Ιταλικό colpo grosso 10 δισ. ευρώ για τη Mercosur
Χρ. Τσιρογιάννης: «Να ενώσουμε δυνάμεις τώρα, για ένα ισχυρό Νοσοκομείο Άρτας»
Διπλός ΕΝΦΙΑ για τα αδρανή ακίνητα τραπεζών και servicers – Στόχος η ενίσχυση της αγοράς στέγης
Ο Δήμος Αμφιλοχίας τίμησε τον Πολιτισμό και την Επιχειρηματικότητα σε μια ξεχωριστή εκδήλωση
Στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονται σήμερα στην Άρτα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εκδήλωση από την ΠΟΑΣΥ για την εκδικητική πορνογραφία
Για να αποφύγουν προβλήματα και κυρώσεις, η ΠΟΜΙΔΑ δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στους εκμισθωτές:
1. Νέες και υφιστάμενες μισθώσεις: Ο κλασσικός όρος στα μισθωτήρια για τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των μισθωμάτων πρέπει να αντικατασταθεί με σαφή ρήτρα:
«Η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται αποκλειστικά με κατάθεση ή μεταφορά στον τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή με ΙΒΑΝ … εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με τυχόν έξοδα διαβίβασης να βαρύνουν το μισθωτή. Τυχόν άρνηση του μισθωτή για έγκαιρη τραπεζική καταβολή του μισθώματος λογίζεται ως μη καταβολή και δίνει στον εκμισθωτή το δικαίωμα να ζητήσει την απόδοση του μισθίου με κάθε νόμιμο τρόπο.»
2. Λογαριασμός στο όνομα του ιδιοκτήτη: Η κατάθεση πρέπει να γίνεται σε λογαριασμό που ανήκει αποκλειστικά στον εκμισθωτή. Δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση λογαριασμών τρίτων, όπως δικηγόρων, διαχειριστών ή συγγενών.
3. Γνωστοποίηση στην ΑΑΔΕ: Ο ιδιοκτήτης οφείλει να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού μέσω της διαδικασίας που θα οριστεί σύντομα από την ΑΑΔΕ, ώστε να είναι δυνατή η επαλήθευση της καταβολής.
4. Κοινός λογαριασμός και πολλοί εκμισθωτές: Αν το μίσθωμα κατατίθεται σε κοινό λογαριασμό, το όνομα του ιδιοκτήτη πρέπει να είναι πρώτο μεταξύ των συνδικαιούχων. Σε περίπτωση πολλαπλών εκμισθωτών, κάθε εκμισθωτής πρέπει να δηλώνει τον δικό του λογαριασμό, στο όνομα του οποίου θα κατατίθεται το ποσό που του αντιστοιχεί.
5. Καταβολή όλων των μισθωμάτων εντός έτους: Για να διατηρηθεί η φορολογική έκπτωση, όλα τα μισθώματα πρέπει να καταβληθούν τραπεζικά εντός του ίδιου οικονομικού έτους, δηλαδή έως 31 Δεκεμβρίου.
6. Ακατάσχετο: Τα ποσά από ενοίκια δεν υπάγονται στο ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει για μισθούς και συντάξεις, γεγονός που σημαίνει ότι η είσπραξη των κατατιθέμενων ενοικίων θα μπορεί να γίνεται άμεσα είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από την ΑΑΔΕ.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι, ενώ η πληρωμή των περισσότερων ενοικίων γίνεται ήδη ηλεκτρονικά, η νέα ρύθμιση απαιτεί αυστηρή τήρηση των διαδικασιών, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά φορολογικά προνόμια. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να αυξήσει την ασφάλεια στις μισθώσεις και να περιορίσει φαινόμενα μη καταβολής ενοικίων «στο χέρι», ωστόσο, όπως εκτιμά η ΠΟΜΙΔΑ, θα χρειαστεί χρόνος για να εδραιωθεί πλήρως.
Οι μισθωτές καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα: η άρνηση τραπεζικής πληρωμής θεωρείται πλέον σοβαρή παράβαση, με άμεσες συνέπειες σε επιδόματα και κρατικά προνόμια. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να επιβάλει μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια στις συναλλαγές, αλλά και αυστηρό έλεγχο των τραπεζικών καταβολών από τις φορολογικές αρχές.
