Αναρτήθηκε στις:29-04-24 15:32

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Αρταίων


Από εκρήξεις λεκτικές, ένταση και υπερβολές χαρακτηρίστηκε η 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 7 το απόγευμα και η οποία αφορούσε το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.

Μπορεί τα θέματα να είχαν το ενδιαφέρον τους όμως αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν οι διαξιφισμοί και οι εντάσεις ως προς την εφαρμογή της διαδικασίας, στο θέμα που προηγήθηκε και αφορούσε τις πρώτες 100 μέρες. Τόσο που να κατηγορηθεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πατήλας, από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ότι εφαρμόζει «χουντικές» μεθόδους.

Την διαφωνία τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο κ. Σιλιόγκας, ο κ. Χριστούλης και η κ. Αμπελογιάννη επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας διεκδικώντας συμμετοχή στο διάλογο για όλους τους συνδυασμούς της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ένταση προκλήθηκε στην προσπάθεια του κ. Πατήλα να μειωθεί η χρονική διάρκεια της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας.

Υπήρχαν επτά σημαντικά θέματα τα οποία έπρεπε να αναλυθούν, η «βεντάλια» των οποίων όμως άνοιξε πάρα πολύ, αφού οι ερωτήσεις περιελάμβαναν πολλά και διαφορετικά σκέλη με αποτέλεσμα και οι απαντήσεις να κινηθούν σε ανάλογα επίπεδα.

Οι δράσεις σε τομείς του αθλητισμού οι οποίες αναπτύχθηκαν, οι παιδικές χαρές, το ΚΑΠΗ, ο τουρισμός, με την γνωστοποίηση δημιουργίας εκτός των άλλων και τουριστικού οδηγού και χάρτη, τα οποία δεν υπήρχαν, η καθαριότητα, οι σχολικές μονάδες, ήταν μόνο μερικά από τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι σε ερώτηση της κ. Τόλη.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας εκτίμησε ότι η κ. Τόλη, δημοτική σύμβουλος από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με τα ερωτήματά της έχει αναλάβει να κάνει εκ μέρους του συνδυασμού όλη την δύσκολη… «βρώμικη» δουλειά.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κοτσαρίνης τόνισε ότι ήταν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν θέλει να απαξιώσει το έργο της, όμως ανέφερε ότι «το τελευταίο 6μηνο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ήταν καταστροφικό για το Δήμο», διευκρινίζοντας «στο οποίο εξάμηνο, εγώ δεν ήμουν στη Δημοτική Αρχή».

Ο Δήμαρχος Αρταίων απαντώντας στην «προπαγάνδα» όπως την χαρακτήρισε του «όλα τα βρήκατε έτοιμα» παρέπεμψε στις εισηγήσεις των Αντιδημάρχων για την σχηματισθείσα πορεία μέσω ενεργειών και εργασιών, τις πρώτες 100 μέρες. Διευκρίνισε ότι μέσω των εισηγήσεων δίνονται απαντήσεις και στην «Αρτινών Συνεργασία», λίγα λεπτά μετά την μεγάλη ένταση.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ερωτήματα μπορεί να κάνει και η «Αρτινών Συνεργασία» και οποιαδήποτε άλλη δημοτική παράταξη και στην επιτροπή λογοδοσίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Δεν μπορεί όμως μία παράταξη να στέλνει καθημερινά έγγραφα στους Διευθυντές, στους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών να απαντήσουνε και να λογοδοτούνε… Δεν μπορούνε οι υπηρεσίες καθημερινά να ασχολούνται και να απαντούν σε τέτοια έγγραφα».

Σε αίτημα της κ. Αμπελογιάννη θα απαντήσουν οι υπηρεσίες, όμως όσον αφορά την «Αρτινών Συνεργασία», ο κ. Σιαφάκας καυστηρίασε το ήθος, το επίπεδο, την ποιότητα, την μικροπολιτική και μία ειρωνική διάθεση στον τρόπο των ερωτήσεων. Υπερασπίστηκε τον κ. Πατήλα τονίζοντας ότι «είναι Πρόεδρος και τηρεί την διαδικασία» και ξεκαθάρισε ότι «όπως η μείζονα μειοψηφία θέτει ερωτήσεις με αυτό το στιλ έτσι θα παίρνει και τις απαντήσεις».

Ο Δήμαρχος Αρταίων απάντησε ότι συνεχίζει τα συμβασιοποιημένα έργα αναφερόμενος και στο OPEN MALL λέγοντας: «Προφανώς το ψηφίσαμε, προφανώς το στηρίξαμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει αυτό το έργο και θα το στηρίξουμε με ό,τι διαφοροποίηση και αστοχίες υπάρχουν».

Ερώτημα έθεσε η κ. Αμπελογιάννη η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη με τις εξελίξεις στο Περιαστικό Δάσος στο Λόφο Περάνθης και ειδικότερα στα προβλήματα με τις ιδιοκτησίες στην περιοχή. Ο κ. Σιαφάκας έκανε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη κάποιες επαφές και υπάρχουν και κάποιες μεταβολές, λέγοντας: «Προχθές έγινε κάποια τροποποίηση η οποία ξεχωρίζει τα άλση τα οποία είναι εντός ή εκτός δασικού ιστού αν έχουν φάτσα στο άλσος, οπότε έχει μειώσει τα μέτρα και τις παρεμβάσεις. Είμαστε όλοι με την ίδια ανησυχία πιστέψτε το. Εμάς ποιος θα μας βοηθήσει σαν Δήμος; Δεν έχουμε ούτε τους πόρους ούτε το προσωπικό, ούτε τον χρόνο να οργανωθούμε. Επομένως και σήμερα που ήμουν στην ΠΕΔ και πάλι συζητήθηκε. Μέσω της ΚΕΔΕ θα πρέπει να υπάρχει μία Κεντρική Διαχείριση. ροφανώς εδώ είμαστε όσο μπορούμε για βοηθήσουμε τους δημότες.
Δεν θα βγούμε εύκολα για πρόστιμα. Όπως επίσης εδώ είμαστε και για το Περιαστικό Δάσος. Μπορεί να είναι εντολή, για όλα τα στρατόπεδα με αυτό που έγινε στη Θεσσαλία πέρυσι αλλά να είστε σίγουροι ότι είμαι και σε συνεννόηση με το Δασαρχείο και με το Διοικητή». Κατανόησε την θέση και του κ. Διοικητή και τόνισε: «Παρόλα αυτά να είστε σίγουροι ότι προσπαθούμε και από πιο ψηλά να σταματήσουμε τη διαδικασία και τέλος πάντων να την ελέγξουμε» για να καταλήξει λέγοντας: «Παράταση παίρνουμε μην θεωρείτε ότι είναι εύκολο».

Αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της λογοδοσίας ο Δήμαρχος Αρταίων ποιο ήταν το όραμα που υλοποίησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αναφορικά και με το ΞΕΝΙΑ για να τονίσει ότι γενικότερα και προς άλλες κατευθύνσεις δεν υπήρχε όραμα.

Ο κ. Σιαφάκας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο Κάστρο κάνοντας γνωστό ότι είναι στους σχεδιασμούς του Δήμου νέα μελετημένη μορφή για το θεατράκι, ενώ φέτος θα καταβληθεί προσπάθεια να λειτουργήσει με μικρότερη όμως χωρητικότητα. Ο εκθεσιακός χώρος θα χρησιμοποιηθεί για συναυλιακές εκδηλώσεις, ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί και ένας ακόμη χώρος πολιτιστικών δράσεων στο Παραποτάμιο Πάρκο.

Χριστίνα Μπίζα



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





img