Αναρτήθηκε στις:09-05-24 18:19

«Η απαγωγή του εκδότη»: Δ. Μαμαλούκας, Εκδόσεις Κέδρος 2023 (2η αναθεωρημένη έκδοση)


Το σχέδιο του Πάολο Καστελίνι ή Πάολο Παστελόνι ή Ντεμέτριο Λούκας, για να εκδικηθεί την Κάρλα Περούτσι, ήταν το εξής:

Ο Αντόνιο Τζουλιάνι.

Η Κάρλα Περούτσι.

Η συλλογή κίτρινων διαμαντιών του γέρο-Περούτσι.

Η απαγωγή.

Η διαφυγή με το σκάφος του Μπέπε.

Το σχέδιό του ολοκληρωμένο.

Θα άρπαζε τα περίφημα διαμάντια της Κάρλα.

Κι ο Αντόνιο θα τον βοηθούσε…

Νέα Υόρκη ΗΠΑ, Λέτσε Ιταλίας, Νάπολη Ιταλίας, Ακρωτήριο Λευκάτα Λευκάδας Ελλάδας.

Ο Πάολο Καστελίνι είναι ένας ασήμαντος χρυσοχόος και ανερχόμενος συγγραφέας.

Η πλούσια Κάρλα Περούτσι είχε ερωτευτεί και παντρευτεί τον Αντόνιο Τζουλιάνι πρώην πιλότο της Φόρμουλα 1 και ήδη χρεοκοπημένο. Τον Αντόνιο, η Κάρλα, τον είχε κάνει διευθυντή στην αστυνομική σειρά του εκδοτικού της οίκου, στο Μιλάνο.

Ο Πάολο Καστελίνι, που έβγαινε από μια περίοδο μελαγχολίας χάρη στο πάθος της συγγραφής, είχε έτοιμο το μυθιστόρημα του. Η μοίρα έπαιξε το παιχνίδι της και μια εύθραυστη φιλία, στηριγμένη στο αλκοόλ, δεν άργησε να γεννηθεί ανάμεσα στους δύο άντρες. Ήταν απλώς θέμα χρόνου πότε θα συλλάμβανε το σχέδιο της ζωής του. Είχε καταλήξει στη σκέψη της απαγωγής του Αντόνιο Τζουλιάνι.

Όμως εκείνη, την Κάρλα, μισούσε, εκείνη ήθελε να εκδικηθεί ο Πάολο. Ο Αντόνιο δεν του έφταιγε τίποτα, αντίθετα ήταν ο εκδότης του, εκείνος που είχε πιστέψει στον Πάολο και στο γραπτό του. Είχανε συναντηθεί τόσες φορές, είχανε πιεί μαζί, είχανε γίνει φίλοι. Γι΄ αυτό δεν είχε σκοπό να τον πειράξει, ούτε να του κάνει κανένα κακό. Έπρεπε όμως ο Πάολο να τον πείσει να τον βοηθήσει. Ο Αντόνιο Τζουλιάνι, θα βοηθούσε τον Πάολο άθελά του. Το σχέδιο, η σκηνοθετημένη απαγωγή του εκδότη Αντόνιο Τζουλιάνι, θα ήταν ένα τέλειο διαφημιστικό κόλπο, για να πουλήσει το δεύτερο βιβλίο του Πάολο. Ο συγγραφέας θα απήγαγε τον εκδότη του…

Μετά ο Πάολο θα εκβίαζε την Κάρλα να πάρει την πολύτιμη συλλογή των κίτρινων διαμαντιών, θα τα πουλούσε και θα μοιραζόταν την αξία με τον Αντόνιο. Ο Πάολο θα εξαφανιζόταν κι ο Αντόνιο θα γυρνούσε στην Ιταλία, υποτίθεται απελευθερωμένος απ΄ τον απαγωγέα, όπου -εκτός από τα λεφτά των διαμαντιών— θα τον περίμεναν και τα κέρδη απ΄ τις υψηλές πωλήσεις του βιβλίου του Πάολο…

Αρκεί να δεχόταν ο Αντόνιο, να τον απαγάγει ο Πάολο, στα ψέματα…

Όμως ο Πάολο θα τον παγίδευε, διότι η απαγωγή του Αντόνιο Τζουλιάνι θα ήταν αληθινή και θα ζητούσε λύτρα απ΄ τη γυναίκα του την Κάρλα.

Άλλωστε αυτό ήταν το θέμα και ο τίτλος του βιβλίου του Πάολο: "Η απαγωγή του εκδότη"…

Τι σχέση έχει με την υπόθεση η Λευκάτα, ένας βράχος που υψώνεται φοβερός μέσα σε μια ερημιά υποβλητική, πάνω από ένα σκοτεινό κι απύθμενο πέλαγο που σχεδόν βράζει;

Το κυνήγι ενός ροφού τι προκάλεσε;

Τι ήταν η κρυφή σπηλιά;

Που ήταν η κρυψώνα -φυλακή και ποιον παγίδεψε;

Τα κίτρινα διαμάντια θα φέρουν την ευτυχία;

Η Κάρλα Περούτσι θα κυνηγούσε τον Πάολο Καστελίνι αν και ν…;

Θα πετύχει το σχέδιο του Πάολο Καστελίνι;

Η πλοκή έχει πολύ ενδιαφέρον και η γραφή ρέει αβίαστα.

Αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα διαβάζεται γρήγορα και οι ανατροπές που συμβαίνουν μέχρι και την τελευταία σελίδα, κυριολεκτικά, είναι εντυπωσιακές.

Διαβάστε το.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Είναι πεζογράφος και μεταφραστής. Έχει γράψει δεκαεφτά μυθιστορήματα, εννιά για ενήλικες και οχτώ για παιδιά. Ανάμεσα σ’ αυτά, τα αστυνομικά Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού, Η απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα, (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ - ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτου, Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, εκδόσεις Κέδρος (Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2017, μεταφράστηκε στα τουρκικά), Τα πτώματα δεν πληρώνουν, εκδόσεις Κέδρος, 2022 καθώς και τα μυθιστορήματα Κοπέλα που σε λένε Φίνι (μεταφράστηκε στα τουρκικά) και Κράτα μου το χέρι. Το πρώτο του βιβλίο Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα τέσσερα βιβλία της αστυνομικής σειράς για παιδιά Οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ: Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής (υποψήφιο για το Βραβείο παιδικού βιβλίου του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2017), Η απαγωγή του τραπεζίτη Ο’ Μπράιαν, Τα πλαστά χαρτονομίσματα και Το Αγκμαράλο.

Κώστας Α. Τραχανάςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img