Στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν… «πάρουν φωτιά» οι σούβλες, μια διαφορετική φωνή ακούστηκε. Ομάδα Vegan ακτιβιστών συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενη για την πασχαλινή παράδοση του σφαγιασμού των αρνιών.
«Πάνω από 2 εκατομμύρια ζώα σφάζονται μόνο για την Κυριακή του Πάσχα», δήλωσε η Έλλη Στούρνα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Vegan Life. Στόχος τους, όπως είπαν, δεν είναι να στερήσουν τη γιορτή, αλλά να προτείνουν ένα διαφορετικό, «ειρηνικό» τραπέζι, χωρίς θυσίες, τουλάχιστον όχι ζωικές.
Η οργάνωση προτείνει μάλιστα εναλλακτική έξοδο: ένα vegan πασχαλινό γεύμα στο Αλεποχώρι Μεγάρων, στο κτήμα Inspira, με πιάτα από 5 έως 10 ευρώ. Στο μενού, αντί για κοκορέτσι και σπλήνα, προτείνονται μανιτάρια, φακές και δημιουργίες από seitan που υπόσχονται να «αντικαταστήσουν» επάξια το αρνί ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουν.
Η αντίδραση του κόσμου στο Σύνταγμα ήταν ανάμεικτη. Κάποιοι πέρασαν και στάθηκαν με περιέργεια, άλλοι συνέχισαν προς τη Βαρβάκειο για τα... παραδοσιακά ψώνια τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η Κυριακή θα έχει και σούβλα, και τσίκνα, αλλά και tofu στον αντίποδα. Το ποιος θα βγει νικητής… θα φανεί στο στομάχι.
Καλή χώνεψη… ό,τι κι αν επιλέξετε.