Αναρτήθηκε στις:12-12-22 18:48

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα: Πεσμένη γέφυρα στο Κομπότι και κατολίσθηση στους Μελισσουργούς - Τί έδειξε η αυτοψία


Της Ειρήνης Κατσούλα



Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο έπληξαν ολόκληρο το νομό της Άρτας. Οι δυνατοί άνεμοι και οι καταιγίδες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές και πλημμύρες και στους τέσσερις Δήμους του νομού μας, ευτυχώς χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τραγικό συμβάν στους Μελισσουργούς του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια να παρασυρθεί ένα σπίτι και να πέσει πάνω σε ένα νεόδμητο σπίτι που βρισκόταν μπροστά του. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα, αφού οι κατοικίες ήταν άδειες από κόσμο.

Επικοινωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη της νεόδμητης κατοικίας, τον οδοντίατρο Γιώργο Γκούντα, ο οποίος ήταν κυριολεκτικά σοκαρισμένος. Ο ίδιος ανέβηκε στους Μελισσουργούς για να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση. Η εικόνα, όπως αποκαλύπτουν και οι φωτογραφίες, ήταν σοκαριστική! Το πάνω σπίτι είχε γίνει μια μάζα από υλικά.



Ο κ. Γκούντας μας δήλωσε "Ευτυχώς δεν ήμασταν εκεί! Είμαι σοκαρισμένος από τις εικόνες που αντίκρισα..." Ο ίδιος διέψευσε ότι συνελήφθη ο εργολάβος που ήταν υπεύθυνος για τη δική του κατοικία, επισημαίνοντας ότι στο δικό του σπίτι υπήρχαν όλα τα προβλεπόμενα βάσει κατασκευής κι ότι όλα είχαν γίνει νόμιμα, ενώ υπήρχε και τοιχίο αντιστήριξης, όπως μας δήλωσε.

Σήμερα το πρωί στο χώρο βρέθηκαν γεωλόγοι και φορείς για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Επικοινωνήσαμε με τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο οποίος μας ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις:

“Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη όπως μας είπαν οι γεωλόγοι και αυτή τη στιγμή απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση από εμάς! Το κάτω σπίτι, το νεόδμητο, δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όμως η κατολίσθηση έχει “φρακάρει” στο κάτω σπίτι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε καμία ενέργεια, καθώς αυτή θα έχει επιπτώσεις. Φυσικά, υπάρχει και κάποιος ανθρώπινος παράγοντας σε όλη αυτήν την υπόθεση που “διευκόλυνε” κάπως αυτήν την κατολίσθηση… Ο ιδιοκτήτης του νεόδμητου σπιτιού έκανε κάποιες εργασίες στο νέο σπίτι που, όπως φαίνεται, επηρέασαν την κατολίσθηση αυτή… Όσον αφορά το τοιχίο αντιστήριξης, πράγματι ο ιδιοκτήτης του νεόδμητου σπιτιού είχε φροντίσει να δημιουργήσει και μάλιστα ήταν καινούριο, αλλά δυστυχώς δεν ήταν τόσο δυνατό, ώστε να εμποδίσει την κατολίσθηση αυτή να εισβάλει στο χώρο του. Δυστυχώς, πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει ρόλο σε οποιαδήποτε καταστροφή.


Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι το πότε θα μας πουν οι γεωλόγοι ότι μπορούμε να κάνουμε με τα μηχανήματα της Περιφέρειας άρση της κατολίσθησης αυτής, ωστόσο τώρα αυτό είναι απαγορευτικό".

Επικοινωνήσαμε και με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού που έπεσε η οποία δήλωσε ότι αντιμετώπιζαν ήδη εδώ και πολύ καιρό προβλήματα λόγω ενεργειών (όπως μας δήλωσε η ίδια) του ιδιοκτήτη του κάτω σπιτιού που είχαν ως αποτέλεσμα τελικά το σπίτι να πέσει. Επίσης, δήλωσε ότι ήταν ζήτημα χρόνου να πέσει το σπίτι τους λόγω των ενεργειών που προαναφέραμε, κι γι'αυτό είχαν ήδη κινηθεί νομικά πριν τις έντονες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, ως «Μ» περιμένουμε το πόρισμα των γεωλόγων το οποίο θα βγει σε λίγες ημέρες για να δούμε τι ακριβώς συνέβη και εάν τελικά οι βροχοπτώσεις έπαιξαν ρόλο ή όχι στην υπόθεση αυτή.

Όσον αφορά τη γέφυρα στο Κομπότι που έπεσε, σήμερα το πρωί την επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, τον κ. Ψαθά, και θα αντικατασταθεί με τη σιδερένια γέφυρα του στρατού, με γέφυρα Μπέλεϋ. Το 2015 την είχε επισκευάσει η ΤΕΡΝΑ, είχε ενισχύσει τα θεμέλια μιας που επρόκειτο για μια παλιά γέφυρα που πάλι είχε υποστεί ζημιές λόγω των έντονων πλημμυρών, αλλά παρά την επισκευή της δεν άντεξε και έπεσε”.

Αξίζει να τονίσουμε πάντως ότι επρόκειτο για θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα με την πτώση της γέφυρας στο Δ. Νικολάου Σκουφά, αφού μάρτυρες ενημέρωσαν τον κ. Μαυρογιώργο ότι μόλις πέντε λεπτά πριν την πτώση της είχε περάσει αυτοκίνητο από πάνω της.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





img