Αναρτήθηκε στις:16-05-25 18:25

Στα ύψη οι ΝΑΤΟϊκές δαπάνες!


Τις τελικές πινελιές προς την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη στη Χάγη έβαλε η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες στην Αττάλεια της Τουρκίας, δίνοντας «έμφαση στις αμυντικές δαπάνες, στην ενίσχυση της συνδρομής προς την Ουκρανία και στη συνεργασία της Συμμαχίας με την ΕΕ και τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού», ανεβάζοντας το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «μια συνεχή απειλή» και να εστιάσει στη «στρατιωτική συσσώρευση στην Κίνα», ενώ, βάζοντας στην εξίσωση και την παράμετρο της «τρομοκρατίας», επέμεινε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ξοδεύουμε αρκετά χρήματα σε όλο το ΝΑΤΟ για να παραμείνουμε ασφαλείς». Η αύξηση των δαπανών των κρατών - μελών θα είναι «το βασικό παραδοτέο για τη Σύνοδο Κορυφής», υπογράμμισε ο Ρούτε, σημειώνοντας το γεγονός ότι ήδη πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια «για να προχωρήσουν πολύ περισσότερο» από τη νόρμα που έβαλαν το 2014, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες, ποσοστό που όπως είπε χθες ο γγ του ΝΑΤΟ πλέον «δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό».

Μπήκε επίσης θέμα αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής πολεμικών μέσων και πολεμοφοδίων. «Πρέπει να παράγουμε περισσότερα σε όλο το ΝΑΤΟ. Και ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε τη Ρωσία, είναι τόσο επιτυχημένη σε αυτό και πρέπει να τη νικήσουμε όσον αφορά την αμυντική βιομηχανική παραγωγή», τόνισε ο Ρούτε, καθώς «παράγει σε τρεις μήνες όσα πυρομαχικά παράγει ολόκληρο το ΝΑΤΟ σε έναν χρόνο. Και η Ρωσία έχει μόνο το 5% του μεγέθους της συνολικής οικονομίας του ΝΑΤΟ», εξανέστη, για να προσθέσει ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό - όχι μόνο από άποψη ασφάλειας αλλά και από οικονομικής άποψης», κλείνοντας το ματάκι στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για το δε Ουκρανικό, έβαλε θέμα στους μετέχοντες ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως συλλογικά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να επικρατήσει», προετοιμάζοντας για παραπέρα εμπλοκή των κρατών - μελών, την οποία παρουσίασε ως «μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία» και ως «διασφάλιση ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί σήμερα και στο μέλλον», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημειωτέον, στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απρίλη τα κράτη - μέλη δαπάνησαν το 2024 περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς, δηλαδή 123 δισ. περισσότερα από το 2023 (1,180 τρισ.). Χαρακτηριστικό δε των ανταγωνισμών που φουντώνουν είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλα χρόνια, όταν τη νόρμα του 2% την έπιαναν 2 ή 3 κράτη - μέλη, πλέον τον κανόνα εκπληρώνουν 22 από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα κράτη - μέλη που πιάνουν και την έτερη νόρμα, τουλάχιστον το 20% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνει σε «μείζονες εξοπλισμούς». Τον στόχο εκπληρώνουν 28 από τα 31 κράτη - μέλη, ενώ η Ελλάδα δαπανά για τέτοιους σκοπούς το 36,1% των στρατιωτικών της δαπανών.

Όπως γίνεται φανερό η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ περιθώρια για την οικονομική ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας, των συντάξεων, των λαϊκών στρωμάτων!

Αυτή η πολιτική εάν δεν ανατραπεί, ο εργάτης απτή μέρα Δεν πρόκειται να δει!

Βασίλης Ζιώβας



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