Αναρτήθηκε στις:04-07-16 21:09

Σωστός σχεδιασμός και πολιτική βούληση για να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση του ΚΕΦΙΑΠ


Γράφει ο Ευάγγελος Χαρμπής *

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Άρτας είναι μια δομή που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες, αυτοεξυπηρετούμενα και μη. Σκοπός του είναι η εκπαίδευση, κατάρτιση, κοινωνική υποστήριξη, συμβουλευτική στήριξη και ενημέρωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, στην εξειδικευμένη νοσηλεία και αποκατάσταση, στη σύνδεση των ΑμεΑ με άλλες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, στην προώθηση του εθελοντισμού και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την αναπηρία.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι το ΚΕΦΙΑΠ είναι απολύτως απαραίτητο για την εξυπηρέτηση, όχι μόνο των κατοίκων του νομού Άρτας, αλλά και όμορων νομών, μέχρι τώρα λειτουργούν μόνο κάποια πρωινά τμήματα Ψυχολογίας, Φυσικοθεραπείας και Κοινωνικής Εργασίας.

Η Απόφαση του Δ. Σ. του Νοσοκομείου, στο οποίο υπάγεται οργανικά, προβλέπει (Πράξη 25/13-7-2012) την πλήρη λειτουργία του ως Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Όμως, παραμένει ανενεργή με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί.

Επιπλέον, μετά την μετεγκατάσταση των ιατρείων του ΠΕΔΥ στις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου και οι χώροι λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ έχουν συρρικνωθεί.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα γραφεία της ψυχολόγου, των Κοινωνικών Λειτουργών, της εργοθεραπεύτριας, δύο εργαστήρια εργοθεραπείας και το γραφείο νοσηλευτών δόθηκαν προς χρήση στις υπηρεσίες του ΠΕΔΥ. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί έχουν μεταφερθεί στις αίθουσες φυσικοθεραπείας, ενώ ο εξοπλισμός εργοθεραπείας αποθηκεύτηκε σε χώρο, που τον καθιστά μη λειτουργικό.

Εδώ να σημειώσω, ότι ο εξοπλισμός του Κέντρου είναι από τους πιο σύγχρονους –αγοράστηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ - και παραμένει αναξιοποίητος.

Επιπλέον, αν και θεωρητικά το Κέντρο έχει 23 άτομα μόνιμο προσωπικό και ακόμη 4 άτομα, που έχουν προκύψει από μετατάξεις, τελικά σε αυτό υπηρετούν μόνο τα 15.

Ειδικότερα, βάσει του Οργανισμού του το μόνιμο προσωπικό αποτελείται από δύο διοικητικούς υπαλλήλους, έναν ψυχολόγο, δύο Φυσικοθεραπευτές, μία εργοθεραπεύτρια, δύο κοινωνικούς λειτουργούς, 14 νοσηλευτές και ένα φύλακα. Επιπλέον, εργάζονται σε αυτό 4 άτομα, που έχουν έρθει με μετάταξη ή απόσπαση (τρεις νοσηλευτές και ένας οδηγός (επικουρικός).

Από τα 27 άτομα που φαίνεται ότι υπηρετούν στο Κέντρο, μόνον τα 15 εργάζονται σε αυτό διότι:

Επτά νοσηλευτές του ΚΕΦΙΑΠ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο και μία στον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Μελισάνθια».

Από τις δύο Φυσικοθεραπεύτριες, που διαθέτει το κέντρο, η μία είναι αποσπασμένη στο Αγρίνιο λόγω εκλογής της στην Αυτοδιοίκηση.

Αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία είναι εξάλλου, η μία εργοθεραπεύτρια (στο Σισμανόγλειο λόγω συνυπηρέτησης, με τον σύζυγο) και η μία ψυχολόγος (στο «Αγία Σοφία»).

Η στελέχωση, με εξειδικευμένο προσωπικό και η πλήρης ανάπτυξη λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στις εγκαταστάσεις του, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει το Κέντρο να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε.

Σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβάμαι, ότι θα τεθεί ζήτημα βιωσιμότητάς του, με τις όποιες συνέπειες για τους ασθενείς του (κυρίως ΑμΕΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, καλώ όλους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς και τους βουλευτές του νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση καταρχήν για την πρόσληψη 2-3 Φυσικοθεραπευτών, ενός φυσιάτρου, ενός εργοθεραπευτή, ενός ψυχολόγου και ενός λογοθεραπευτή.

Ταυτόχρονα, απαιτείται σωστή διαχείριση των χώρων του ΚΕΦΙΑΠ, ώστε τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός του να είναι πλήρως ανεπτυγμένος και λειτουργικός.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός & πολιτική βούληση για να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση του ΚΕΦΙΑΠ.

* Ο Ευάγγελος Χαρμπής είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