Αναρτήθηκε στις:02-10-19 12:12

Έρχεται το e-εργαλείο σύγκρισης τιμών ρεύματος


Εντός του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι καταναλωτές να προχωρούν σε σύγκριση των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προετοιμασία του συστήματος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκεται στην τελική της φάση με τις εταιρίες να φορτώνουν σταδιακά τα δεδομένα που αφορούν στα τιμολόγια που προσφέρουν ώστε οι καταναλωτές να έχουν μια πλήρη εικόνα της λιανικής αγοράς ενέργειας.

Όπως είναι προφανές με το εργαλείο αυτό οι καταναλωτές θα είναι σε θέση άμεσα και εύκολα να θέσουν συγκεκριμένες παραμέτρους και κριτήρια, που να ταιριάζουν στο καταναλωτικό τους προφίλ, να υπολογίσουν το ενεργειακό τους κόστος, να προστατευθούν από παραπλανητικές προωθητικές καμπάνιες και γενικά να μπορούν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση σχετικά με το αν θα πρέπει να αλλάξουν, ή όχι, το υφιστάμενο συμβόλαιό τους ή τον πάροχό τους.

Στην πλατφόρμα, όπως έχει προαναγγελθεί, θα αναλύεται με σαφή τρόπο, διακριτά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλαδή η τιμή με την οποία κάθε πάροχος χρεώνει την κιλοβατώρα) και μετέπειτα το πλήρες κόστος ανά τιμοκατάλογο (ανταγωνιστικό τμήμα και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) και θα παρέχει σύγκριση τιμών. Μάλιστα, θα είναι τόσο απλό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του επιπέδου εξοικείωσής τους με την τεχνολογία. Με το συγκεκριμένο εργαλείο ο καταναλωτής θα μπορεί να ενισχύσει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις του με τους προμηθευτές ρεύματος ενώ θα είναι ικανός να προσδιορίζει με ακρίβεια το ενεργειακό του κόστος, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων, οι οποίες κρύβονται στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, όταν θα λαμβάνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Επίσης, οι εταιρείες προμήθειας θα είναι υποχρεωμένες να επικαιροποιούν τα στοιχεία, όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή στους τιμοκαταλόγους τους, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πάντοτε πρόσβαση στα τρέχοντα τιμολόγια που προσφέρονται στην αγορά. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι καταναλωτές μπορούν εδώ και καιρό μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα υπολογιστικά εργαλεία στο διαδίκτυο αλλά το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι η πρώτη πλατφόρμα από επίσημο φορέα της ενεργειακής αγοράς. Και μάλιστα έρχεται σε μια περίοδο όπου αναμένονται ανακατατάξεις στην εμπορική πολιτική ορισμένων εναλλακτικών παρόχων, ως «απάντηση» στις πρόσφατες αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων της ΔΕΗ και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5%.

Ήδη δε οι πρώτες κινήσεις ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού από τους ιδιώτες παρόχους έχουν ξεκινήσει… Μεγάλη εταιρεία έχει ήδη βγάλει στην αγορά νέα πακέτα στο μοντέλο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που προσφέρουν σταθερή μηνιαία τιμή για δύο χρόνια. Τους σχεδιασμούς τους κάνουν και οι λοιποί ιδιώτες πάροχοι, προκειμένου να προχωρήσουν στις δικές τους κινήσεις προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια στην αγορά. Συνεπώς θα αποφύγουν τις αυξήσεις στα υφιστάμενα προϊόντα και θα ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα σε νέα προϊόντα στοχεύοντας κυρίως στις μεγάλες καταναλώσεις της μέσης τάσης, όπου το πεδίο ανταγωνισμού διευρύνεται μετά τη μείωση της έκπτωσης και στους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, για τους οποίους το κίνητρο παραμονής στη δεσπόζουσα εταιρεία μετά τον περιορισμό της έκπτωση έχει αποδυναμωθεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ


Στο μεταξύ και καθώς σταδιακά ο πόλεμος των προσφορών οσονούπω θα ενταθεί η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαφημιστικές σειρήνες που θα μας βομβαρδίζουν καθημερινά και μας καλούν να αλλάξουμε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Για να είναι ωφελημένος ο καταναλωτής από την αλλαγή παρόχου και να κερδίσει χρήματα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος. Σημειώνεται πως η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαγορεύεται, εφόσον δεν έχουν εξοφληθεί ή δεν έχουν διακανονιστεί οι οφειλές προς τον υφιστάμενο προμηθευτή.

