Αναρτήθηκε στις:23-04-24 13:04

Γιώργος Ηπειρώτης: «Ο Καραγκιόζης είναι ο απόλυτος Έλληνας που ξέρει να αγωνίζεται και να μην παραδίνεται!»


Της Ειρήνης Κατσούλα



Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε ο γνωστός σε όλους μας Καραγκιοζοπαίχτης Γιώργος Ηπειρώτης. Τα λόγια του αποκαλύπτουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει ήδη παραχωρήσει τη θέση της στην ποιοτική τέχνη του Καραγκιοζοπαίχτη του παρελθόντος, μια τέχνη την οποία προσπαθεί ο ίδιος με πολύ κόπο να διατηρήσει “ζωντανή”! Τον ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή και δηλώνουμε τον αμέριστο σεβασμό μας προς τον ίδιο και το έργο του!

Ας ξεκινήσουμε κάνοντας μια αναδρομή στο έργο σας, πείτε μας δύο λόγια για την ενασχόληση σας αυτή.


“Γεννήθηκα στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας το 1978 και η πρώτη μου επαφή με τον Καραγκιόζη ήρθε από την τηλεόραση στα 4 χρόνια μου. Η αγάπη των γονιών μου ευδόκησε στα 6 μου χρόνια να αποκτήσω τις πρώτες φιγούρες μου που κολλούσε σε κοντραπλακέ και έκοβε με ξυλοκοπτική η μητέρα μου από τις χαρτοκοπτικές Καραγκιόζη που πουλούσαν τότε βιβλιοπωλεία και περίπτερα. Λίγο αργότερα στα 9 χρόνια μου σχεδίαζα δειλά δειλά τις πρώτες φιγούρες μόνος μου και επιχείρησα στο μπερντέ που μου είχε φτιάξει ο πατέρας μου να παρουσιάσω τις πρώτες μου παραστάσεις στη γειτονιά μου με βοηθούς την αδερφή μου και τους φίλους μου και θεατές τα υπόλοιπα παιδιά, μάλιστα με εισιτήριο 20 δραχμές για να μαζευτούν τα χρήματα για την κατασκευή νέων φιγούρων και αγορά νέων χαρτοκοπτικών. Η αποκλειστική και μόνιμη ενασχόληση με το Θέατρο Σκιών ήρθε μετά το 1998 όπου ο Θίασος μου καθιερώθηκε αρχίζοντας συνεργασίες με αποστολές φιγούρων στο Εξωτερικό και Παραστάσεις στην Κεντρική Ελλάδα για να έρθει μετέπειτα στο 2009 η σταδιοδρομία και στον τόπο μου. Πλέον βιοπορίζομαι και λειτουργώ ως Καραγκιοζοπαίχτης παρουσιάζοντας παραστάσεις Καραγκιόζη και διοργανώνοντας Εργαστήρια Εκμάθησης του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη σημαντική στήριξη και τη βοήθεια της γυναίκας μου Μαρίας Χουλιάρα “ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΛΑΣ” που είναι η πρώτη βοηθός μου αλλά και συνεργάτης μου στις κοινές μας παρουσιάσεις εκεί όπου ο Καραγκιόζης και το παραμύθι που αφηγείται δημιουργούν μια Λαϊκή Παραδοσιακή Ατμόσφαιρα που διασκεδάζει και μεταλαμπαδεύει την Πολιτιστική Παράδοση του Λαού μας”.

