Αναρτήθηκε στις:14-05-21 16:07

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το Taxisnet, οι νέοι κωδικοί και οι αλλαγές


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει μετά τις 20 Μαϊου και θα παραμείνει ανοιχτή έως και το τέλος Αυγούστου.

Αν και η αρχική πρόθεση ήταν η πλατφόρμα να ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα, η προσθήκη ενός νέου κωδικού στον οποίο θα προσμετρηθούν όλα τα χρηματικά ποσά από ενισχύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας θα οδηγήσει στην απαλλαγή από τα τεκμήρια.

Ο νέος κωδικός θα αφορά όσους θεωρούνται πληττόμενοι και ως εκ τούτου θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία προσδιορισμού του φόρου με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και του μέτρου των αποδείξεων.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι με κρατική εντολή ανέστειλαν την εργασία τους, περιόρισαν τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και έλαβαν κάποια μορφή ενίσχυσης - επιδότησης ή ως ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, θα δουν τον συγκεκριμένο κωδικό προσυμπληρωμένο.

Ο κωδικός αυτός θα βρίσκεται στο έντυπο Ε1 και όσοι τον δουν προσυμπληρωμένο θα απαλλαχθούν από τα τεκμήρια και τα πρόστιμα προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έκαναν το 2020 ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η πλατφόρμα του ΤΑΧΙS για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενους θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου και όπως και πέρυσι η πληρωμή του φόρου θα γίνει με έως και 8 δόσεις.

Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, φέτος, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και 8 δόσεις, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο.

Αντίθετα, όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση.

Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.

dikaiologitika.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img