Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τις «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας η ΚΥΑ διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για τους ανασφάλιστους πολίτες, με απλή επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, ενώ παράλληλα καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές των νοσοκομείων για το σχετικό θέμα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μια ημέρα μετά την καταγγελία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για ανεφάρμοστους νόμους σχετικά με την περίθαλψη των ανασφάλιστων, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα) που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους.
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγτείας, «οι παροχές που διασφαλίζει η ΚΥΑ είναι ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ (κάθε υπηρεσία νοσηλείας, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα κ.λπ.)».
Επίσης, το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και χωρίς καμία άλλη διαδικασία θα δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και οι ασφαλισμένοι. Ενώ παράλληλα, καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές καθώς και κάθε οικονομική επιβάρυνση για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.
Όσον αφορά τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, το υπουργείο Υγείας υιοθετεί ένα σύστημα συνδυασμού εισοδηματικών, κοινωνικών και κλινικών κριτηρίων (ανάλογα τις παθήσεις, την χρονιότητα τους ή αν πρόκειται για ΑΜΕΑ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
«Ο έλεγχος αυτών των κριτηρίων θα γίνεται κατά κύριο λόγο αυτόματα και σε real time μέσω της 'συνομιλίας' των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της ΓΓΔΕ» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, μέσω της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών που θα χορηγείται από τα νοσοκομεία θα καλύπτονται όλες οι ευάλωτες ομάδες των μεταναστών/προσφύγων που έχουν ανάγκη συστηματικής φροντίδας και διαβιούν στη χώρα, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος (έγκυες, ανήλικοι, χρόνιοι ασθενείς, ψυχικά ασθενείς, ασθενείς με βαριά νοσήματα, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.α.).