Αναρτήθηκε στις:07-09-21 11:46

Η Δημοτική Αρχή προχωράει στην εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης


Για χαράτσωμα των πολιτών της Άρτας κάνει λόγο η Αντιπολίτευση, ενώ Παπαλέξης και Καλλώνης απείχαν από τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος



Της Ειρήνης Κατσούλα


Συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, με πληθώρα θεμάτων να έχουν τεθεί επί τάπητος, με στόχο να ληφθούν οι ορθότερες αποφάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών της Άρτας και την πόλη γενικότερα. Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων ήταν από τις πρώτες διά ζώσης συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά, μετά από τόσον καιρό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων προς τιμήν του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, ενώ αποφασίστηκε να διοργανωθεί μια συναυλία στην πόλη μας προς τιμήν του.

Το θέμα που απασχόλησε κυρίως τη συνεδρίαση αφορούσε την εφαρμογή του έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Άρτας. Με τη συμμετοχή και βοήθεια του συγκοινωνιολόγου, Μιχάλη Παρασκευόπουλου, παρουσιάστηκε η μελέτη για την ελεγχόμενη στάθμευση, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο έχει εγκριθεί στο παρελθόν από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων για δράσεις που θα βελτιώσουν την κινητικότητα στην πόλη μας. Ο Δήμαρχος Αρταίων τόνισε “Θέλουμε να εφαρμόσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση σε πρώτη φάση στο κέντρο (Βασιλέως Κωνσταντίνου- Τζαβέλλα- Αμβρακίας- Βασιλέως Πύρρου- γύρω από τον πεζόδρομο της Σκουφά), ώστε να βοηθήσουμε και τον επιχειρηματία και τον επισκέπτη, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους που θα τους δώσουμε δωρεάν θέση στάθμευσης, διότι όπως θυμόσαστε πριν λίγα χρόνια οι μόνιμοι κάτοικοι επιβαρύνονταν με ένα ποσό για κάρτα στάθμευσης. Εμείς δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους μόνιμους κατοίκους, τόσα χρόνια έχουν τα σπίτια τους εκεί, απλά τις ώρες που είναι τα καταστήματα ανοικτά θέλουμε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και τους πελάτες και τους επισκέπτες. Έχουμε συζητήσει με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων που πηγαίνουν οι ίδιοι πρωί-πρωί στα καταστήματά τους και τόσον καιρό καταλαμβάνουν τις θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο και δεν μένει χώρος για τους επισκέπτες, να πηγαίνουν στο εξής στο πάρκινγκ στη Διώνη δωρεάν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους εκεί όπου θα υπάρχει και φύλαξη, για να μένουν ελεύθερες οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο. Με μικρό κόστος, δημιουργούμε εκατοντάδες θέσεις ελεγχόμενες στάθμευσης, ενώ σε επόμενη φάση με το Open Mall θέλουμε να λειτουργήσουμε και το πάρκινγκ στη Διώνη με το mini bus για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την περιοχή μας”.


Η Δημοτική Αρχή τόνισε ότι τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος από τους πολίτες θα είναι για τη συντήρηση του έξυπνου συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ο εξοπλισμός θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Τρίτσης”. Το σύστημα αυτό υλοποιείται σε πληθώρα πόλεων στην Ελλάδα και φυσικά στο εξωτερικό, ενώ είναι “στα χέρια” του Δημοτικού Συμβουλίου η απόφαση περί κοστολόγησης, το πόσο θα κοστίζει να αφήνει ένας επισκέπτης το αυτοκίνητό του μια δυο ώρες στο κέντρο. Με το έξυπνο σύστημα θα αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση, αλλά θα δημιουργηθούν και καλύτερες συνθήκες ροής μέσα στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αστυνομία θα ξέρει απευθείας ποιος έχει παρκάρει παράνομα και θα κατευθύνεται εκεί, βάσει των αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στις θέσεις στάθμευσης, ενώ οι οδηγοί θα γνωρίζουν με ειδικό πρόγραμμα στο κινητό τους πού υπάρχουν κενές θέσεις στάθμευσης για να κατευθύνονται εκεί και να μειώνεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Από την άλλη, η “παρούσα” Αντιπολίτευση ύψωσε τη φωνή της για να πει ένα ηχηρό ΟΧΙ στην ελεγχόμενη στάθμευση, επισημαίνοντας ότι εν μέσω πανδημίας και μετά από ανακοινώσεις ότι λόγω της πανδημίας έρχονται ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, είναι απαράδεκτο η Δημοτική Αρχή να επιβάλλει χαράτσωμα στους πολίτες για να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πόλης. Και επισημαίνω τη λέξη “παρούσα”, διότι από τη χθεσινή συνεδρίαση έλειπε ένα μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης, σε μια συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα! Συγκεκριμένα, όλη η παράταξη του κυρίου Παπαλέξη, πλην της κυρίας Βασιλάκη, ήταν απούσα, όπως απόντες ήταν και ο κ. Καλλώνης και ο κ. Ζιώβας… Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα προς συζήτηση, η μισή Αντιπολίτευση λοιπόν ήταν απούσα.

