Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός της Παρέμβασης για τα θερμοκήπια - Οι αιτήσεις έφθασαν στο 180% του διαθέσιμου ποσού
Χρ. Τσιρογιάννης: Για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)
Όλγα Γεροβασίλη: Σφοδρή αντίδραση για τη μεταφορά ζωικών αποβλήτων στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας
Θανατηφόρο τροχαίο στην Άρτα με εκτροπή φορτηγού
Συνέντευξη του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2025
Οι τρεις Δήμαρχοι που συμμετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τον Δήμο Αρταίων, συμφώνησαν σε κοινή γραμμή και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν ενωμένοι τις προσπάθειες για:
- Την προστασία του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας
- Τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
- Τη θωράκιση της Λίμνης Πουρναρίου, η οποία αποτελεί κρίσιμη πηγή υδροδότησης για την περιοχή
Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι Δήμοι, παρά και τη δεύτερη εισαγγελική παραγγελία που εκδόθηκε, θα συνεχίσουν τη μάχη σε όλα τα επίπεδα (διοικητικά, πολιτικά και νομικά), θεωρώντας την προστασία του ΧΥΤΥ απόλυτη προτεραιότητα.
Αίτημα για άμεση σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου έως το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου, όπου θα ζητηθεί:
Άμεση παύση της μεταφοράς αποβλήτων στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.
Λήψη επίσημης απόφασης του αρμόδιου φορέα, ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας και διαχείρισης του ΧΥΤΥ.
Επανεξέταση και επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων και της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΥ, ώστε να δέχεται κωδικούς απορριμμάτων που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χώρου.
Αυστηρή εφαρμογή της ήδη υφιστάμενης απόφασης που προβλέπει ότι ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας δεν θα δέχεται στο εξής απορρίμματα από άλλες περιοχές, πέραν των Δήμων της Άρτας.
Αναζήτηση και διεκδίκηση χρηματοδότησης για: Την αποκατάσταση του Α΄ κυττάρου, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον. Την αναβάθμιση και θωράκιση του Β΄ κυττάρου. Τη συνολική περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΥΤΥ, με στόχο ένα ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.
Συνέχιση του έργου υδροδότησης από τη Λίμνη Πουρναρίου, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες και έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα πρώτα στάδια χρηματοδότησης από τους Δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά.
Ο Δήμος, σε συνεργασία με τους άλλους τρεις Δήμους του νομού, θα προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για όσα συντελούνται τις τελευταίες ημέρες. Συνεχής αλληλογραφία και λήψη πρόσθετων γνωμοδοτήσεων ώστε ο Δήμος να έχει πλήρη νομική τεκμηρίωση. Προσφυγή ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, εφόσον χρειαστεί, για την επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.
Ο Δήμος Αρταίων και οι συνεργαζόμενοι Δήμοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ο αγώνας θα συνεχιστεί αδιάκοπα, θεσμικά και μεθοδικά, μέχρι να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας και της Λίμνης Πουρναρίου.
