Γράφει ο Θεόδωρος Γόγαλης*
Χωρίς να απαντά ουσιαστικά, αλλά πετώντας το μπαλάκι σε άλλες Υπηρεσίες, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης, στην ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Δράμας και Τομεάρχη Υποδομών του Κινήματος Αναστάσιου Νικολαΐδη, με θέμα τη “Σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής του”. Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 29 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας μου με τον κ. Νικολαΐδη και απαντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024.
Αφορμή για την ερώτηση είχε σταθεί η χορήγηση νέας παράτασης 22 μηνών (!) για την εκπόνηση της μελέτης αυτής, που θεωρητικά έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Ιούλιο του 2024, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη διασφάλιση χρηματοδότησης των έργων.
Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου (Δ19) υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως μέχρι σήμερα εκκρεμούν γνωμοδοτήσεις από διάφορους φορείς (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας & Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού - Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Άρτας- Περιφέρειας Ηπείρου και άλλους) και πως “αναμένονται ενέργειες από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφασιστεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η αναγκαιότητα ή μη εκπόνησης Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, λόγω γειτνίασης του έργου με περιοχήNatura”.
Παράλληλα, επισημαίνει γενικά και αόριστα πως “ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της σύμβασης εξαρτάται από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων”, ενώ σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της μελέτης, σημειώνει πως “αναμένεται πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή για να ενταχθεί η επόμενη φάση της Πράξης στο νέο ΕΣΠΑ (μέθοδος τμηματοποίησης / phasing). Μετά την ολοκλήρωση και έγκριση του συνόλου των μελετών θα ακολουθήσει η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση των έργων που θα έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Η Υπηρεσία μας προτίθεται να προτείνει το υπόψη έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, εφόσον υπάρξει σχετική πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής”.
Πρακτικά, δηλαδή, υπάρχει παραδοχή πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρχουν χρήματα για τα έργα, ενώ φαίνεται πως ακόμη και με την παράταση 22 μηνών που δόθηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης, δεν είναι σίγουρο εάν και εφόσον το διάστημα αυτό είναι αρκετό!