Αναρτήθηκε στις:20-06-24 17:09

Αιχμές και διευκρινήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων


Της Χριστίνας ΜπίζαΈνταση και αιχμές στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έκρηξη πυροδοτήθηκε στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα κατά την διαδικασία των ερωτήσεων τα οποία αφορούσαν μεταξύ άλλων την γεφύρωση και τις χρηματοδοτήσεις, το OPEN MALL αλλά και το δάσος στο στρατόπεδο «Βερσή» στον λόφο Περάνθης.

Υπήρξε και ενημέρωση για την επίσκεψη 28 και 29 Ιουνίου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου όπου ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας κάλεσε όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, ενώ ακολούθησαν και τακτικά θέματα για την επίσκεψη αλλά και για την ονοματοδοσία της πλατείας μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα.

Ερώτηση για το θέμα της χρηματοδότησης της γεφύρωσης του Αράχθου και την μεταφορά πίστωσης καθώς και για πιθανούς κινδύνους στην χρηματοδότηση εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Χριστούλης ο οποίος ανέφερε ότι από την πλευρά της πλειοψηφίας του Δήμου λέγονται ψεύδη στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κάνει γνωστό ότι «μπαίνοντας τυχαία στο site της Περιφέρειας τα 8 εκατ. ευρώ για την υφιστάμενη γέφυρα είχαν μεταφερθεί από το Μάρτιο». Στη συνέχεια τόνισε ότι στην συνεδρίαση λογοδοσίας στις 26 Απριλίου ειπώθηκε ότι αυτά τα χρήματα δεν χάνονται, εξαπολύοντας αιχμές προς την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για ψεύδη ή για μη ολοκληρωμένη ενημέρωση τονίζοντας ότι θα προσβάλει την συγκεκριμένη απόφαση. Αντίδραση υπήρξε σε αυτά τα λεγόμενα τόσο από το Δήμαρχο όσο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κοσμά ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και τόνισε ότι είναι στις προθέσεις ακόμη και η παραίτηση αφού γίνεται λόγος για ψεύδη ενώ υπογράμμισε ότι για το θέμα θα υπάρξει ενημέρωση και κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας η οποία θα πραγματοποιηθεί.

Δήλωσε ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει αφού είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας και «είμαστε -όπως είπε- σε μία κοινή γραμμή όλοι γι' αυτό το κομμάτι και πρέπει να κάνουμε και μια και δύο και τρεις και τέσσερις γέφυρες. Δεν σας είπαμε ψέματα πουθενά και η υποβολή για τα 8 εκατ. ευρώ έχει γίνει και αν θέλετε να σας δώσουμε αντίγραφο κ. Χριστούλη» ανέφερε ο κ. Κοσμάς.

Και ο Δήμαρχος Αρταίων έκανε γνωστό ότι στην αρχή του Ιουνίου που υποβλήθηκαν τα χαρτιά από το Δήμο τα χρήματα υπήρχαν.

Η κ. Αμπελογιάννη από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ρώτησε τις συνθήκες που τα παιδιά έδιναν πανελλήνιες, για τις ενέργειες που έγιναν και αναφέρθηκε στην ψύξη των σχολείων και τον εξαερισμό κατά την διάρκεια των εξετάσεων, κάνοντας λόγο ότι μαζί με το άγχος η κατάσταση δεν ήταν η πρέπουσα για να τονίσει: «Καλές οι αναβαθμίσεις στις αυλές των σχολείων αλλά πρέπει να έχουμε ένα αποτέλεσμα σοβαρό».

Ως προς το Open Mall υπογράμμισε ότι δεν δόθηκε απάντηση από την πλευρά του Δήμου σε προηγούμενη γραπτή ερώτηση εδώ και δύο μήνες, η οποία ετέθη ως προς την προσβασιμότητα στις συγκεκριμένες περιοχές και επανέφερε το θέμα. Ρώτησε για το πως εξελίσσετε το έργο μεταφέροντας και την αίσθηση που επικρατεί ότι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης δεν είναι ωραία για να υπογραμμίσει: «Αντιλαμβάνομαι πως θα υπάρχει όχληση όταν γίνονται τέτοια έργα, αλλά δυστυχώς έχει ξεπεραστεί το επίπεδο της όχλησης. Όπως είπαμε στο Επιμελητήριο καλό θα ήταν να γίνει ένα ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο για το πως εξελίσσετε αυτό το έργο για να δούμε πως προχωρά η μελέτη».

