Δημήτρης Χουλιάρας: «Προχωράμε με σχεδιασμό και προγραμματισμό πραγματοποιώντας δράσεις σε όλο το φάσμα του επιχειρείν»
Μήνυμα στήριξης της καινοτομίας στην εκδήλωση για Startup & Spin-off επιχειρήσεις στην Ήπειρο
«Αρτινών Συνεργασία» για Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2024-2028: «Χωρίς όραμα, χωρίς αναπτυξιακό αποτύπωμα και με ανάθεση 30.000 €»
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Μπλόκο στις δαπάνες επαγγελματιών – Όλες οι αλλαγές στο Ε3
Συνελήφθησαν στην Κακαβιά δύο οδηγοί λεωφορείου για μεταφορά παράτυπου μετανάστη
Αυτοψία Γ. Στύλιου στην 2η Επαρχιακή Οδό στην Άγναντα – Απαιτείται η άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου
Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/2) το πρωί συνέντευξη τύπου για τη 2η εκδήλωση γνωριμίας της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, που αυτή τη φορά θα λάβει χώρα στην Άρτα.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων και Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ο.Τ.Α., Αναστασία Σίμου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων), Δημήτρης Σκάλκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης – Διασκέδασης Ν. Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας και το μέλος της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, Γιάννης Παναγιώτου. Στόχος της συνέντευξης ήταν η ανάδειξη της μείζονος σημασίας της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ.
Η κα Σίμου δήλωσε χαρακτηριστικά «Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα πριν έναν χρόνο, με σκοπό να το επεκτείνουμε και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου, αρχής γενομένης από την Άρτα, μετά την Πρέβεζα και συνεχίζουμε και στη Θεσπρωτία. Το εγχείρημα αφορά την προβολή και προώθηση εδεσμάτων μέσα από παραδοσιακές συνταγές, αλλά με νέο τρόπο και σύγχρονες τεχνικές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αφήγημα, ένα δίκτυο, το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες θα δουλεύουν με παραδοσιακά πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα προστιθέμενης διατροφικής αξίας, ώστε να δώσουμε στον τόπο μας brandnameσε αυτά τα προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής, ο επισκέπτης, ο τουρίστας που αναζητά νέες γεύσεις να ξέρει ότι θα βρει στην Ήπειρο, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, κάποιες συνταγές που θα γίνονται αποκλειστικά από τοπικά μας προϊόντα. Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε δειλά- δειλά, γι’ αυτό και επεκτείνεται βήμα- βήμα. Μέχρι στιγμής, έχουν δημιουργηθεί τριάντα συνταγές με συγκεκριμένα παραδοσιακά προϊόντα: το Κασκαβάλ Ηπείρου, η καπνιστή πέστροφα, το Ορεινό Ηπείρου και οι πατάτες Χρυσοβίτσας. Στη συνέχεια, θα προστεθούν προϊόντα και από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως το καπνιστό χέλι του Αμβρακικού, και ό,τι κάθε Περιφερειακή Ενότητα διαθέτει ως παραδοσιακό προϊόν. Ζητώ από τις επιχειρήσεις εστίασης να στηρίξουν όλο αυτό το εγχείρημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα Γιάννενα έχουν ήδη πιστοποιηθεί εφτά εστιατόρια μέχρι στιγμής, ενώ τώρα προχωρούμε στην Άρτα. Τα συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης παίρνουν ένα σήμα πιστοποίησης που τοποθετείται σε εμφανές σημείο στο εστιατόριο, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι εκεί μπορούν να βρουν αυτές τις συνταγές με τις συγκεκριμένες παραδοσιακές συνταγές. Περισσότερα θα πούμε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ».
Από την πλευρά του, ο κ. Γκανιάτσας τόνισε «Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που συμμετέχουμε στο projectαυτό σε αγαστή συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι ένα πρωτόγνωρο project, αφού πλέον διαμορφώνουμε ένα brandname στα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας και γενικότερα της Ηπείρου. Εμείς ως σύλλογος δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον μας να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, διότι ο «ψαγμένος» επισκέπτης θέλει να δοκιμάσει τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ, για να μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε εστιατόρια που θα έχουν παραδοσιακές συνταγές με τα πιστοποιημένα αυτά παραδοσιακά προϊόντα, και ευχαριστώ και την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την άψογη συνεργασία».
Ο κ. Παναγιώτου δήλωσε «Εκπροσωπώ την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, η οποία από την αρχή του εγχειρήματος ήταν κοντά σε αυτό. Μέσω του site της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ έχουμε βγάλει τριάντα συνταγές, τις οποίες μπορούν τα καταστήματα εστίασης να χρησιμοποιήσουν και να βάλουν στο μενού τους. Θεωρώ ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται προς την σωστή κατεύθυνση, διότι όλες οι περιοχές πια έχουν τα δικά τους παραδοσιακά προϊόντα που τα γνωρίζει ο κόσμος και τα αναζητά. Θεωρώ σωστό ότι και στην Ήπειρο υπάρχουν αυτά τα προϊόντα και μέσω συνεργασιών, μπορούμε να πάμε το θέμα ακόμη πιο μπροστά!».
Τέλος, ο κ. Σκάλκος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δήλωσε τα εξής «Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, οπότε δεν υπάρχει πίεση, γι’ αυτό και πάμε βήμα- βήμα με στόχο να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε λοιπόν ότι το μέλλον θα δείξει ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό, ότι θα έχουμε και πιστοποιημένα εστιατόρια αλλά και νέα προϊόντα που θα έχουν brandnameτης Ηπείρου. Πρόκειται για ένα project που θα αναμετρηθούμε με τις ίδιες μας τις δυνάμεις, καθώς ο καταναλωτής στο τέλος θα μας κρίνει και θα αποφασίσει. Δημιουργούμε ένα brandnameβήμα- βήμα με συντονισμό. Σας περιμένουμε όλους την ερχόμενη Τετάρτη στην εκδήλωση για να δούμε αναλυτικά αυτό το εγχείρημα. Σας ευχαριστούμε όλους!».
