Αναρτήθηκε στις:22-04-24 14:25

Απινιδωτής τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων


Της Ειρήνης Κατσούλα



Σε μια άκρως σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίων Αναργύρων Άρτας, που αφορά την απόκτηση ενός απινιδωτή που τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, ακριβώς στην είσοδο του συλλόγου. Ο σύλλογος απευθύνθηκε σε επιχειρήσεις της περιοχής μας και εν τέλει, το αίτημά του βρήκε ανταπόκριση στην επιχείρηση FOTIS HOME, που έκανε δωρεά στο σύλλογο τον απινιδωτή. Πρόκειται για μια σπουδαία κίνηση εκ μέρους του επιχειρηματιών Αθανάσιου Φώτη και Σταύρου Φώτη της επιχείρησης FOTIS HOME. Ως γνωστόν, ο απινιδωτής μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και η τοποθέτησή του στην πλατεία του οικισμού κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική.

Απινίδωση είναι η χορήγηση ρεύματος (μονοφασικού η διφασικού) με σκοπό την εξαναγκαστική εκπόλωση του καρδιακού μυ και την επαναλειτουργία του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς. Σημαντική πληροφορία είναι να κατανοήσουμε πως η έγκαιρη απινίδωση εκεί που ενδείκνυται μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ 15-50% ο λόγος αυτού είναι διότι το λειτουργικό πρόβλημα που προκάλεσε την ανακοπή είναι τέτοιο που για αρχή τουλάχιστον προκαλεί αρρυθμίες και όχι άμεσο θάνατο, παραδείγματα είναι ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όταν λοιπόν θα έχουμε μια άμεση και ποιοτική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με μια πρώτη απινίδωση μέσα στα 5 πρώτα λεπτά οι πιθανότητες της επανόδου αυτόματης κυκλοφορίας και κατά συνέπεια η ανάνηψη του θύματος αυξάνονται.

Εκ μέρους του συλλόγου, ο Κωνσταντίνος Καλιαρντάς δήλωσε τα εξής “Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίων Αναργύρων Άρτας με έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας και τη θέληση να κάνουμε πιο ασφαλή τον οικισμό μας επιδίωξε την απόκτηση ενός Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, ώστε να τοποθετηθεί στην πλατεία του οικισμού όπου πολλοί συνάνθρωποι, μικρής και μεγάλης ηλικίας, περιφέρονται καθημερινά και βρήκε ανταπόκριση στην εταιρεία FOTIS HOME. Ευχαριστούμε, λοιπόν, θερμά την επιχείρηση FOTIS HOME για την πολύτιμη προσφορά της τόσο στο σύλλογο όσο και στους συνανθρώπους μας. Αν και πραγματικά είναι από τα πράγματα που εύχεσαι να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ, τίποτα δεν αντικαθιστά την πρόληψη. Η ζωή είναι ό,τι πιο πολύτιμο, και ο πολιτισμός χαρίζει ζωή σε όλους μας”.

Σε μια ειδική τελετή, πλακέτα ως φόρος τιμής απονεμήθηκε στην εταιρία FOTIS HOME. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαρακλιάς, ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Δημότη και Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Ευαγγέλου, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας- Συντονισμού Δράσεων- Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Κοτσαρίνης και άλλοι φορείς. Ο Δήμαρχος Αρταίων επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η προσφορά και η κίνηση της εταιρείας FOTIS HOME και μακάρι να βρει και άλλους μιμητές. Επίσης δήλωσε το πόσο σημαντική είναι η σωστή χρήση του απινιδωτή από εξειδικευμένα άτομα, καθώς όπως είδαμε πριν λίγο καιρό στο κέντρο της πόλης συνέβησαν περιστατικά, όπου δυστυχώς δεν υπήρχαν άτομα εξειδικευμένα να χρησιμοποιήσουν κάποιον απινιδωτή και περίμεναν το ΕΚΑΒ.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Ο απινιδωτής μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μια φορά, αυτή τη φορά όμως θα σώσει μια ανθρώπινη ζωή! Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν διοργανωθεί σεμινάρια χρήσης του απινιδωτή για τους πολίτες. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό την ερχόμενη εβδομάδα στο σύλλογο και η παρακολούθησή τους από τους πολίτες θα είναι δωρεάν! Η συμμετοχή των πολιτών και ιδίως κατοίκων των Αγίων Αναργύρων κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, αφού όπως είπαμε, η σωστή χρήση του απινιδωτή μπορεί να σώσει ζωές!










img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img