Αναρτήθηκε στις:26-04-24 18:22

Σημεία ομιλίας της Όλγας Γεροβασίλη στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»


«Για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, η θέση του πρωτογενούς τομέα είναι εξέχουσα σε ένα νέο, βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο παραγωγικό μοντέλο»Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της "GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ" στην Καλαμάτα με θέμα: "Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος" βρέθηκε και απηύθυνε ομιλία η Δ' Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε αρχικά ότι "παραμονές των Ευρωεκλογών η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ιδιαίτερη επίκαιρη, αλλά δυστυχώς στον δημόσιο διάλογο δεν δίνεται ο χρόνος που θα έπρεπε". Αναφέρθηκε επίσης στις αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος λέγοντας ότι "το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής έχει καταστεί υπαρξιακό ζήτημα, είδαμε στη Θεσσαλία τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική κρίση για την πρωτογενή παραγωγή", ενώ τόνισε ότι "όλο και πιο επιτακτικά τίθεται το ζήτημα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, πέρα από τον τουρισμό και την οικοδομή" για να υπογραμμίσει ότι "για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η θέση του πρωτογενούς τομέα είναι εξέχουσα σε ένα νέο, βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο παραγωγικό μοντέλο".

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για την ΚΑΠ 2023-2027, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει εκφράσει από την αρχή τις επιφυλάξεις του για "δομικές ελλείψεις, θεσμικές ανεπάρκειες και αυστηρές δεσμεύσεις". "Ήδη η πρώτη χρονιά ανέδειξε τα προβλήματα" σημείωσε και πρόσθεσε ότι "Οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο σε όλη την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέστηκε, με αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 26ης Φεβρουαρίου να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα άμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ". "Σε αυτό το πλαίσιο αναθεώρησης είναι αναγκαίο ένα νέο Εθνικό Σχέδιο: Με στόχο να επανέλθουν οι Άμεσες Επιδοτήσεις στα προηγούμενα επίπεδα. Να απλοποιηθούν τα οικολογικά σχήματα και η γραφειοκρατία. Να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, που θα στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου" ανέφερε.

Μιλώντας στη συνέχεια στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής και να κλείσει η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι "αυτό σημαίνει πρώτα από όλα βούληση να παταχθεί η αισχροκέρδεια: Με εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Με πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην εισαγωγή και εμπορία εφοδίων. Με μείωση των άδικων έμμεσων φόρων: Μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Επιστροφή ποσού όσο η διαφορά μεταξύ του 24% και 6% του ΦΠΑ, που αντιστοιχεί με την καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Για τις αποζημιώσεις, απαιτείται να συμπεριληφθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100%. Με προκαταβολή και διμερή ισόποση χρηματοδότηση από παραγωγούς και Δημόσιο. Βελτιώσεις χρειάζονται στο νομικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έχουμε καταθέσει μάλιστα σχετική πρόταση νόμου".

"Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι βασικός πυλώνας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα" υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη και παρέθεσε μια σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση: "Ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της αγροτικής γης. Έμφαση στην αγροτική έρευνα και σε προϊόντα που έχουμε πλεονέκτημα. Να στηριχθούν οι νέοι αγρότες με ένταξή όλων των αιτούντων στα αντίστοιχα προγράμματα. Έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά. Όχι άλλες καθυστερήσεις στη Θεσσαλία. Όχι άλλη αδράνεια μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα". Τέλος και με βάση τα παραπάνω, η Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "Η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες και ισχυρά πλεονεκτήματα. Τόσο σε φυσικό περιβάλλον όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα, το αξίζουμε, αν κάνουμε τις σωστές επιλογές".img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img