Αναρτήθηκε στις:09-04-24 16:12

Εκτός σχεδιασμού διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Άρτα


Γράφει ο Άλκης Παπαχρηστάκης*


Οι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες γίνονται κάθε 4 χρόνια. Μια πόλη που να πληροί τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των αγώνων ύστερα από ψηφοφορία αναλαμβάνει την τέλεση των αγώνων που είναι παγκόσμιο γεγονός όχι μόνο αθλητικό αλλά και κοινωνικό και οικονομικό.

Ένα μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η αφή της ολυμπιακής φλόγας και στην συνέχεια η λαμπαδηδρομία. Η τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που γίνεται στην αρχαία Ολυμπία και κατόπιν η λαμπαδηδρομία, ανακοινώθηκε επίσημα το πρόγραμμα της και περιλαμβάνει:

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 16 Απριλίου και κατόπιν η λαμπαδηδρομία που θα περάσει από 41 Δήμους όλης της Χώρας διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα και την μεταφορά της θα την κάνουν περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι.

Στις 26 Απριλίου θα είναι στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να την παραλάβει η αντιπροσωπεία από το Παρίσι της Γαλλίας (που θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024) ύστερα από μια μεγάλη τελετή.

Στην Ήπειρο η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από τα Γιάννενα όπου θα γίνουν εκδηλώσεις για το πέρασμα της, καθώς θα διανυκτερεύσει. Επόμενος σταθμός θα είναι η Θεσπρωτία και συγκεκριμένα θα διέλθει από την Ηγουμενίτσα όπου θα γίνουν εκδηλώσεις για να περάσει στον επόμενο σταθμό που είναι η Κέρκυρα.

Ο σχεδιασμός της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας επιδιώκει να αναδείξει και να προβάλλει διάφορα εμβληματικά μέρη της Ελλάδας καθώς επίσης και αρχαιολογικούς χώρους. Δυστυχώς η Άρτα, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις για να διέλθει η Ολυμπιακή Φλόγα και πέρα από την τελετή που θα γινόταν, θα ήταν μια ακόμη ευκαιρία να προβάλλει παγκοσμίως τα υπέροχα και μοναδικά μνημεία που την χαρακτηρίζουν, δεν είναι μέσα στον σχεδιασμό.

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Δήμοι, Επιμελητήριο καθώς, επίσης, φορείς και βουλευτές του Νομού μας θα έπρεπε να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ από την Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας να αποφασίσει να συμπεριλάβει και την Άρτα στον σχεδιασμό της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Η Άρτα στο παρελθόν που ονομαζόταν Αμβρακία που τιμούσε και τηρούσε την Ολυμπιακή Εκεχειρία και πολλοί αθλητές από την περιοχή μας ελάμβαναν μέρος στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και Ολυμπιονίκες όπως π.χ. Τλασίμαχος ο Αμβρακιώτης, Σώφρων, βασιλιάς Ανύββας των Μολοσσών κ.α. Η Άρτα των Βυζαντινών μνημείων του μοναδικού παγκοσμίως Γεφυριού και τόσων άλλων μνημείων και εμβληματικών χώρων δεν θα είναι στον φετινό σχεδιασμό διέλευσης της ολυμπιακής φλόγας.

Θέλω να πιστεύω εγώ και οι πολίτες της Άρτας στο μέλλον και για την επόμενη Ολυμπιάδα, η Άρτα να είναι στον σχεδιασμό διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας γιατί αρμόζει στην ιστορία της.

*Άλκης Παπαχρηστάκης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img