Αναρτήθηκε στις:15-11-21 15:55

Τα ψέματα τελείωσαν


Γράφει ο Βασίλης Τσίρκας*


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υγειονομική κρίση που πυροδοτεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας παίρνει τα χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, απειλώντας τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία της χώρας. Και όχι μόνο αυτό. Πολλοί λένε ότι έρχεται και πέμπτο κύμα.

Τι κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της και ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες για τα δεινά που έρχονται. Συμπεριφέρεται λες και δεν κυβερνά αυτή τη χώρα. Μπροστά στην ανευθυνότητα, οι πολίτες έχουν ήδη επιβάλει στην καθημερινότητά τους ένα ιδιότυπο λοκντάουν.

Η κυβέρνηση με επιπόλαιο τρόπο έστειλε αντιφατικά μηνύματα χαλαρότητας στην κοινωνία, αφού κάθε τόσο ανακοίνωναν ότι τελειώσαμε με την πανδημία, και απέτυχε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Είχαν δύο χρόνια να ενισχύσουν το ΕΣΥ, να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό και δεν έκαναν τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έδειξε όλο αυτό το διάστημα υπευθυνότητα και αναγνώρισε τη δύσκολη πραγματικότητα.

Η πραγματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι πλέον αδύνατον να κρυφτεί. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνία απέναντι στο τέταρτο κύμα. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν μπορούν αλλά και δεν νοιάζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος βλέπει τους λογαριασμούς να φουσκώνουν με το ίδιο εισόδημα. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην τιμή του ρεύματος και δεν είναι δυνατόν να μας λένε ότι φταίει η διεθνής ενεργειακή κρίση για όσα συμβαίνουν στο εισόδημα των νοικοκυριών. Η ΔΕΗ σταμάτησε να λειτουργεί με κριτήριο το κοινωνικό όφελος και αντί να παίζει ρόλο εξισορροπητικό στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για να μην αυξάνονται οι τιμές λειτουργεί πλέον προς όφελος της αύξησης των τιμών.

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας με τον κατώτατο μισθό να παραμένει στα ίδια επίπεδα μετά την τελευταία αύξηση 11% που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μειωθεί ριζικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και χωρίς παρέμβαση στην πηγή των ανατιμήσεων με την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοματικές ενισχύσεις ψίχουλα, που ουσιαστικά αποτελούν επιδότηση της αισχροκέρδειας.

Αυτό που επείγει σήμερα είναι να αντιμετωπιστεί τόσο το κύμα της πανδημίας όσο και το κύμα της ακρίβειας. Με τη στήριξη του ΕΣΥ και με παρεμβατικές πολιτικές για τη μείωση των τιμών. Για να μπορούν οι πολίτες να οργανώσουν με ασφάλεια την καθημερινότητά τους.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες της στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση του συστήματος υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παρέλαβε το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, με μείωση δαπανών κατά 40%, κλείσιμο δομών και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων.

Και παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν σε στενό μνημονιακό κλοιό, αυξήθηκαν οι δαπάνες για την υγεία, έγιναν 8.000 μόνιμες προσλήψεις και πολύ περισσότερες προσλήψεις συμβασιούχων, καταργήθηκε το 5ευρω στα τακτικά ιατρεία, αναπτύχθηκαν 127 νέες δημόσιες δομές και άνοιξαν κλειστά νοσοκομεία. Και το πιο σημαντικό είναι ότι 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πανδημία θα ήταν εύκολη υπόθεση. Θα ενισχύαμε, όμως, το ΕΣΥ, δεν θα βάζαμε επιχειρηματίες της Υγείας μέσα στα νοσοκομεία, θα φροντίζαμε να υπάρξουν νέες ΜΕΘ, θα προσλαμβάναμε το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν θα μεταδίδαμε αντιφατικά μηνύματα στου πολίτες, δεν θα παίρναμε αποσπασματικά μέτρα με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων, δεν θα πυκνώναμε τις σχολικές τάξεις, θα παίρναμε μέτρα για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς.

Η σημερινή κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, όταν τα πράγματα χειροτερεύουν, κατηγορεί την αντιπολίτευση. Λες και η αντιπολίτευση κυβερνά τη χώρα. Επιλέγουν να κάνουν επικοινωνιακό χειρισμό της κατάστασης, την ώρα που τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας και των συνεπειών της είναι υπόθεση ζωής.

Τα ψέματα τελείωσαν. Είναι καιρός αυτοί που κυβερνούν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, για την αναχαίτιση της πανδημίας, τον καθολικό εμβολιασμό και την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας που πλήττεται από τη συρρίκνωση του εισοδήματός της.

Αν δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ας φύγουν μια ώρα αρχύτερα, ώστε μια άλλη κυβέρνηση να έρθει για να υπερασπιστεί την κοινωνία και να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή.

Βασίλης Τσίρκας, δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img