Το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, τις νέες δράσεις και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών - Δημοσιών Επενδύσεων & ΕΣΠΑ σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας και είχε μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου, αφού αναφέρθηκε ένταση που διαπερνά την κοινωνία εξαιτίας του ασφαλιστικού και ακολούθως του φορολογικού ζητήματος, ζήτησε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης την θεσμοθέτηση ενός απλού, δίκαιου και κυρίως ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, καθώς και ενός βιώσιμου και αναπτυξιακού ασφαλιστικού πλαισίου. Επιβεβλημένη χαρακτήρισε εξάλλου, την όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των τραπεζικών περιορισμών, η διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η άμεση ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ επισήμανε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας, απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών κατάθεσης φακέλων, τις αξιολογήσεις και την ένταξη στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020). Μίλησε επίσης για την αποφυγή των πολλαπλών ελέγχων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, με ταυτόχρονη παραδειγματική αντιμετώπιση της απάτης, αλλά και την πιο γρήγορη καταβολή των δόσεων στη συγχρηματοδότηση των έργων που εγκρίνονται.
Σε ότι αφορά την Ήπειρο και ειδικότερα την Άρτα, που -όπως είπε- υπάγονται στις μειονεκτικές περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ζήτησε να υπάρξει ειδικό αναπτυξιακό σκέλος με πρόβλεψη υψηλότερων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων (60% επιδότηση έναντι 50% που προβλέπεται), ταχύτερες διαδικασίες υλοποίησης επενδύσεων και επίσης, σχεδίαση δράσεων και παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας! «Απαιτείται Ειδικό Αναπτυξιακό Πρότυπο για την Άρτα, με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, διεκδικώντας την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση του έργου.
Αναπτύσσοντας τις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης επισήμανε πως το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στη μετεξέλιξη του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας, στην κατεύθυνση δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στα νέα καινοτομικά παραγωγικά συστήματα δημιουργίας ανταγωνιστικών προϊόντων αλυσίδων αξίας σε όλη την παραγωγική δραστηριότητα.
Σε αυτή τη λογική εντάσσεται, όπως είπε, η προκήρυξη των τεσσάρων νέων δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020». Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους. Οκτώ είναι οι βασικοί άξονες για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης»:
1. Αγρο-διατροφή
2. Βιοεπιστήμες, Υγεία - Φάρμακα
3. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
4. Ενέργεια
5. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη
6. Μεταφορές
7. Υλικά – κατασκευές
8. Τουρισμός – Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες
Σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η απλοποίηση των διαδικασιών και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στη φάση της υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεων. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται εκ μέρους των ενδιαφερόμενων μόνον ηλεκτρονικά και θα κατατίθεται φυσικός φάκελος με δικαιολογητικά μετά την αξιολόγηση. Οι αξιολογητές θα επιλέγονται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών και θα είναι από διαφορετικές Περιφέρειες σε σχέση με τις προτάσεις.
Όπως είπε θα υπάρχουν διευκολύνσεις στο μέτωπο της ρευστότητας. Το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας καταπιστευτικού λογαριασμού (escrowaccount), ο οποίος θα αποτελέσει έναν μηχανισμό, με τον οποίο οι προκαταβολές θα τίθενται στη διάθεση των επενδυτών χωρίς την προσκόμιση εγγυητικών. Αναλήψεις θα μπορούν να γίνουν αποκλειστικά για την πληρωμή δαπανών που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ερωτηθείς, ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινωθεί ο Φορέας Διαχείρισης των Προγραμμάτων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρξουν σε δεύτερη φάση προγράμματα για ενίσχυση της εστίασης και του λιανεμπορίου, που δεν επιδοτούνται στις τρέχουσες δράσεις.
Ανακοίνωσε εξάλλου, πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν δράσεις όπως η ενίσχυση διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, για τη στήριξη και μέγιστη εφικτή αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου των ιδρυμάτων και φορέων της περιοχής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ηπείρου)
Άμεσα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα προκηρυχθούν δράσεις για την Κοινωνική και Συνεταιριστική Οικονομία, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τα συνήθη έργα που θα υλοποιηθούν από το τομεακό πρόγραμμα του Περιβάλλοντος προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ (υποδομές για συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων, διαχείριση απορριμμάτων, αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης, διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών), όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΄Ηπειρο παρουσιάζουν δυο συγκεκριμένες δράσεις:
– αναβίωση μονοπατιών που αναδεικνύουν παραδοσιακούς οικισμούς ή συνδέουν δύο σημεία (αφετηρία - τέρμα) με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, αρχαιολογικό ή θρησκευτικό ενδιαφέρον. Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ήπιας μορφής σε κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Δημιουργία ή/και παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ήπιας μορφής σε δημοτικές κατασκηνώσεις/camping που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
• Βελτίωση και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος μέσω ολοκληρωμένων, πιλοτικών ή/και καινοτόμων παρεμβάσεων.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «έχουμε προχωρήσει, στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλοσυμπληρούμενων δομών στο σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί πιο πολύ από την οικονομική κρίση».
Οι δομές που θα επιδοτηθούν είναι: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δομές Σίτισης, Κοινωνικά Φαρμακεία, Ημερήσια Κέντρα Φιλοξενίας και Υπνωτήρια Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Φροντίδας ΑμεΑ, Κέντρα Κοινότητας.
Τα 250 Κέντρα Κοινότητας, που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα θα έχουν ξεχωριστό ρόλο, καθώς θα αναλάβουν την ενημέρωση του κόσμου για επιδόματα και ευνοϊκές ρυθμίσεις που δικαιούται, ενώ θα κατευθύνουν τους άνεργους σε πιθανές διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Σύντομα θα γίνουν οι προκηρύξεις 1.500 θέσεων εργασίας που θα στελεχώσουν τις παραπάνω κοινωνικές δομές. Στην περιφέρεια Ηπείρου δημιουργούνται 31 δομές.
