Αναρτήθηκε στις:22-06-16 23:25

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Αγρινίου


Γράφει η Σοφία Κασελούρη

Το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αγρίνιο την περασμένη Παρασκευή 17 και 18 Ιουνίου στο 16ο δημοτικό σχολείο. Το φεστιβάλ είναι πλέον θεσμός για την πόλη, όπου φιλοξενούνται κάθε χρόνο διάφορα χορευτικά σχήματα.

Ο Σύλλογος Φίλων της Παράδοσης «Οι Ρίζες» είναι ο κύριος φορέας που αναλαμβάνει αυτό το βαρύ φορτίο για να… αρχίσουν οι χοροί, όπως πολύ εύστοχα δόθηκε και η επωνυμία στο φεστιβάλ. Οι άνθρωποι του Συλλόγου που ασχολούνται χρόνια με την παράδοση, με αγάπη, όρεξη και μεράκι αποφάσισαν να ενώσουν και να δώσουν ό,τι μπορούν να διατηρήσουν και να μεταφέρουν στους νεότερους και να θυμίσουν πράγματα στους παλαιότερους.

Συμμετείχαν 10 διαφορετικά χορευτικά τμήματα ενώ δυναμική ήταν, για δεύτερη χρονιά στο ίδιο φεστιβάλ, η παρουσία του γυναικείου τμήματος του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα» από την Άρτα, με το συμβούλιό του και τον δάσκαλό του, Σπύρο Νεραϊδιώτη.

Σύλλογος Φίλων της Παράδοσης «Οι Ρίζες»

Ο Σύλλογος Φίλων της Παράδοσης «Οι Ρίζες» ιδρύθηκε το 2004 από ανθρώπους που λατρεύουν την παράδοση, ενώ διατηρεί χορευτικά τμήματα, για όλες τις ηλικίες, για την εκμάθηση και διάδοση των δημοτικών και λαϊκών παραδοσιακών χορών και παρουσίαση αυτών σε διάφορες εκδηλώσεις. Διαθέτει επίσης θεατρικό εργαστήρι, τμήμα γυμναστικής γυναικών, παιδικό τμήμα ρυθμικής, βιβλιοθήκη ενώ διοργανώνει και εκδρομές, το φεστιβάλ «Ας αρχίσουν οι χοροί» και σεμινάρια.

Στο Σύλλογο είναι εγγεγραμμένοι 200 χορευτές και κατά καιρούς χορευτικά τμήματα έχουν πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς με επιτυχία. Έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε Βουλγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Καναδά (δύο φορές), Σικελία, Τουρκία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία και σε πάρα πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Σπύρος Καμμένος. Διδάσκουν οι: Σπύρος Καμμένος, Κωνσταντίνα Καμμένου, Μαρία Φώλου και η Αργυρώ Κωνσταντάρα. Στα τμήματα ρυθμικής γυμναστικής γυναικών διδάσκει η γυμνάστρια Ιωάννα Καλαντζή και στο θεατρικό εργαστήρι η Σέβη Ματσακίδου.

Με πρωτεργάτες τον πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Ρίζες» και παράλληλα χοροδιδάσκαλο, Σπύρο Καμμένο, μέσα από σκληρή δουλειά με τους συνεργάτες του το αποτέλεσμα του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακό. Η Ιωάννα Καλαντζή είχε την επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος.

Μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ έγινε ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών από τους υπεύθυνους προς τους πρόεδρους των Συλλόγων και των Ομίλων. Απευθύνθηκαν χαιρετισμοί ενώ οι κυρίες του Συλλόγου πρόσφεραν πίτες, αναψυκτικά και άλλα εδέσματα.

Συμμετοχές

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν ο Λαογραφικός Όμιλος Άρτας «Τα Τζουμέρκα», ο πολιτιστικός σύλλογος Ν. Σουλίου Πατρών, το ΚΕΠΑ του Δήμου Αγρινίου, ο Δήμος Μεσολογγίου, ο πολιτιστικός και χορευτικός σύλλογος Αγρινίου «Η Ρούμελη», Ένωση Αστυνομικών, πολιτιστικός σύλλογος Δοκιμίου, πολιτιστικός σύλλογος Ευηνοχωρίου «Το χοροστάσι», πολιτιστικό κέντρο Αμφιλοχίας, σύλλογος φίλων της παράδοσης «Οι Ρίζες».