Ωστόσο, η υπόλοιπη Αντιπολίτευση ύψωσε τη φωνή της, σε μια προσπάθεια να καταψηφιστεί το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, η Αντιπολίτευση επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος αυτού θα είναι στο τέλος οι πολίτες να προτιμήσουν να μην μπαίνουν στο κέντρο της πόλης για ψώνια, οπότε θα μειωθεί και η κίνηση στα μαγαζιά και τα αντίστοιχα έσοδά τους. Συγκεκριμένα, η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αρταίων, Τζένη Ταπραντζή Κοίλια, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής “Ερχόμαστε εν μέσω πανδημίας να συζητήσουμε για ένα σύστημα που κάποια χρόνια πριν προκάλεσε αντιδράσεις στους συνδημότες μας, ενώ στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν ήταν καλό γι’ αυτό και καταργήθηκε. Ερχόμαστε εφτά χρόνια μετά, χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια προσπάθεια να αλλάξει η φιλοσοφία της πόλης αυτής. Έχω επισκεφτεί πόλεις του εξωτερικού που έχουν μεγάλα περιφερειακά πάρκινγκ, που έχουν μεγάλα πεζοδρόμια όχι όπως εδώ στην πόλη μας που δεν μπορεί να περάσει ένα καρότσι ή ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, πόλεις όπου το ποδήλατο χρησιμοποιείται με ωραίο τρόπο κι όχι με προχειρότητες, όπως ποδηλατόδρομο με κολονάκια. Κι έρχεστε εδώ σήμερα να πείτε ότι βάζουμε ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, δηλαδή ένα φοροεισπρακτικό μέσο τιμωρητικό για τους συνδημότες μας, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν οι πολίτες να μπουν στο κέντρο… Αντί να κάνουμε πιο ελκυστική την πόλη μας για τους επισκέπτες, τώρα προτείνετε να μπει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε ο Αρτινός που θα έρθει από την Ανέζα, από τη Γραμμενίτσα για να μπει στο κέντρο της Άρτας θα αποκαλείται “επισκέπτης” και θα πρέπει να πληρώσει για να μπει να κάνει τις δουλειές του στο κέντρο της πόλης μας. Όχι, αυτό αποτελεί ανικανότητα για μας και το θέμα αυτό το καταγγέλλουμε κιόλας, γιατί δεν αποτελεί εργαλείο επιτυχίας αλλά αποτυχίας, μιας που πολύ εύκολα ένας συνδημότης μας θα προτιμήσει να πάει σε μια άλλη πόλη να ψωνίσει παρά να έρθει στην πόλη της Άρτας”.


Ενώ και η Επικεφαλής της παράταξης “Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή” Λίτσα Κιτσαντά τόνισε μεταξύ άλλων “Δεν έχουμε ανοιχτά δημόσια φυλασσόμενα πάρκινγκ, δεν έχουμε σωστές αστικές συγκοινωνίες, κι ενώ δεν έχουμε όλα αυτά και πολλά άλλα, ερχόμαστε να επιβάλλουμε το χαράτσωμα στους δημότες για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους. Πρώτο θέμα στις ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες είναι η αύξηση στα βασικά είδη κατανάλωσης, στο ψωμί, στον καφέ, στο ρεύμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες με δέκα χρόνια οικονομική κρίση και δύο χρόνια πανδημία και με επιχειρήσεις να κλείνουν και εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο, εσείς ως Δημοτική Αρχή σκέφτεστε να κάνετε το “χαράτσωμα” των δημοτών για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους, είμαστε σοβαροί δηλαδή; Έχουμε συναίσθηση σε τί συνθήκες ζούμε; Από θέση αρχής, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των Αρτινών στην ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης μας, ζητάμε να καταψηφιστεί το θέμα αυτό!”

Εν κατακλείδι, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία και αναμένουμε με αγωνία να δούμε τελικά ποια από τις δύο πλευρές θα αποδειχθεί σωστή στο άμεσο μέλλον για το θέμα αυτό, η Δημοτική Αρχή ή η Αντιπολίτευση; Τελικά, οι πολίτες της Άρτας θα δεχτούν με θετική διάθεση το νέο σύστημα ή θα αντιδράσουν σε αυτό με τη στάση τους, η οποία θα επιφέρει συνέπειες στην ανοδική πορεία των καταστημάτων του τόπου μας; Ίδωμεν!



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img