Σε γενικές γραμμές ακολουθήστε τις παρακάτω τρεις οδηγίες, τους τρείς χρυσούς κανόνες και τα τέσσερα βήματα για να βγείτε κερδισμένος

* Υπολογίστε πρωτίστως την κατανάλωση του ρεύματος σε kWh σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι αθροίζετε τους 3 εκκαθαριστικούς 4μηνιαίους λογαριασμούς για να δείτε ποιο είναι το «ενεργειακό σας προφίλ» και με βάση αυτό να ζητήσετε προσφορά από τον προμηθευτή. Μην παρασύρεστε από διάφορα πακέτα ή προσφορές για μειωμένες χρεώσες για κάποιους μήνες (π.χ. πάγιο, μειωμένη χρέωση kWh κτλ)

* Να γνωρίζετε ότι σε οποιονδήποτε προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και να πάτε οι «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) και οι χρεώσεις υπερ τρίτων Δημοτικά Τέλη, ΕΡΤ, λοιπές χρεώσεις, είναι ίδιες ανεξαρτήτως προμηθευτή.

* Να μην υπογράφετε ποτέ σύμβαση για αλλαγή προμηθευτή πριν την μελετήσετε προσεκτικά. Συγκρίνετε τις προσφορές και άλλων παρόχων, πριν καταλήξετε. Μόνο όταν είστε σίγουροι ότι θα έχετε όφελος προχωρήστε στην αλλαγή προμηθευτή.

ΤΡΕΙΣ "ΧΡΥΣΟΙ" ΚΑΝΟΝΕΣ


1. Πρέπει το κάθε νοικοκυριό να γνωρίζει πόσες kWh καταναλώνει σε ετήσια αλλά και 4μηνιαία βάση καθώς και πόσα χρήματα ξοδεύει για το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιρώντας τις χρεώσεις ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, υπέρ τρίτων Δήμος, ΕΡΤ κτλ

2. Να μην υπερβαίνει τις 2000 kWh το 4μηνο, διότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αυξάνονται πάρα πολύ με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να εκτοξεύονται!

3. Στην νυχτερινή κατανάλωση δεν υπάρχει επιβάρυνση ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ


Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να είστε ασφαλής ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα από την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

* 1ο βήμα: πριν από την υπογραφή της σύμβασης ζητήστε έγγραφη οικονομική Προσφορά από περισσότερους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για την τιμή ανα/kWh, με βάση την ετήσια κατανάλωση σας. Εάν έχετε νυχτερινό ρεύμα διαχωρίστε τις αντοίστοιχες kWh. Στην τιμή της kWh δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Στην προσφορά πρέπει να αναφέρεται και η πάγια μηνιαία, δημηνιαία ή τετραμηνιαία χρέωση (πάγιο), ημέρας και νύχτας. Προσοχή! Η σύγκριση μεταξυ περισότερων προμηθευτών είναι δυνατή μόνο όταν γίνεται στην ίδια βάση (π.χ. ανά μήνα, με ΦΠΑ ή χωρίς κτλ)

* 2ο βήμα: Ζητάτε πάντα το σχέδιο της σύμβασης -Γενικοί Όροι Συναλλαγών και Ειδικοί Όροι- που πρόκειται να υπογράψετε, μελετήστε το προσεκτικά και ζητείστε διευκρινήσεις για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε. Πρέπει μεταξύ άλλων να περιέχουν: την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης, τα κριτήρια αναπροσαρμογής της χρέωσης της kWh (αυξήσεις στην χρέωση της kWh), το ποσό της εγγύησης, τη συχνότητα έκδοσης των λογαριασμών, ποιες συνέπειες έχετε αν διακόψετε τη σύμβαση πριν από τη λήξη του συμφωνηθέντα χρόνου (πληρώνετε κάποιο ποσό και ποιό είναι αυτό; Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό σας που θα απευθυνθείτε; Πως μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να πληρώσετε το λογαριασμό σας;

* 3ο βήμα: Προσοχή στις συμβάσεις από απόσταση. Επιτρέπεται να συνάψετε σύμβαση από απόσταση (τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά). Δεν απαιτείται η υπογραφή της σύμβασης. Αρκεί και η τηλεφωνική συγκατάθεσή σας. Η σύμβαση πρέπει να σας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς και το έντυπο Δήλωσης Υπαναχώρησης. Έχετε δικαίωμα να υπαναχωρήσετε αζημίως εντός 14 ημερών από την ημέρα που παραλάβατε το έντυπο της σύμβασης.

* 4ο βήμα: Μετά την υπογραφή της σύμβασης ζητάτε πάντα αντίγραφό της καθώς και κάθε σχετικού εγγράφου που υπογράψατε π.χ. αίτηση, προσφορά πακέτου κτλ. και διατηρείτε αρχείο τόσο με την σύμβαση όσο και με τους λογαριασμούς. Ελέγχετε τους λογαριασμούς, ως προς την κατανάλωση σε kWh, και ως προς τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και υπέρ τρίτων (Δημος, ΕΡΤ κτλ).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ-eleftheria.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img