Αναρτήθηκε στις:14-05-24 13:08

Δημήτρης Χουλιάρας: «Στόχος μας να υλοποιήσουμε εκδηλώσεις για να τονώσουμε την αγορά!»


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜε το βλέμμα τους στραμμένο στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, συνεχίζουν την καθημερινότητά τους οι έμποροι μετά τις γιορτές του Πάσχα. Η εμπορική κίνηση των εορτών μπορεί να χάρισε σε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς “μια ανάσα”, όμως οι υπόλοιποι συνέχισαν να ανεβαίνουν τον “Γολγοθά” τους με τα μύρια προβλήματα να τους ακολουθούν. Η ακρίβεια στα τρόφιμα, η αυξημένη τιμή των καυσίμων, το μειωμένο οικογενειακό “πορτοφόλι” και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις είναι μερικοί από τους λόγους που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη των εμπόρων στο προσεχές μέλλον. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορούν να διορθώσουν το έλλειμμα ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά, ενώ η ακρίβεια έχει επηρεάσει την ψυχολογία τους και έχει μεταβάλλει ριζικά τις αγοραστικές τους συνήθειες. Και μπορεί για εμπόρους σε δημοφιλή τουριστικά μέρη της Ελλάδας, η τουριστική σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει να μοιάζει ως έξοδος διαφυγής από τα προβλήματα, όμως σε περιοχές όπως η Άρτα οι προσδοκίες είναι μειωμένες.

Για να συζητήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας, Δημήτρη Χουλιάρα, ο οποίος μας επεσήμανε ότι ναι μεν κινήθηκε η αγορά της Άρτας λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας κατά τις γιορτές του Πάσχα, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν ότι κινήθηκαν μόνο τα μαγαζιά που είχαν άμεση σχέση με τις πασχαλινές γιορτές. “Φέτος το Πάσχα δούλεψαν κυρίως τα καταστήματα που αφορούσαν τα παιδιά, τα πασχαλινά δώρα και τις λαμπάδες. Παρόλο που ήρθαν οι γιορτές του Πάσχα που έδωσαν μια “ανάσα” σε κάποιους εμπόρους, δυστυχώς υπήρξε πτώση του τζίρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πτώση εκτιμάται ότι αγγίζει το 30%. Δεν μετράμε φυσικά μέσα σε αυτήν την πτώση τζίρου τα καταστήματα τροφίμων, αλλά ούτε τα εμπορικά καταστήματα που έχουν σχέση με ένδυση και υπόδηση για παιδιά, λαμπάδες, πασχαλινά δώρα και τα καταστήματα εστίασης που, ως γνωστόν, ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Ο κόσμος που επισκέφτηκε φέτος την πόλη μας ήταν πολύ περισσότερος σε σχέση με πέρυσι και “έπεσε” χρήμα στην αγορά, αλλά τα χρήματα αυτά δεν πήγαν σε μεγάλο βαθμό στα εμπορικά καταστήματα… Πήγαν κυρίως στα καταστήματα εστίασης, στα κρεοπωλεία και τα καταστήματα τροφίμων γενικότερα και μόνο σε ορισμένες κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων, όπως είπαμε. Βέβαια, είναι πολύ θετικό που “έπεσε” χρήμα στην Άρτα, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, καθώς τα χρήματα ανακυκλώνονται και με τη σειρά τους μετά πηγαίνουν και σε άλλους κλάδους. Οπότε κάθε αύξηση στα οικονομικά της πόλης μας μόνο θετική είναι!”

Ρωτήσαμε τον κ. Χουλιάρα ποια ήταν τα εμπορικά καταστήματα που δεν κινήθηκαν στο βαθμό που ήλπιζαν ότι θα κινηθούν. “Δεν κινήθηκαν τα είδη ένδυσης- υπόδησης για ενήλικες. Δυστυχώς, οι γονείς και οι νονοί αγόρασαν ρούχα και υποδήματα μόνο για τα παιδιά τους και τα βαφτιστήρια τους, και όχι για τον εαυτό τους. Παρόλο που ήταν γιορτές και οι ενήλικες ψωνίζουν ρούχα και υποδήματα για να πάνε στην εκκλησία και την Ανάσταση, εντούτοις δεν κινήθηκε η αγορά στα επίπεδα που υπολογίζαμε. Το καταναλωτικό κοινό έχει αλλάξει τις συνήθειές του. Οι ενήλικες περιμένουν τους δύο μήνες των εκπτώσεων τον χειμώνα και το καλοκαίρι για να ψωνίσουν για τον εαυτό τους, αφού προτεραιότητα δίνουν πια κυρίως στις ανάγκες των παιδιών τους, αφήνοντας πίσω τον εαυτό τους”.

