Αναρτήθηκε στις:26-01-22 15:11

Meta και Nvidia συνεργάζονται για τον υπερυπολογιστή του metaverse


Η Meta Platforms, πρώην Facebook, ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την ανάπτυξη νέου υπερυπολογιστή που θα ενσωματώνει «πρωτοφανείς» δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα, στο οποίο η Meta συνεργάζεται με την Nvidia, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα έχει προηγμένα χαρακτηριστικά μηχανικής μάθησης σε συνδυασμό με τεράστια ισχύ που θα προσομοιάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Προφανώς όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις προοπτικές που «βλέπει» η εταιρεία στο metaverse, ένα κόσμο εικονικής πραγματικότητας στον οποίοι οι χρήστες παίρνουν τη μορφή άβαταρ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν Meta και Nvidia το πρόγραμμα έχει λάβει την ονομασία Air Research SuperCluster ή RSC. Στόχος των δύο συνεταίρων είναι να ολοκληρώσουν το σύστημα περί τα μέσα του 2022.

Ο RSC, ο οποίος φέρεται να είναι ο ισχυρότερος υπολογιστής του είδους του, εκτιμάται ότι θα διαχειρίζεται πακέτα δεδομένων μεγέθους έως και ενός exabyte, δηλαδή έως και ένα δισεκατομμύριο gigabytes δεδομένων. H Meta υποστηρίζει ότι αυτή η ποσότητα δεδομένων είναι ισοδύναμη με υψηλής ανάλυσης βίντεο διάρκειας 36.000 ετών.

Η Meta αναφέρει ότι οι προδιαγραφές του συστήματος τέθηκαν το 2020. Ούτε λίγο ούτε πολύ τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία ενός υπολογιστή που θα είναι σε θέση να μαθαίνει και να εκπαιδεύεται σε μοντέλα που θα απαρτίζονται από άνω του ενός τρισεκατομμυρίου παραμέτρους.

Η συνεργασία με την Nvidia έχει σαν αποτέλεσμα ο υπό σχεδίαση υπολογιστής να διαθέτει 760 συστήματα Nvidia DGX A100 τα οποία ενσωματώνουν πάνω από 6.000 κάρτες γραφικώνNvidia A100.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Nvidia κατά τη διάρκεια του έτους θα προστεθούν σχεδόν 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) από ένα σύνολο 16.000.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img