Τέλος ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος σε μεγάλα έργα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις τόνισε ότι συγκροτήθηκε κυβερνητική επιτροπή έργου για την επιτάχυνση οδικών αξόνων όπως η Ιόνια Οδός και περιβαλλοντικών έργων όπως βιολογικοί καθαρισμοί Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους πριν τον Μάρτιο του 2017, οπότε εκπνέει η συμβατική προθεσμία. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα αναγκαστεί να καταβάλει τεράστιες επιστροφές κονδυλίων.
«Τα προγράμματα ΕΣΠΑ πρέπει να αφήσουν το "αποτύπωμά" τους στον τόπο. Και ειδικά στην Ήπειρο με τις πολλές ιδιαιτερότητες και τις σοβαρές ανισότητες. Όπως το ανάγλυφο της Περιφέρειας, τα περιορισμένα όρια της παραγωγικής γης, το μικρό μέγεθος των κλήρων» υποστήριξε η υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη και τόνισε «Δεν πρέπει να χαθεί η παραμικρή ευκαιρία, να κατευθυνθούν όλοι οι πολύτιμοι πόροι σε πραγματικά παραγωγικές και κοινωνικά χρήσιμες επενδύσεις».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, διευκρίνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ, δεν θα σχεδιαστεί σε κλειστά υπουργεία, αλλά μπαίνει στη διαβούλευση και στην διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, τους αρμόδιους φορείς και όλους τους ενδιαφερόμενους. «Οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που πρέπει να πάρουν στο χέρι τους τον σχεδιασμό, γιατί ξέρουν πολύ καλύτερα από κάθε υπουργό και κάθε υπουργείο, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κα Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στην υπόθεση του ΞΕΝΙΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως «χαμένη ευκαιρία» να αξιοποιηθεί προς όφελος της αρτινής κοινωνίας ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος πολυχώρος, με ελεύθερη πρόσβαση, που θα προωθούσε τις δράσεις των τοπικών δομών. «Χάθηκε η ευκαιρία να προστατευτεί η δημοτική περιουσία. Ο δημόσιος χώρος ως κοινό αγαθό. Και προς αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ. Ας μην χαθούν κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες», υποστήριξε.
Στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για τα έτη 2015-2020 αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κα Τατιάννα Καλογιάννη, ενώ υποστήριξε πως η περιφέρεια θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης κάθε επιχειρηματία.
Σε ότι αφορά τη συνεργασία της Περιφέρειας με την κεντρική διοίκηση ανέφερε: «Εμείς επιζητούμε τη συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Οι αλλαγές των διοικήσεων του Κράτους δεν πρέπει να ακυρώνουν αγώνες και προσπάθειες των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών, που και στα πλαίσια των νόμων λειτουργούν και το δίκαιο των τοπικών κοινωνιών αντιλαμβάνονται στο σωστό χρόνο και αντιδρούν προς την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ευχερέστερα.
Οι αυτοδιοικήσεις δεν ανταγωνίζονται, ούτε επιδιώκουν την αντικατάσταση της Κεντρικής διοίκησης. Ολοκληρώνουν τη χρηστή διοίκηση προς συμφέρον του Πολίτη και της Κοινωνίας».
«Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το ΕΣΠΑ των κολλητών και των κομματικών φίλων» υποστήριξε ο βουλευτής Άρτας κ. Βασίλης Τσίρκας στο χαιρετισμό του. «Oι μεγάλες παρεμβάσεις, που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα: Στον Πρωτογενή τομέα, την παραγωγή, τη μεταποίηση, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τα μεγάλα αρδευτικά έργα που θα συνδεθούν άμεσα με την παραγωγή και θα μειώσουν το κόστος της, τον Αμβρακικό κόλπο και την ανάπτυξη των γύρω περιοχών με σεβασμό στο περιβάλλον, τα Τζουμέρκα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι ο παραλίμνιος δρόμος που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων, ο εναλλακτικός τουρισμός, το χιονοδρομικό κέντρο, την ενεργειακή εξοικονόμηση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάδειξη των μνημείων, την ενίσχυση των υποδομών της υγείας και της παιδείας, του αθλητισμού, τη μείωση της ανεργίας των νέων», υπογράμμισε.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Πριν την ανοικτή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου με τους δύο υπουργούς, παρουσία του βουλευτή Άρτας κ. Βασίλη Τσίρκα και των αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κας Τατιάννας Καλογιάννη και Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα το ζήτημα της κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα. Τόνισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά «μπορούν να κινητοποιηθούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων». Όπως είπε, οι χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κινηθούν προς τρεις πυλώνες: α) Ενεργειακή εξοικονόμηση, β) Τουριστικές υποδομές, γ) Επιχειρηματικά Πάρκα.
Σε ότι αφορά το αίτημα της διοίκησης για υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύουν τον αγροδιατροφικό τομέα και ιδιαίτερα τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών, σύσταση συνεργατικών σχημάτων και ΚΟΙΝΣΕΠ, τη μεταποίηση, τυποποίηση και προώθηση εξαγωγών των προϊόντων, ο υφυπουργός υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων και η απόκτηση αναγνωρίσμου Εθνικού σήματος με στόχο την εξωστρέφεια και στο β΄ κύκλο του ΕΣΠΑ, αλλά και η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων με επίκεντρο την αγροδιατροφή και θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, στο προσεχές διάστημα, θα διοργανώσει και άλλες εξειδικευμένες παρουσιάσεις για όλες τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου θα παρουσιασθούν αναλυτικά οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά στοιχεία των προγραμμάτων.