Επιπρόσθετα, ρωτήσαμε τον κ. Χουλιάρα πώς κρίνει τις μικρές αυξήσεις που σημειώθηκαν σε μισθούς και συντάξεις και εάν αυτές ήταν, βάσει αποτελεσμάτων, αρκετές για να αυξήσουν του εμπορικού κόσμου. Ο ίδιος μας απάντησε τα εξής “Ό,τι αύξηση γίνεται σε μισθούς και συντάξεις είναι πάντα θετική, γιατί το χρήμα μένει πάντα στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερες οι αυξήσεις στα είδη βασικών αναγκών, στα καύσιμα, τους λογαριασμούς κ.α. που δεν αφήνουν περιθώρια σε μια οικογένεια να δώσει αυτά τα επιπλέον χρήματα που μπορεί να πήρε από αύξηση μισθού ή σύνταξης, να τα “ρίξει” στα εμπορικά καταστήματα, καθώς φεύγουν αμέσως για την κάλυψη των βασικών της αναγκών”.

Αναφερόμενος στα οικονομικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, ο κ. Χουλιάρας κάνει τη δική του πρόταση “Δεν είναι καλά τα πράγματα όσον αφορά τους τζίρους των επιχειρηματιών, γιατί έρχονται και βάρη από διάφορες υποχρεώσεις που έχουν μέσα από παλιές υποχρεώσεις προς εφορεία και ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που είναι ανασφάλιστος, γιατί ούτε μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις εξαιτίας του μικρού αριθμού των δόσεων, αλλά ούτε μπορούν να πληρώσουν και τα τρέχοντα. Εμείς αυτό που προτείνουμε, και που το προτείνουμε και σε κάθε πολιτικό που επισκέπτεται την Άρτα, είναι ότι πρέπει να γίνει ένα συνολικό μάζεμα στον εξωδικαστικό μηχανισμό από όλες τις υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρηματίες (ασφαλιστικά ταμεία, εφορεία, οτιδήποτε χρωστάει ένας επιχειρηματίας) και να βγει μια δόση ανάλογα με τα εισοδήματα του καθενός. Με αυτό θα πετύχουμε δύο πράγματα: πρώτον, θα αρχίσει να εισπράττει η κυβέρνηση από κάποιους που δεν εισπράττει καθόλου μέχρι σήμερα αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βαριές υποχρεώσεις τους και δεύτερον, θα πάρει μια ανάσα η αγορά, αφού θα ελαφρυνθούν τα βάρη που έχει ένας επιχειρηματίας και μετά θα μπορέσει κι ο ίδιος να “ρίξει” χρήματα στην αγορά καλύπτοντας τις ανάγκες της οικογένειάς του”.

Κλείνοντας, ο κ. Χουλιάρας αναφέρθηκε και στα σχέδια που έχει ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας για να τονωθεί η αγορά της Άρτας. “Για να τονώσουμε την αγορά, εμείς θα πραγματοποιήσουμε την “Εκπτωτική Νύχτα” το καλοκαίρι, ενώ είμαστε σε συνεννόηση και με το Δήμο Αρταίων, την Αναπτυξιακή του Δήμου (ΑΔΑΕ ΟΤΑ), αλλά και το Επιμελητήριο για να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε κι άλλες εκδηλώσεις, με σκοπό να τονώσουμε την αγορά και να αυξήσουμε τον τουρισμό. Η “Εκπτωτική Νύχτα” θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, δεν γνωρίζουμε ακόμη ημερομηνία διότι εξαρτάται και από τον καλλιτέχνη που θα φέρουμε, όμως κρίνοντας από το παρελθόν, πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα αποδώσει καρπούς στην πόλη μας και τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας!”.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img