Αναρτήθηκε στις:05-09-19 11:41

31η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος στον Κοκκινόλακο


Φέτος ο ΕΟΣ Άρτας φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των ορειβατικών συλλόγων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας. Θέλοντας όλοι οι ορειβάτες να γνωρίσουν τον ορεινό όγκο του νομού μας, ο οποίος έχει καλά κρυμμένα μυστικά, o Σύλλογος αποφάσισε η ΣΟΣΔΕΗ να διεξαχθεί στον Κοκκινόλακο ή Φρούσια Όρη, έχοντας ως βάση το χωριό Μεσούντα.

Ο Κοκκινόλακος είναι ένα σχετικά χαμηλό βουνό, μόλις στα 1750μ η ψηλότερη κορυφή του, όμως προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στα Τζουμέρκα, τα Άγραφα, το Χατζή, τη Μαρόσα και την κοιλάδα του Αχελώου. Στη βάση του κυλάει ο Αχελώος ποταμός ενώ τον διασχίζουν ρέματα με πιο γνωστό αυτό του Φάγγου. Οι πρόποδές του καλύπτονται από πυκνά δάση φυλλοβόλων ενώ ψηλότερα υπάρχουν κωνοφόρα. Τέλος λίγο χαμηλότερα από τις κορυφές κυριαρχούν υποαλπικά λιβάδια.

Η επιλογή όμως του Κοκκινόλακου δεν έγινε μόνο για αυτό το λόγο. Ο Κοκκινόλακος, τα Φρούσια όρη των αρχαίων, όπως και τόσα άλλα βουνά της πατρίδας μας απειλείται. Μία απειλή που γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης και της πράσινης ενέργειας. Ο Κοκκινόλακος είναι στις περιοχές, που σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Όλοι έχουμε δει τι καταστροφή στο ορεινό τοπίο φέρνει η εγκατάστασή τους, κορυφές που έχουν ισοπεδωθεί, έργα και δρόμοι χαράζουν ανεπανόρθωτα το πρόσωπο του βουνού ενώ οι επιπτώσεις στη πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής ανεπανόρθωτες.

«Ας μαζευτούμε λοιπόν όλοι εμείς που αγαπάμε το παρθένο τοπίο και θέλουμε να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας έτσι όπως το βρήκαμε αν όχι και καλύτερο. Ας στηρίξουμε τους κατοίκους της περιοχής, που και αυτοί αντιδρούν στην εγκατάσταση αυτών των τεράτων και να τους δώσουμε ένα μήνυμα πως δεν είναι μόνοι τους», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Σύλλογοι θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν σε τρεις διαδρομές, ώστε να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον Κοκκινόλακο.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img