Πώς κρίνετε την αποδοχή του κόσμου στο έργο σας; Η αλλαγή εποχών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πόσο σας έχει επηρεάσει;


“Ο Καραγκιόζης είναι ο απόλυτος Έλληνας που ξέρει να δέρνει αλλά και να δέρνεται, να σαρκάζει αλλά και να αυτοσαρκάζεται, να αγωνίζεται και να μην παραδίνεται... ως γόνος και απόγονος της Ελλάδας που δεν τη νίκησε η κατρακυλοεξέλιξη του μοντερνισμού, καθιστώντας τον ιερή μορφή και όχι βρισιά όπως αδαείς ψευτοδιανοούμενοι και παραμορφωμένοι θέλουν να λένε γιατί δεν τον
αγαπούν και συνεπώς δεν τον εννοούν...! Ο Καραγκιοζοπαίχτης για να είναι επιτυχημένος πρέπει όχι μόνο να ταυτίζεται αλλά να είναι ο ίδιος Καραγκιόζης. Προσωπικά, δόξα τω Θεώ, νιώθω και είμαι ο Καραγκιόζης! Αυτό είναι το Συστατικό της Επιτυχίας μου στο Λειτούργημα αυτό του Καραγκιοζοπαίχτη. Παρά την ψηφιακή εποχή σήμερα, όπως με το σινεμά και την τηλεόραση παλαιότερα... ο Καραγκιόζης αντί να υποφέρει... ως χαμαιλέοντας προσαρμόζεται χωρίς να αλλοιώνεται και χρησιμοποιεί ότι θέλει να τον εξοντώσει... για να πετύχει το σκοπό του αφού ο ίδιος είναι ΣΠΟΡΟΣ που και αν θέλουν να τον θάψουν για να χαθεί... αυτός εν τέλει με ισχυρότερες ρίζες φυτρώνει και Συνεχίζει! Αυτό είναι εμφανές από τον κόσμο και εννοώ το Λαό που αγαπά και αγκαλιάζει τον Καραγκιόζη αλλά και προσωπικά το Έργο μου το οποίο νιώθω υπερήφανος που έχω καταφέρει να μην είναι ένα τυποποιημένο θέαμα από τα πολλά που περιοδεύουν... αλλά μια αφορμή κοινωνικής ενότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδαγωγίας και διατήρησης του Ήθους, του Πολιτισμού, της Λαογραφίας και της Παράδοσης της Πατρίδας μας”.

Η στήριξη από πλευράς φορέων είναι ικανοποιητική για εσάς ή θα επιθυμούσατε περισσότερη;


“Η Αγάπη και Αποδοχή του κόσμου για το δικό τους Γιώργο ΗΠΕΙΡΩΤΗ είναι μεγάλη έτσι που δεν είναι τυχαίο πως σε όποιο Σύλλογο και Πολιτιστικό Οργανισμό στήνουμε το μπερντέ μας και παίζουμε, με το τέλος της Παράστασης μας κλείνουν ημερομηνία και για την επόμενη χρονιά! Δυστυχώς όμως οι Φορείς της Πολιτείας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι Ξένοι και Προκλητικά Απόμακροι από το Μπερντέ μας...! Προφανώς η Αλήθεια της Φωνής του Καραγκιόζη ή το Έντονο Φως του Μπερντέ να ενοχλεί... αλλά ο Καραγκιόζης Αυτός Είναι και πρέπει οι περαστικοί των όποιων τίτλων να προσαρμόζονται και όχι ο Αιώνιος Καραγκιόζης! Πού είναι οι Δήμοι; Πού είναι οι Περιφέρειες; Τι κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού; ΣΗΜΕΙΩΝΩ... πως τα ελάχιστα “τυπικά” ΔΕΝ πληρούν τα Πρέποντα! Θλιβερό να περνάω με τα πόδια ή με ανοιχτό το τζάμι στο αυτοκίνητο και βλέποντας με ο κόσμος (κυρίως μεγάλοι) να φωνάζουν “ΗΠΕΙΡΩΤΗ πού παίζεις, πότε θα είσαι εδώ...; Και εγώ να αναγκάζομαι να τους λέω ότι αυτοί που σαν Διοικούν ΔΕΝ θέλουν τον Καραγκιόζη σας...! Στην Ήπειρο ένα Καραγκιόζη έχουμε και αν θέλουμε να τον κρατήσουμε στην ΕΔΩ που για πρώτη φορά στην Ελλάδα γεννήθηκε εκεί στο Μπερντέ που φώτιζε στο Σαράι του Αλή Πασά στα Γιάννενα (και θα ήθελα αυτά να τα πούμε σε μια πιο εκτενή συνέντευξη...) πρέπει οι Δήμοι και η Περιφέρεια να δει Σοβαρά το Μοναδικό της Θέατρο Σκιών, όχι για το Γιώργο Ηπειρώτη αλλά για τη Συνέχεια της Παράδοσης και της Λαογραφίας που Μεταλαμπαδεύει και συνεχίζει την Ηπειρώτικη Σχολή του Καραγκιόζη!”