Οι σκοποί όλων των Συλλόγων είναι η διατήρηση των παραδόσεων, των εθίμων και γενικότερα της εθνικής μας κληρονομιάς. Ειδικότερα η διάδοση και διάσωση των εθνικών μας χορών. Ακούσθηκαν στο φεστιβάλ τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, τραγούδια της αγάπης, του γάμου, μύθοι, παραδόσεις, πανηγυρικά και πολλά άλλα όπου χορευτές τραγούδησαν και χόρεψαν με όμορφο τρόπο, αρχοντιά και λεβεντιά.

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» με το γυναικείο τμήμα του, χόρεψε χορούς από την Ήπειρο: «Βαριά βαρούν τα σήμαντρα», από το Συρράκο, «Μαρίκα» από τη Θεσπρωτία, «Αυτού ψηλά που πας στη Φτέρη» από τα Τζουμέρκα, «Θειάκος και Σέλφω» από το Ζαγόρι.

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα»

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» ιδρύθηκε το 2002 και λειτούργησε μέχρι το 2010. Επαναδραστηριοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Στο μικρό χρονικό διάστημα δυναμική είναι η παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής της Άρτας και όχι μόνο. Όλο αυτό το διάστημα συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προάγουν τον πολιτισμό και την λαϊκή μας παράδοση.

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» στη μακρά πορεία του ασχολείται και πραγματοποιεί ποιοτικές εκδηλώσεις και πάντα θέτει ψηλά τον πήχη. Με την πρόεδρό του, Αλέκα Γιολδάση, τον δάσκαλό του, Σπύρο Νεραϊδιώτη και την αγαστή συνεργασία των μελών του Συλλόγου, ο Όμιλος βάζει το δικό του λιθαράκι στην διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς.

Διαθέτει δικές του παραδοσιακές στολές και στόχος του είναι την ερχόμενη χορευτική χρονιά να λειτουργήσει και το παιδικό τμήμα. Μια από τις σπουδαιότερες τελευταίες για αυτή τη χρονιά εκδηλώσεις ήταν και η προβολή των Βυζαντινών μνημείων της Άρτας μέσα από το χορό και το τραγούδι.

Χαιρετισμός του Σπύρου Νεραϊδιώτη

Ο δάσκαλος του χορευτικού, Σπύρος Νεραϊδιώτης, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Ήπειρος! Αρχέγονος Ελλάς. Ένα κομμάτι της ελληνικής γης, που η μοίρα έριξε πάνω στα κακοτράχαλα βουνά, η φύση της έδωσε μια άγρια ομορφιά και οι μούσες μαζί με τις νεράιδες και τις καλότυχες της πρόσφεραν έναν αμέτρητο θησαυρό, που απλόχερα τον έριξαν σε κάθε γωνιά της Ηπειρώτικης γης.

Αυτός ο αμύθητος θησαυρός είναι η παράδοσή της, ο λαϊκός της πολιτισμός. Όποια πέτρα και να σηκώσεις, θα έχει να σου πει κάτι ξεχωριστό, ένα τραγούδι, έναν καημό, ένα μοιρολόι, μια ιστορία, ένα μύθο, ένα θρύλο, ένα έθιμο και κάθε νεράιδα έχει να σου δείξει ένα διαφορετικό, έναν ιδιαίτερο χορό.

Τί κι αν ο τόπος τούτος είναι πέτρες και δάκρυ, τί και αν είναι φτωχός; Είναι όμως ευλογημένος κι έχει περίσσιες χάρες κι έχει να επιδείξει πλούσια παράδοση σε χορούς, τραγούδια, ρυθμούς, κορυφαία γεγονότα και πάνω απ’ όλα αξίες της ζωής».




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