Το UoI Innovation Generator αποτελεί έναν Επιχειρηματικό Επιταχυντή που διοργανώνεται από την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Mantis Beyond Innovation ως Innovation Enabler. Στόχος του αποτελεί η γέννηση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που θα οδηγήσουν στην δημιουργία startups.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος κατατέθηκαν συνολικά 35+ καινοτόμες προτάσεις, από 100+φοιτητές/-τριες, ερευνητές/-τριες και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, όπου μέσα από μία σειρά Σεμιναρίων Επιχειρηματικότητας και 1:1 mentoring με εξειδικευμένους συμβούλους οδηγήθηκαν στην ανάπτυξη παρουσίασης ενός επιχειρηματικού σχεδίου (PitchDeck). Οι 25 καλύτερες ομάδες προκρίθηκαν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία που χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες, την κατηγορία των innovators, φοιτητές/-τριες του Πανεπιστημίου με καινοτόμες ιδέες, και την κατηγορία των researchers, όπου μέλη ΔΕΠ και ερευνητικές ομάδες εξέτασαν την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε ο κ. Γεώργιος Γκωλέτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Επιστημονικός Συντονιστής Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συντονιστής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας,
Μαζί του ο Βασίλης Αθανασιάδης, Business Creation & Strategy Manager της Mantis Beyond Innovation, τόνισε την σπουδαιότητα του εγχειρήματος για την περιοχή και πραγματοποίησε μία σύντομη ανασκόπηση του Προγράμματος από την αρχή του έως και τον Τελικό.
Στη λήξη του τελικού, τον πρώτο χαιρετισμό απηύθυνε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Άννα Κ. Μπατιστάτου, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας.
Το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με τους φιναλίστ να παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις τους στην κριτική επιτροπή, παρουσία εκλεκτών ομιλητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών και νέων επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, την κριτική επιτροπή στελέχωσαν οι:
• Γεώργιος Γκωλέτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Επιστημονικός Συντονιστής Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συντονιστής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας
• Άγγελος Βασιλείου, Tech Lead, Mantis Beyond Innovation
• Γιολάντα Σαούγκου, Co-Founder & Content Creator, TESORO
• Νικόλαος Ζήνας, Managing Director, TEKMON
• Τάσος Κούτλας, Διευθυντής Ψηφιακών Λύσεων, JAKALA & Συνιδρυτής, Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας
Ο SynCompanionAI είναι ο ψηφιακός συνοδοιπόρος που προσφέρει άμεση, προσωποποιημένη ψυχολογική υποστήριξη σε συγγενείς ασθενών σε κρίσιμες στιγμές, μετατρέποντας την τεχνητή νοημοσύνη σε φωνή ενσυναίσθησης και παρηγοριάς εκεί που χρειάζεται περισσότερο.
Η AimaLabs αυτοματοποιεί την ανάλυση επιχρισμάτων περιφερικού αίματος με τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας άμεση, ακριβή διάγνωση σε λίγα λεπτά και φέρνοντας την αιματολογική εξειδίκευση ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Το Diciclo επιτρέπει σε εφαρμογές διαφορετικών πελατών σε κοινόχρηστες υποδομές να προσπελαύνουν δεδομένα ταχύτερα, ασφαλέστερα και με σταθερή απόδοση μέσω απομονωμένων υπηρεσιών συστήματος — μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την αξιοπιστία.
Η DianoiAI TextLab δημιούργησε ένα καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον για τη συνεργατική ανάλυση, επισημείωση και μετάφραση αρχαίων και σύγχρονων κειμένων, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανανέωση της διδασκαλίας και της μελέτης των κλασικών γλωσσών σε παγκόσμιο επίπεδο
Η Unifying Life techonologies χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ULANKA.exe μετατρέπει την παρακολούθηση εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ένα εξατομικευμένο, διαδραστικό ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοΐασης μέσω ήχου, αναπνοής και AI καθοδήγησης.
Το Halo Crops είναι ένα καινοτόμο βιολογικό φυτοπροστατευτικό συνδυασμένο με μια ολοκληρωμένη υπηρεσία συμβουλευτικής που προσφέρει βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για την προστασία σημαντικών δέντρων από επιθετικούς μύκητες, μειώνοντας το κόστος, τις απώλειες και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η EcoSpin δημιούργησε ένα κυκλικό σύστημα καλλιέργειας πολλαπλών επιπέδων που αυξάνει την παραγωγή έως και 12 φορές, εξοικονομώντας χώρο και νερό.
Online πλατφόρμα που συνδέει εργαστήρια με startups, επιχειρήσεις και επιστήμονες για άμεση, εύκολη και διαφανή πρόσβαση σε εξειδικευμένες εργαστηριακές υπηρεσίες χωρίς γραφειοκρατία
Το Diciclo επιτρέπει σε εφαρμογές διαφορετικών πελατών σε κοινόχρηστες υποδομές να προσπελαύνουν δεδομένα ταχύτερα, ασφαλέστερα και με σταθερή απόδοση μέσω απομονωμένων υπηρεσιών συστήματος — μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την αξιοπιστία.
Το βραβείο δόθηκε στον συμμετέχοντα Γεώργιο Δημητριάδη, για τις πιο γρήγορες και περισσότερες σωστές απαντήσεις στο διαγωνισμό γνώσεων που διεξήχθη στη διάρκεια του τελικού.
Βραβείο Κοινού | SynCompanionAI
Ο SynCompanionAI είναι ο ψηφιακός συνοδοιπόρος που προσφέρει άμεση, προσωποποιημένη ψυχολογική υποστήριξη σε συγγενείς ασθενών σε κρίσιμες στιγμές, μετατρέποντας την τεχνητή νοημοσύνη σε φωνή ενσυναίσθησης και παρηγοριάς εκεί που χρειάζεται περισσότερο.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Next Generation EU.