Πώς βλέπετε το μέλλον για εσάς και το έργο σας;


“Ο Καραγκιόζης δεν είναι μια παλιομοδίτικη ιδέα ή ένα θέαμα του παλιού καιρού... αλλά μια Επίκαιρη Προσωπικότητα που Μεταλαμπαδεύει τις Αξίες και τον Πολιτισμό της Ελλάδας που δεν
εξαϋλώθηκε και δεν χάθηκε στο χρόνο του “πάμε μπροστά και όπου βγει”...! Ο Καραγκιόζης είναι Ανάγκη! Πάντα λέω πως όσο Υπάρχει το ΦΩΣ θα Υπάρχει και η ΣΚΙΑ, και όσο θα Υπάρχει Σκιά θα Υπάρχει ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ!!! Εξάλλου όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος... το άδικο, η φτώχεια, η αδικία και άλλα μύρια κακά... δυστυχώς θα υφίστανται, οπότε είναι όχι μόνο Αναγκαίο αλλά και Επιβεβλημένο ο Καραγκιόζης ως Αντίβαρο να έχει Συνέχεια, Ανανέωση, Σκοπό και Λόγο Ύπαρξης!”

Ένα μήνυμα σας προς τα παιδιά και τους γονείς...


“Είναι σημαντικό για εμένα οι γονείς να δώσουν το ερέθισμα του Καραγκιόζη στα παιδιά τους αν βέβαια οι ίδιοι πρώτα εννοήσουν το τι είναι αυτή η Σκιά! Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όπως οι ώρες πάνω από ένα τάμπλετ, ένα κινητό, οι ηλεκτρονικές οθόνες κ.λ.π. δεν είναι απασχόληση ούτε και δημιουργία αλλά ουσιαστικό χάσιμο της ζωής... Οι ψεύτικοι φίλοι των social, οι διαδικτυακές σχέσεις με αμφότερο σκοπό την ευκαιριακή σάρκα... καθιστούν και υποβιβάζουν τους ενασχολήσαντες ως ανθρωπόμορφα ζώα αντί Ανθρώπους...! Αυτό ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει για τα παιδιά μας, αν όντως τα αγαπάμε όπως λέμε...! Δεν είναι μόνο η προσωπική μου άποψη αυτών αλλά και η εμπειρία μου μέσα από συνεργασίες του Καραγκιόζη μου με Ψυχιάτρους και Δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης όπου τα παιδιά βοηθήθηκαν με τρόπο ξεχωριστό και αποδεκτό να αλλάξουν την ψυχική τους κατάσταση! Τα σχολεία; Που είναι τα σχολεία; Γιατί η πόρτα από τα σχολεία είναι κλειστή στον Καραγκιόζη; Ευθύνη έχουν οι Δάσκαλοι αλλά και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι γονείς που αδιαφορούν για την ουσία και αρκούνται να χειροκροτούν το “χρυσό” περιτύλιγμα της μοντέρνας σαπίλας που προσφέρεται στα παιδιά... έτσι που αυτό το ατόπημα σύντομα θα φέρει ενώπιον μας της Ανεπανόρθωτες Συνέπειες του! Τα παιδιά ειδικά όσο ποιο μικρά είναι τόσο ποιο κοντά στην Αλήθεια βρίσκονται και τόσο ποιο εύκολα κατανοούν και αποδέχονται το Σωστό! Από μικρά ας φέρουμε τα παιδιά στον Καραγκιόζη... Υπάρχει Λόγος και θα Προκύψει Ουσία!”



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img