανάγκες τους στο επίκεντρο. Ο Γιάννης Στέφος είναι ένας πολιτικός με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικαλιστικά κινήματα και στη κεντρική πολιτική σκηνή.

Αποφάσισα λοιπόν και εγώ να συμμετάσχω σ' αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, επειδή πιστεύω ακράδαντα πως για να μπορέσει να αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση και να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή μας στην Ήπειρο είναι μονόδρομος μια Περιφέρεια με διαφανή λειτουργία, με νέα νοοτροπία και νέα πρακτική διοίκησης, που θα εκπέμπει διαφορετικά πρότυπα, μακριά από μικροπολιτικές, παλαιοκομματισμό και πελατειακές σχέσεις, μια Περιφέρεια με έγνοια για άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, με ορθολογική, δίκαιη και ισόνομη διαχείριση των πόρων προς όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Άρτα;


Το όραμα μου για την Άρτα επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες.

1. Την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με την εφαρμογή νέων μεθόδων και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, τόσο στην καλλλιεργητική διαδικασία, όσο και στην εκτροφή παραγωγικών ζώων και ορνίθων.

Με προτροπή, ενημέρωση και ενθάρρυνση για την επίτευξη της οικονομίας κλίμακας, μέσα από τη λειτουργία του αγροτοδιατροφικού πάρκου, τη διασύνδεση της Γεωπονικής Σχολής με τους παραγωγούς και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας που παράγουν.

Με αξιοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων και του δυναμικού της Περιφέρειας για διαμόρφωση συνθηκών θωράκισης της εργασίας των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, προστασίας των τιμών πώλησης των προϊόντων τους και διασφάλισης αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής μας.

2. Ένα ολιστικό τουριστικό σχέδιο, με εκπόνηση project plan και επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, ώστε ο Νομός της Άρτας να αποτελέσει έναν τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, την ιστορικότητα και τα μνημεία της περιοχής, το πλούσιο και πολυποίκιλο ορεινό και παραθαλάσσιο προστατευόμενο φυσικό του περιβάλλον. Ώστε να αναζωογονηθεί και να βγει από την απομόνωση, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους και την εγγύτητά του με τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων και του Ακτίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

3. Και τέλος, τη δημιουργία -επιτέλους- του Επιχειρηματικού Πάρκου, την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύσταση νέων επιχειρήσεων που θα καταστήσουν την Άρτα εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να δώσει έμφαση όσον αφορά την Άρτα;


Η Περιφέρεια, όπως σας είπα ήδη, έχει πολλές και ουσιαστικές αρμοδιότητες, αυτό που χρειάζεται είναι η ανάδειξη ενός νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, πέρα από την έμφαση στο τουριστικό προϊόν που προανέφερα -το οποίο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον κύκλο εργασιών πολλών επαγγελμάτων, επιφέροντας έτσι πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία- πρέπει να μελετήσει και να υλοποιήσει ένα πλέγμα αναπτυξιακών μέτρων και δράσεων, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης της ανεργίας και αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων της περιοχής μας.

Σε επίπεδο τεχνικών υποδομών, το οδικό δίκτυο της Άρτας και ιδιαιτέρως το δίκτυο του ορεινού όγκου, χρήζει άμεσης αναβάθμισης, βελτίωσης και καλύτερης συντήρησης. Η ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων που έχει ανάγκη η πεδιάδα της Άρτας, αλλά και οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού μας όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, η επέκταση των αποχετευτικών δικτύων και η επεξεργασία του συνόλου των αστικών λυμάτων -με αποκεντρωμένα συστήματα κατά περιπτώσεις-, ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός των δημόσιων κτηρίων και η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, που αφενός θα προστατέψει την πόλη της Άρτας από πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου θα απελευθερώσει την επέκταση του Σχεδίου Πόλης και τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής, είναι επίσης έργα άμεσης προτεραιότητας.

Η κατασκευή σύγχρονου Διοικητηρίου και η συγκέντρωση εκεί του συνόλου των Υπηρεσιών της Π.Ε. Άρτας θα διευκολύνει και την εύρυθμη λειτουργία και την μεταξύ τους συνεργασία και -κυρίως- την ευχερέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη των ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, στους οποίους πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου, κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία η οποία συνεχώς μειώνεται.

Ποια έντονα προβλήματα έχετε διαπιστώσει στην Άρτα και στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις;


Τα προβλήματα είναι αρκετά, το δημογραφικό ασφαλώς είναι σημαντικότατο, με την αντίστοιχη ερήμωση του ορεινού όγκου, αλλά και με τη μείωση ταυτόχρονα ενεργού πληθυσμού στην πόλη της Άρτας και στους οικισμούς του κάμπου. Σχηματικά και συνοπτικά βιώνουμε έντονη ενδοπεριφερειακή οπισθοχώρηση, σε οικονομικό, εργασιακό, κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, αν έπρεπε να προσδιορίσω το πρώτο, το πιο επείγον, αυτό θα ήταν αδιαμφισβήτητα η οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου. Μείζον πρόβλημα, που εκκρεμεί αρκετές δεκαετίες και για το οποίο η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή όψιμα και επικοινωνιακά παρουσιάζεται σα να επιδεικνύει ενδιαφέρον.

Πρέπει επιτέλους να δοθεί ουσιαστική λύση και να θωρακιστεί η Άρτα και η ευρύτερη περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αράχθου με τα κατάλληλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να μην ζήσουμε και στην περιοχή μας κάτι αντίστοιχο όπως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν ένα νέο πρόσωπο στο χώρο της αυτοδιοίκησης;


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στον στίβο της πολιτικής και δίνουν τους δικούς τους αγώνες για να καταφέρουν να υλοποιήσουν το όραμα και τις ιδέες τους ώστε να γίνει ο τόπος που ζούμε πιο φιλικός για όλους με προοπτικές ανάπτυξης. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους με θέληση, όραμα, γνώσεις και φρέσκιες ιδέες.

Προσωπικά εισέρχομαι ανιδιοτελώς στον χώρο της αυτοδιοίκησης, κυρίως για να προσφέρω στον τόπο που ζω, οραματιζόμενος μια καλύτερη κοινωνία που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους και αλληλέγγυα και χωρίς διακρίσεις.

Ένα μήνυμά σας προς τους πολίτες της Άρτας.


Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θα πρέπει να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια νικηφόρα προοπτική για την Ήπειρο, για να βάλουμε οριστικά τέλος στο παλιό, στη συγκεντρωτική διοίκηση και την υδροκέφαλη Ήπειρο. Για να κερδίσει η Άρτα το χαμένο έδαφος και να επανέλθει ισχυρά στον ενδοπεριφερειακό χάρτη.

Ο αγώνας μας είναι κοινός και η διαμόρφωση μιας αξιόπιστης, ολοκληρωμένης, προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης για την Περιφέρειά μας, παραπάνω από αναγκαία.

Είναι ώρα ευθύνης.

Είναι ώρα κρίσιμων επιλογών και αποφάσεων για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη πενταετία. Το ‘’ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ’’ και εγώ προσωπικά διεκδικούμε την εμπιστοσύνη σας για να επαναφέρουμε την ελπίδα, για να γυρίσουν η Ήπειρος και η Άρτα σελίδα και να μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





img