Αναρτήθηκε στις:18-06-24 16:48

Γεροβασίλη: «Η δημόσια επικοινωνία πρέπει να είναι πλήρης, ειλικρινής και αντικειμενική»


Στην θεματική ενότητα με τίτλο “Δημόσια επικοινωνία” μίλησε η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της 16ης Ετήσιας Συνάντησης της Ομάδας Εργασίας των στελεχών των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων και των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ. Στην παρέμβασή της, η κυρία Γεροβασίλη αναφέρθηκε αρχικά στα συμπεράσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών λέγοντας ότι “είδαμε την αποχή να σαρώνει, είδαμε κυβερνητικές παρατάξεις να φυλλορροούν, είδαμε σχηματισμούς - μέχρι πρότινος περιθωριακούς - να κερδίζουν έδαφος στο πολιτικό σκηνικό” για να τονίσει ότι “το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές σε όλη την Ευρώπη: Η σχέση πολίτη και πολιτικής διέρχεται βαθιά κρίση”.

Η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων σημείωσε στη συνέχεια ότι “η σύγχρονη πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από ποτέ. Αναρίθμητοι παράγοντες εμπλέκονται στον καθορισμό των εξελίξεων. Τα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για μια απόφαση είναι πολλά και συχνά αντικρουόμενα μεταξύ τους. Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα όταν οι οικονομικοί πόροι περιορίζονται. Όταν ένα κράτος αναγκάζεται να ακολουθήσει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Αλλά αυτή είναι η μοίρα της πολιτικής: Να λαμβάνει αποφάσεις που δεν ικανοποιούν τους πάντες. Εκεί λοιπόν προκύπτει η ανάγκη πλήρους ενημέρωσης των πολιτών. Η ανάγκη να κατανοήσουν το περίπλοκο σύστημα που οδηγεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις”.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην εμπειρία της ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης λέγοντας συγκεκριμένα: “Εκεί βρέθηκα αντιμέτωπη με πρωτοφανή υποστελέχωση του Δημόσιου Τομέα, απόρροια των δημοσιονομικών περιορισμών. Εξάλλου, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεσπίσει τον κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις. Βρέθηκα λοιπόν απέναντι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη: Τι προτεραιότητες να θέσω; Πού να κατευθυνθούν οι ελάχιστες δυνατότητες προσλήψεων που είχαμε; Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Όμως συνολικά ως κυβέρνηση αποφασίσαμε να θέσουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες: Πρώτα η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Με πρόσληψη γιατρών και σχετικών ειδικοτήτων. Μετά καθηγητές, ώστε να στηριχθεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Σταδιακά και οι άλλοι τομείς του Δημοσίου. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που πετύχαμε - μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση - τη θέσπιση του κανόνα 1 πρόσληψη προς 1 αποχώρηση και επήλθε σχετική ισορροπία. Ήταν εύκολη η απόφαση; Προφανώς και όχι. Σαφώς υπήρξαν αντιδράσεις. Πιστεύω, όμως, ότι στο τέλος της ημέρας οι πολίτες κατανόησαν τις υπαρκτές δυσκολίες και την ανάγκη προτεραιοτήτων. Δεν ξέρω αν επικοινωνήσαμε άριστα - με όρους τεχνικούς - την πολιτική μας. Ξέρω, όμως, ότι είπαμε την αλήθεια”.

Τέλος, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: “Η επικοινωνία πρέπει να είναι πλήρης, ειλικρινής και αντικειμενική. Μόνο έτσι θα χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.”img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img