Αναρτήθηκε στις:26-04-24 13:16

ΚΚΕ: «Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο στόχαστρο του κεφαλαίου»


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στις 28 Απριλίου η ΚΟ Άρτας του ΚΚΕ επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η προστασία της υγείας του εργάτη από τον επαγγελματικό κίνδυνο αντιμετωπίζεται με ριζικά διαφορετικά κριτήρια από την αστική και την εργατική τάξη. Η αστική αντίληψη για την κατάσταση της υγείας του εργάτη επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διατήρηση της ικανότητάς του για εργασία. Η αντίληψη αυτή προβάλλει στην έννοια της υγείας την ακεραιότητα του μεμονωμένου ατόμου και ορίζει τη υγεία σαν έλλειψη ανώμαλης κατάστασης του σώματος ή του πνεύματος, τέτοιας που να δημιουργεί ανικανότητα για εργασία ή ανάγκη θεραπείας. Με τη λογική αυτή, θα μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί σαν υγιής ακόμη και αυτός που υποφέρει κατά καιρούς από ανίατη ασθένεια, εφόσον τα συμπτώματά της δεν εμποδίζουν ουσιαστικά στην άσκηση του δεδομένου επαγγέλματος.

Η μαρξιστική αντίληψη αρνείται πρώτα απ’ όλα το γεγονός της απεικόνισης της υγείας σα συνόλου των φυσιολογικών λειτουργιών του μεμονωμένου ανθρώπου, γιατί ο άνθρωπος είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άθροισμα βιολογικών λειτουργιών. Όπως έλεγε ο Μαρξ, η ανθρώπινη ουσία δεν είναι η αφαίρεση που υπάρχει μέσα στο μεμονωμένο άνθρωπο. Στην ουσία είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων. Ο συγκεκριμένος προσδιορισμός της υγείας δεν αρνείται το βιολογικό μέρος του ανθρώπου, αλλά το συσχετίζει με τις κοινωνικές συνθήκες, τις σχέσεις παραγωγής. Συνεπώς, για ν’ αποτελεί η υγεία κοινωνικό δικαίωμα και να είναι η προστασία της ουσιαστική, δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους.

Εργατικά δυστυχήματα: Ένα νεκρός ανά 2 μέρες στη σημερινή Ελλάδα, 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες το 2023.

179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες σε ένα έτος, πολλοί οι εργαζόμενοι που πεθαίνουν από θερμοπληξία! – Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας εν έτη 2023.

Τα εργατικά δυστυχήματα σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα, όπως κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά πανελλαδικά. Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών.

Πλείστες ήταν οι περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι μη εκπαιδευμένοι ή απλοί βοηθοί χειριστών εργάστηκαν σε γερανούς με τραγικές επιπτώσεις για εκείνους ή για συναδέλφους τους.

Τεράστια η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – Απόλυτο σκοτάδι.

Στην Ελλάδα, το 2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ενώ, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021, 31 εργαζόμενοι.

Συνολικά 179 νεκροί, 54 το Α΄ τετράμηνο του 2023, 69 το Β΄ τετράμηνο και 56 το Γ΄ τετράμηνο του περασμένου έτους. Ιδιαίτερα ανεβασμένος των νεκρών ένστολων και των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (μέσα σε αυτούς και οι πυροσβέστες) με συνολικά 21 νεκρούς.

Σήμερα είναι αποδυναμωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας η οποία πλέον δεν μπορεί να ελεγχθεί κοινωνικά, αλλά μόνο κοινοβουλευτικά, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων. Έχει μείνει πλέον 200 εργαζόμενους (από 400 που είχε) με τον νεότερο να είναι 50 ετών.

Πολλοί οι εργαζόμενοι που πεθαίνουν από θερμοπληξία!

Ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Ιούλιος του 2023 με συνολικά 23 νεκρούς στους χώρους εργασίας και πολλούς εξ αυτών να πεθαίνουν από θερμοπληξία. Ειδικά ένας τομέας που πρέπει να καταγράφεται για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία είναι πλέον και η κλιματική αλλαγή.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΑΕ


Μόνο στο σοσιαλισμό, ως πρώτη βαθμίδα του κομμουνιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, μπορεί να διασφαλιστεί η σχεδιασμένη παραγωγή για τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Η εργατική δύναμη παύει να είναι εμπόρευμα και μέσω του κεντρικού σχεδιασμού εντάσσεται μαζί με τα μέσα παραγωγής στην οργάνωση της παραγωγής με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Εξαλείφεται η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, και η ατομική εργασία εντάσσεται άμεσα στη συνολική κοινωνική εργασία και όχι μέσω της αγοράς. Ο κεντρικός σχεδιασμός διασφαλίζει τη γενικευμένη ανάπτυξη της ικανότητας για εξειδικευμένη εργασία, για αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση του εργάσιμου χρόνου. Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η προάσπιση και προαγωγή της υγείας να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στην παραγωγική διαδικασία.

Στη Σοβιετική Ένωση από τη δεκαετία του ’50 εφαρμοζόταν 5ήμερη βδομάδα εργασίας, 7ωρης ή 6ωρης εργάσιμης μέρας και με ηλικία συνταξιοδότησης στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.24 Η νυχτερινή βάρδια ήταν μειωμένη κατά 1 ώρα, ενώ οι έγκυες απαλλάσσονταν από αυτήν, όπως και από τις υπερωρίες, και, εάν συνέτρεχε λόγος, τις μετέθεταν σε πιο ελαφριές εργασίες. Στα 50 επιστημονικά ερευνητικά ινστιτούτα υγείας και προστασίας της εργασίας, εκπονούνταν έρευνες που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών εργασίας στις γυναίκες και στην προφύλαξη της υγείας τους. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 είχαν μειωθεί κατά 20% τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. Η Επιθεώρηση κάθε κλαδικού συνδικάτου μπορούσε να αναστείλει τη λειτουργία τμήματος ή και ολόκληρου του εργοστασίου, όταν δεν τηρούνταν οι κανονισμοί της προστασίας και ασφάλειας της εργασίας.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





img