Αναρτήθηκε στις:04-01-21 17:31

Ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών της Άρτας


Της Ειρήνης Κατσούλα



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία» για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer. Από σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, ξεκίνησε ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών της χώρας μας, καθώς και των ηλικιωμένων στα γηροκομεία. Χωρίς κανένα πρόβλημα και καμία περαιτέρω καθυστέρηση, ξεκίνησε και στην Άρτα σήμερα το πρωί ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Με χαμόγελα στα χείλη και με έκδηλη αισιοδοξία ότι πια έχουμε στα χέρια μας το ορατό όπλο κατά του αόρατου εχθρού της πανδημίας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, καθώς και το διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας υποδέχτηκαν χθες το απόγευμα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, που κατέφτασαν στο νοσοκομείο, ώστε σήμερα το πρωί να ξεκινήσουν επίσημα να διενεργούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί. Το εμβόλιο, ως γνωστόν, θα χορηγείται σε δύο δόσεις, οπότε στην παρούσα φάση όσοι εμβολιαστούν θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου και 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση, θα πρέπει να λάβουν και τη δεύτερη δόση για να αποκτήσουν ανοσία.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, Ευάγγελος Ντάκουλας, μας ενημέρωσε ότι παρελήφθησαν 200 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ στη συνέχεια θα γίνει παραλαβή νέων δόσεων για να εμβολιαστεί και το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν. Άρτας, το διοικητικό προσωπικό, καθώς και οι υγειονομικοί όλων των άλλων δομών υγείας του νομού μας. Χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων, έγινε μια προσομοίωση, αφού “όλα γίνονται μέσω tablet”, όπως χαρακτηριστικά μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι του εμβολιαστικού κέντρου των υγειονομικών της Άρτας, οπότε γύρω στα είκοσι άτομα, είκοσι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν χθες δοκιμαστικά, ώστε σήμερα το πρωί τα πάντα όσον αφορά τον εμβολιασμό να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν με κάθε ακρίβεια και χωρίς λάθη, όπως και έγινε.

Την αρχή έκανε σήμερα το πρωί η πνευμονολόγος, Διευθύντρια της κλινικής Covid- 19 και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Άρτας, Αύρα Λυκούρη, η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερη συγκινημένη αμέσως τον εμβολιασμό της, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “τους τελευταίους μήνες ήταν τόσο άσχημες οι καταστάσεις στην κλινική Covid, ασθενείς διασωληνώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, κάποιοι τα κατάφεραν με χίλια προβλήματα να τους ακολουθούν, άλλοι όμως έχασαν τη μάχη”. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, η ίδια τονίζει τα εξής σε όσους είναι δύσπιστοι απέναντι στο νέο εμβόλιο “Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σταματήσει αυτή η ιστορία, εδώ και δέκα μήνες ζούμε μια αφύσικη κατάσταση, με καραντίνα, με lockdown, με αυστηρά απαγορευτικά μέτρα που όμως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οπότε το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την πανδημία. Τα απαγορευτικά μέτρα που ζούμε όλοι μας εδώ και μήνες δεν προσφέρουν τη λύση στο πρόβλημα, απλά φρενάρουν λίγο την κατάσταση, μειώνονται τα κρούσματα για λίγο καιρό και μετά αυξάνονται ξανά… Το να φοβηθώ το εμβόλιο για μένα είναι αστείο, το εμβόλιο είναι ένα εμβόλιο όπως όλα τα άλλα που κάνουμε στα παιδιά μας και μάλιστα ξεκινάμε από ηλικία μικρότερη του ενός έτους, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα εμβόλια έχουν σώσει την ανθρωπότητα από πολλές αρρώστιες και θα την σώσουν ακόμη μία φορά από τον κορωνοϊό”.

Όσον αφορά το ξεκίνημα των μαζικών εμβολιασμών των υγειονομικών, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, Ευάγγελος Ντάκουλας, δήλωσε τα εξής “Όπως γνωρίζετε, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και από σήμερα ξεκινούν και σε πολλά άλλα, μεταξύ αυτών και το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να εμβολιαστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του υγειονομικού προσωπικού, μιας που το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό. Ο προγραμματισμός μας είναι να γίνονται το λιγότερο πενήντα εμβόλια καθημερινά, ώστε να εμβολιαστούν όλοι όσοι το έχουν ζητήσει και δηλώσει. Μέχρι στιγμής, περίπου το 50% των γιατρών και των νοσηλευτών έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κάνουν το εμβόλιο και έχουν μπει στη λίστα που έχουμε ετοιμάσει ως νοσοκομείο για τον εμβολιασμό, όμως θεωρώ ότι μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται το ποσοστό αυτό, καθώς κάποιοι είναι επιφυλακτικοί αλλά το βλέπουν θετικά. Ωστόσο, όσοι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο δηλώνουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα πιστεύω και τη στάση όσων υγειονομικών αυτή τη στιγμή το σκέφτονται και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα το κάνουν ή όχι. Προσωπικά πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας ορατό όπλο απέναντι στο φονικό αυτό ιό και είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά και θα εμβολιαστεί η πλειοψηφία των υγειονομικών του νομού μας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα”.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img