Ηχηρό μήνυμα οργής και αγανάκτησης έστειλαν στην κυβέρνηση οι αγρότες της Θράκης!
Κ. Τσιάρας: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και το Μέτρο 23
Μελισσοκομικός Σύλλογος Άρτας: Ζητά αναγνώριση της μελισσοκομίας ως βαρέως και ανθυγιεινού επαγγέλματος
Ε.Π.: Γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων
Σύλλογος Αρτινών Γυναικών: Συγκέντρωση τροφίμων για χριστουγεννιάτικα δέματα σε άπορες οικογένειες
Θετική γνωμοδότηση για σύστημα αντλησιοταμίευσης στο «Πουρνάρι»
• Υποχρέωση επιστροφής των κενών συσκευασιών από όλους τους επαγγελματίες χρήστες στα σημεία συλλογής (καταστήματα λιανικής/χονδρικής γεωργικών φαρμάκων).
• Τα σημεία συλλογής υποχρεούνται να παραλαμβάνουν τις συσκευασίες ανεξάρτητα από το σημείο αγοράς.
• Η επιστροφή γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς.
• Οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρισμένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές ορθής χρήσης.
• Η διαχείριση πραγματοποιείται μέσω εγκεκριμένων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), τα οποία αναλαμβάνουν τη μεταφορά και ανακύκλωση.
• Δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ για την καταγραφή και εξαγωγή στατιστικών δεδομένων ανακύκλωσης.
• Θέτονται δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης:
- 40% κατά βάρος έως 31.12.2028
- 55% κατά βάρος έως 31.12.2030
• Προβλέπεται μεταβατική περίοδος, ώστε παραγωγοί, καταστήματα και εταιρείες να οργανώσουν την ομαλή εφαρμογή του συστήματος.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός δήλωσε: «Έγινε το πρώτο και σημαντικότατο βήμα προς τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων - μια εκκρεμότητα πολλών ετών - με ξεκάθαρους κανόνες, έλεγχο και ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και το υδάτινο πλούτο της χώρας μας, ενώ παράλληλα θωρακίζουμε τους παραγωγούς μας από τον κίνδυνο επιβολής σημαντικών ευρωπαϊκών προστίμων λόγω μη συμμόρφωσης. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από όλους μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα στηρίξουμε στη μετάβαση τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία, με ενημέρωση, καθοδήγηση και απλές, πρακτικές διαδικασίες, ώστε να γίνει η νέα αυτή συνήθεια εύκολη και αυτονόητη σε κάθε αγροτική περιοχή.»