Δεν έκρυψε την ανησυχία της ότι στο χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι την ολοκλήρωσή του όπως είπε «μπορεί να καταστραφεί κόσμος».

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε η κ. Αμπελογιάννη για την κατάσταση που επικρατεί στο λόφο της Περάνθης λέγοντας: «Με την κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες επάνω στο δάσος στο Στρατόπεδο σε ότι αφορά την κοπή των δένδρων δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε ως Δήμος καμιά παρέμβαση εκεί; Έχετε δει σήμερα και χθες τι συμβαίνει εκεί πάνω; Αν είναι έτσι η πολιτική πάμε να τα κόψουμε να μην καεί τυχόν το στρατόπεδο, να τα κόψουμε όλα τα δένδρα στο λόφο Περάνθης. Εκεί πέρα είναι καταστροφή».

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας στην απάντηση του για τα συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με τα σχολεία χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα των σχολείων κατανόησε την ανησυχία της κ. Αμπελογιάννη για να τονίσει ότι προτεραιότητα του Δήμου είναι να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία σε ενεργειακή αναβάθμιση. Υπήρχε ένα ανοιχτό πρόγραμμα από την Περιφέρεια όπως ανέφερε στο οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια ένταξης μόνο του ΕΠΑΛ με τους περισσότερους μαθητές, ενώ έχουν προϋπολογιστεί αλλά πέντε έως έξι σχολεία και ωριμάζει ο Δήμος τις μελέτες. «Θέλω να πιστεύω υπογράμμισε ότι στα επόμενα δύο - τρία χρόνια τουλάχιστον έξι - επτά σχολεία θα ενταχθούν σε πρόγραμμα για πολύ καλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας».

Δεν διαφωνώ να γίνει μία κουβέντα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο για το Open Mall και με τους επαγγελματίες για τις εξελίξεις και τις εργασίες είπε ο Δήμαρχος Αρταίων. «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο και ότι είναι επίπονο. Περνάμε με το Αντιδήμαρχο πόρτα - πόρτα για το που θα γίνουν οι εργασίες». Αναφερόμενος στην εικόνα στο κέντρο της Άρτας είπε ότι βλέποντας την κατάσταση τον «πιάνει η καρδιά του» συνιστώντας υπομονή και κατανόηση.

Ο προγραμματισμός που υπάρχει υπογράμμισε είναι μέσα σε τρείς εβδομάδες σε κάθε κομμάτι που ανοίγει να πέφτει τσιμέντο.

«Καθυστερούμε με το κομμάτι με τι πλάκες» παραδέχθηκε για να κάνει γνωστό ότι θα έρθει και δεύτερο συνεργείο γιατί είναι πιο δύσκολο το κομμάτι αυτό. «Προσπαθούμε όσο πιο γρήγορα να το ολοκληρώσουμε. Τέλος του 2025 αναμένετε να ολοκληρωθεί και θα έχουμε εκτίμησε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα». Για το δάσος στο λόφο της Περάνθης ανέφερε ότι οι κοπές έχουν σταματήσει ενώ τώρα το πρόβλημα είναι τα ξερά που είναι στο σημείο και πρέπει να απομακρυνθούν. Έκανε γνωστό ότι λαμβάνονται μέτρα για να γίνει στο σημείο και αναδάσωση.

Η δημοτική σύμβουλος από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τόλη έθεσε μεταξύ άλλων ερώτημα και για την καθαριότητα του καταφυγίου αδέσποτων ζώων καθώς και γενικότερα την κατάσταση με τα αδέσποτα στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Αρταίων ανέφερε ότι δεν έγιναν περικοπές ενώ έκανε γνωστό ότι ψάχνει ο Δήμος και επιπλέον χρήματα για τα αδέσποτα. «Καταβάλετε προσπάθεια -όπως τονίστηκε- για το παλιό και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες στο νέο καταφύγιο. Για τις αγέλες αδέσποτων έχουν παρθεί κάποια μέτρα και θα υπάρξει συνεργασία και με τον Κυνηγετικό Σύλλογο προς την κατεύθυνση αυτή’.

Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιλιόγκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πετυχημένο Επιστημονικό Συνέδριο Καρδιολογίας το οποίο έγινε στην πόλη μας 14 και 15 Ιουνίου με επιφανείς ομιλητές όπως είπε εκφράζοντας την ευχή στο μέλλον να μπορέσει να ενταχθεί και το ΞΕΝΙΑ σε παρόμοιες διοργανώσεις.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img