Αναρτήθηκε στις:19-12-25 15:35

Αρτινών Συνεργασία: «Η Δημοτική Αρχή Σιαφάκα αυξάνει 20% τα δημοτικά τέλη για το 2026»


Η «Αρτινών Συνεργασία» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι η αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026, που ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή, δεν ήταν αναγκαία και επιβαρύνει νοικοκυριά, επαγγελματίες και εμπόρους. Η παράταξη τονίζει ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις και χαρακτηρίζει την απόφαση καθαρά πολιτική, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής πίεσης για τους πολίτες.

Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:


«Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Σιαφάκα να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για το 2026 κατά 20%, με εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών κας Σφάλτου, αποτελεί μια καθαρά πολιτική επιλογή, η οποία δεν ήταν ούτε αναγκαία ούτε μονόδρομος. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση δημοτικών τελών μετά από εννέα (9) χρόνια, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος, αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα παραδείγματα επιβάρυνσης


Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτή η απόφαση στην πράξη, παραθέτουμε ενδεικτικά:

Για κατοικίες 100 τ.μ.:


-στην πόλη της Άρτας, Ελεούσα, Γλυκόριζο, Αγ. Ανάργυροι: +26 ευρώ τον χρόνο.

-στους Κωστακιούς: +19 ευρώ τον χρόνο.

-στα χωριά του Δήμου (εκτός ΔΕ Ξηροβουνίου): +15 ευρώ τον χρόνο.

Για εμπορικά καταστήματα/επαγγελματικούς χώρους 100 τ.μ.:


-στην πόλη της Άρτας: +58 ευρώ τον χρόνο.

-στους Κωστακιούς, Ελεούσα, Γλυκόριζο, Αγ. Ανάργυροι: +24 ευρώ τον χρόνο.

-στα χωριά του Δήμου (εκτός ΔΕ Ξηροβουνίου): +19 ευρώ τον χρόνο

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλα τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Γιατί η αύξηση δεν ήταν αναγκαία


Τα δημοτικά τέλη καλύπτουν το κόστος των υπηρεσιών αποκομιδής/διαχείρισης απορριμμάτων και ηλεκτροφωτισμού.

Όμως, το κόστος των υπηρεσιών αποκομιδής/διαχείρισης απορριμμάτων δεν αυξήθηκε αλλά αντιθέτως, σε πολλά σημεία μειώθηκε. Συγκεκριμένα:

- Δεν υπήρξε αύξηση προσωπικού καθαριότητας, αντίθετα υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις, άρα μειώθηκε το μισθολογικό κόστος.

-Ο στόλος απορριμματοφόρων είναι καινούργιος (2022–2023), με μειωμένα έξοδα συντήρησης.

-Λειτουργούν πλέον ο καφέ κάδος και το Πράσινο Σημείο του Δήμου (έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής), μειώνοντας τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινο κάδο) που είναι και τα πιο κοστοβόρα.

-Το κόστος που καταβάλλει ο Δήμος στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει σταθερό, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως, από το 2021 έως και για το 2026.

Αντίστοιχα, και στο σκέλος του ηλεκτροφωτισμού:

-Υλοποιήθηκαν έργα ενεργειακής αναβάθμισης και LED φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, σχολεία και δημοτικά κτίρια, που είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας.

-Εντοπίστηκαν και περιορίστηκαν παράνομες παροχές ρεύματος από τον δημοτικό φωτισμό.

-Παραδόθηκε το 2023 έτοιμη η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αρταίων, με στόχο την παραγωγή και συμψηφισμό ενέργειας, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το ενεργειακό κόστος του Δήμου. Δυστυχώς η νυν Δημοτική Αρχή δεν το προχώρησε.

-Παραδόθηκε εξασφαλισμένη διεκδίκηση 860.000 ευρώ από τα αντισταθμιστικά του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, μια υπόθεση που ξεκίνησε, οργανώθηκε και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη επί των ημερών μας και κατέληξε σε θετική πρωτόδικη απόφαση υπέρ του Δήμου Αρταίων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε αντικειμενική ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών.

Ποιοι τελικά πληρώνουν


Η Δημοτική Αρχή επέλεξε τον εύκολο δρόμο των αυξήσεων, χωρίς να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Στην πράξη, επιβαρύνονται ξανά οι συνεπείς δημότες, έμποροι και επαγγελματίες, ενώ όσοι δεν πληρώνουν θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν.

Η κοινωνική πολιτική μας:


Κατά τη θητεία μας:

-Εφαρμόσαμε μειώσεις από 30% έως και 100% για: άτομα με αναπηρία άνω του 80%,άπορους,πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχους ΚΕΑ,οικογένειες με δύο άπορους συζύγους.

-Μειώσαμε τα τέλη πάγκων λαϊκής αγοράς για τους τοπικούς παραγωγούς.

Για το 2026 προτείναμε:


Αφού το 2026 αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη, καταθέσαμε την εξής πρόταση:

-Μείωση 10% στα τέλη της λαϊκής αγοράς.

-Επιπλέον 10% μείωση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

-Μηδενικά τέλη κοινόχρηστου χώρου για επιχειρήσεις που πλήττονται από το έργο του OpenMall.

-Μείωση ή μηδενισμό δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

-Μείωση αρδευτικών και αποστραγγιστικών τελών και στήριξη των ΤΟΕΒ Αράχθου και Λούρου.

-Μείωση μισθωμάτων δημοτικής αγροτικής γης, σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

-Εισαγωγή επιδόματος παιδιού, όπως προβλέπει πλέον η νομοθεσία.

Συμπέρασμα


Η αύξηση των δημοτικών τελών αποδεικνύεται ότι δεν ήταν μονόδρομος. Ήταν μια εύκολη αλλά άδικη επιλογή, σε βάρος των συνεπών νοικοκυριών, εμπόρων και επαγγελματιών, εν μέσω ακρίβειας που ταλανίζει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η «Αρτινών Συνεργασία» συνεχίζει να πιστεύει σε έναν Δήμο με οικονομική υπευθυνότητα, κοινωνική ευαισθησία και λύσεις που προηγούνται των αυξήσεων».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