Αναρτήθηκε στις:10-04-24 11:38

«Άστεγοι»: Κ. Γιαννάκος, Εκδόσεις Γκοβόστης 2022


Ο Λου και ο Σολ είναι δυο άστεγοι που τις νύχτες κατέλυαν στο πάρκο Φινοπούλου στου Γκύζη. Δυο από τους αστέγους που κυκλοφορούσαν ολημερίς στους δρόμους της πρωτεύουσας με μοναδικό στόχο την επιβίωση. Χωρίς σκοπό αναγνωρισμένο.

Απολάμβαναν τη μυρωδάτη φρατζόλα τους σε ένα παγκάκι στο πεδίο του Άρεως. Στην ίδια μασχάλη με το ψωμί ο Λου κρατούσε και ένα βιβλίο.

Χρόνια πολλά στο περιθώριο του πάρκου Φινοπούλου, στις παρυφές της απόλυτης μοναξιάς και απομόνωσης από το κοινωνικό σώμα, άστεγοι, ανέστιοι, κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους πολλούς ζητώντας μια μορφή επικοινωνίας με τον κόσμο των κανονικών ανθρώπων.

Οι δυο άστεγοι διαβάζουν βιβλία. Ένα από αυτά είναι οι «Άστεγοι». Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης υποψιάζονται ότι είναι και ήρωες του μυθιστορήματος. Είναι τελικά; Εκεί χάνονται τα όρια ανάμεσα σε αφηγητές, αναγνώστες και ήρωες. «Αρνούμαι να γίνω ήρωας αυτής της ιστορίας… θέλω να φυλάξω τον αθώο αναγνώστη μέσα μου», φωνάζει ο Σολ.

Δυο παρέες, δυο γενιές συναντιούνται στα ένδοξα χρόνια του χρηματιστηρίου και συγκρούονται στα χρόνια των μνημονίων και στη Μεγάλη Συγκέντρωση. Στο χωνευτήρι της Ιστορίας είμαστε όλοι τροφή: κενόδοξοι και βολεμένοι, επαναστάτες και ρομαντικοί, λαμόγια και αξιοπρεπείς, θρύλοι όπως τα άφιλτρα Santέ.

Η τέχνη αντιγράφει τη ζωή. Η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Η τέχνη αλλάζει τη ζωή. Η ζωή αλλάζει την τέχνη…

Διαβάστε το.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννάκος γεννήθηκε στις Γούβες της Βόρειας Εύβοιας το 1965. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Υπηρετεί από το 1992 ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έως το 2006 έζησε στην Αθήνα και έκτοτε ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα, στο Γενικό Λύκειο Κανήθου της πόλης. Ασχολείται με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων (μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα). Το 2014 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Ρατζίφ ο Αφγανός" (Εκδόσεις Bookstars) και το καλοκαίρι του 2022 το δεύτερο με τίτλο "Άστεγοι" (Εκδόσεις Γκοβόστη). Το ίδιο έτος με το διήγημα "Το τάμα" διακρίθηκε στον διαγωνισμό διηγήματος με θέμα "1922-2022: ξεριζωμός και προσφυγιά" που διοργάνωσε το pen-greece. Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του ανήκουν η μελέτη της ελληνικής γλώσσας, η φωτογραφία και η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας.

Κώστας Α. Τραχανάς



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img