Αναρτήθηκε στις:17-07-24 15:47

25 μέρες χωρίς νερό το Φωτεινό Άρτας


Ο Σύλλογος Φωτεινού Άρτας απέστειλε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την λειψυδρία που αντιμετωπίζει η περιοχή από τις 22 Ιουνίου και τις σημαντικές επιπτώσεις αυτής στην καθημερινότητα των κατοίκων. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος επισημάνει τα ακόλουθα:

«Στο Φωτεινό δεν έλειψε ποτέ η λειψυδρία. Τέτοια όμως μόνο οι παλιότεροι μπορούν να θυμηθούν.

Από τις 22 Ιουνίου έκανε την εμφάνισή της αυτή η λειψυδρία. Το πλείστον των σπιτιών του Φωτεινού δεν είχε καθόλου νερό στις βρύσες. Ελάχιστοι που είχαν αποθηκεύσει νερό σε στέρνα ή βυτίο πλαστικό επιβίωσαν. 16 Ιουλίου σήμερα και το νερό έρχεται στις βρύσες μια φορά το εικοσιτετράωρο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, και μερικοί δυσκολεύονται να πάρουν για τις ανάγκες τους.

Μέχρι σήμερα 17 Ιουλίου οι Φωτεινιώτες ζουν ένα πραγματικό δράμα. Ο Φωτεινιώτης κοιμάται και ξυπνά με τον τρόμο της λειψυδρίας. Τα έντονα συναισθήματα του πρώτου πανικού να ανοίγεις τη βρύση και να μην έχει σταγόνα νερό, μέσα στο κατακαλόκαιρο, διαδέχονται αυτά της απογοήτευσης, της αγανάκτησης και της οργής, σαν έχεις οκτώ νοματαίους στο σπίτι και δεν έχεις νερό να ρίξεις στην τουαλέτα, να πλύνεις τα πιάτα και τα ρούχα, σαν δεν έχεις να βάλεις στον κουβά, όχι στον Θερμοσίφωνα, να κάνει το παιδί μπάνιο πριν βγει να διασκεδάσει με τους φίλους, όταν βελάζουν τα πρόβατα και δεν ξέρεις πως να βρεις νερό να τα ποτίσεις.

Η νέα δημοτική αρχή του Νικολάου Σκουφά αν και αντέδρασε αμέσως δυσκολεύτηκε δέκα τουλάχιστον μέρες να θέσει έστω σε μερικό έλεγχο το θέμα. «Η μεγάλη αλατότητα του νερού, η παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης, οι άστοχες και ελλιπείς προηγούμενες παρεμβάσεις, η οικονομική δυσπραγία του δήμου και η αδυναμία του να μεταφέρει νερό στη δεξαμενή του Φωτεινού με πιστοποιημένο βυτιοφόρο και η έλλειψη ικανοποιητικού και εξειδικευμένου προσωπικού» ήταν μεγάλες δυσκολίες κατά τον δήμαρχο κ. Παπασιώζιο.

Καθησυχαστική η δημοτική αρχή υπόσχεται διαχείριση της κρίσης του νερού για αυτό το καλοκαίρι και μετά προγραμματισμό για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ξέρει πλέον, λέει, ότι θέλει πολύπλευρη θέαση του θέματος για να το ελέγξει: να δει τι νερό παίρνει από τον σύνδεσμο ύδρευσης και να ζητήσει το κανονικό, να ελέγξει συστηματικά το δίκτυο, να το καθαρίσει, να το ξεβουλώσει, να περιορίσει τη σπατάλη σε ποτίσματα. Οι επισκέψεις της στο Φωτεινό συχνές, ξεβουλώματα να γίνονται, έλεγχοι επί ελέγχων και το νερό στις βρύσες που και που και ελάχιστο.

Τα «Φωτεινοπολιτιστικά» παρακολούθησαν από κοντά το γεγονός αυτής της έντονης και μακράς κρίσης νερού στο Φωτεινό. Δεν το γνώριζε με λεπτομέρειες εξαρχής το θέμα και γι αυτό δεν ήθελε χωρίς στοιχεία από έρευνα να ενημερώσει του Φωτεινιώτες.


Τώρα είναι σε θέση να ενημερώσει καλύτερα, γραπτά και προφορικά, κάθε Φωτεινιώτη για το μέγεθος του προβλήματος, τα αίτιά του, τις ενδεδειγμένες λύσεις του και πως αυτές μπορεί να επιτευχθούν:

1. Από το 1970 μέχρι και σήμερα, κοινοτικές και δημοτικές αρχές από άγνοια ή αδυναμία δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για να μην υπάρχει στο μέλλον πρόβλημα. Έτσι η ύδρευση στο Φωτεινό ξεκίνησε χωρίς σχέδιο από ειδικό μηχανικό ύδρευσης, όπως βεβαιώνει η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Κάθε παρέμβαση έπειτα στο δίκτυο γινόταν χωρίς την εισήγηση ειδικού. Έτσι αυτό το σχέδιο του υπάρχοντος δικτύου βρίσκεται στο μυαλό κάποιου δημοτικού οργάνου που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι γνώστης και ειδικός.

2. Από δω πρέπει να ξεκινήσει και η λύση του προβλήματος. Να ανατεθεί σε ειδικό γραφείο η μελέτη του δικτύου ύδρευσης Φωτεινού που θα βγάλει και το κόστος της υλοποίησής της, όπως έγινε με την αλλαγή δικτύου ύδρευσης του Πέτα, όπως μας είπε ο πρώην δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Γιαννούλης. Αν δεν γίνει αυτό μην περιμένουμε λύση στο πρόβλημα, αλλά κάποια διαχείριση της κρίσης του.

3. Να ελέγξει ο δήμος το χρέος προς τον σύνδεσμο ύδρευσης που ανέρχεται στα 250 εκ. σήμερα, έτσι ώστε να απαιτεί το κανονικό νερό ή και σύμφωνα με τις ανάγκες.

4. Για να γίνει αυτό θα το ζητήσουμε από τα όργανα του δήμου Νικολάου Σκουφά. Μόνο όλοι μαζί οι Φωτεινιώτες έχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε. Μόνο εμείς μπορούμε να απομακρύνουμε το φάσμα του παρελθόντος να κάνουμε μπάνιο με τον κουβά και το μπρίκι, να κουβαλάμε νερό από τα τριάντα πηγάδια που αποτελούν μνημεία του απώτερου και νεώτερου παρελθόντος του τόπου μας, όχι όμως και λύση στη σημερινή λειψυδρία. Λύση θέλουμε στο πρόβλημα ύδρευσης στο Φωτεινό κι όχι πέντε κυβικά νερό περισσότερο. Γεμάτη βρύση θέλουμε όλο το 24ωρο κάθε καλοκαίρι και όχι μισή ώρα το 24ωρο να τρέχει η βρύση μας. Ισότητα στα δικαιώματα να ζητήσουμε στον δήμο, γιατί κι εμείς πληρώνουμε στο ακέραιο τους φόρους μας, σαν τους άλλους δημότες.

5. Το τηλέφωνο επικοινωνίας μας είναι το 6983606103».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