Αναρτήθηκε στις:22-05-24 15:59

«Και ορθός πάλι απόμεινα …να πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου»


Συναυλία με μελοποιημένη ποίηση και τίτλο, τους στίχους από ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, «Και ορθός πάλι απόμεινα ...να πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου», παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τις 18 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Το Σύνολο Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής και Φωνητικό Σύνολο μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, ταξίδεψε το κοινό με πλοηγό τη μελοποιημένη ποίηση, στον πανέμορφο και μοναδικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αμβρακίας που αποτελεί μνημείο ιστορίας και πολιτισμού και συνθέτει τον πλούτο του τόπου μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η μουσική και η ποίηση, οι μοναδικές μελωδίες, και ο μεστός ποιητικός λόγος σε απόλυτη αρμονία με το εμβληματικό μνημείο, οδήγησαν ερμηνευτές και ακροατές σε ακροβασία του νου ανάμεσα στο εφικτό και στο ανέφικτο, στο αιώνιο και στο εφήμερο, στην πραγματικότητα και στην ουτοπία, σε μια σχέση βιωματική με τα ιστορικά ίχνη και εντέλει σε μια γλυκιά μέθεξη.

Οι στίχοι του Κώστα Κρυστάλλη, του Νίκου Γκάτσου, του Νίκου Καββαδία, της Μαρίας Πολυδούρη και του Οδυσσέα Ελύτη συνδυασμένοι με τα πεντάγραμμα του Κώστα Χαριτάτου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Θάνου Μικρούτσικου, της Μαρίζας Κωχ, του Ηλία Σαρηγιανίδη και του Δημήτρη Λάγιου ερμηνεύτηκαν από τους μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Συνόλου που καταχειροκροτήθηκαν από το ενθουσιώδες κοινό.

Προλογίζοντας τη συναυλία η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κα Ντορίτα Κοντογιάννη αναφέρθηκε στις εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του μνημείου.

Το σχολείο εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν, για τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, για το κλίμα θαυμασμού και συγκίνησης που δημιούργησαν στο κοινό που παρακολούθησε εκστασιασμένο τη συναυλία.

Τέλος, οφείλει να ευχαριστήσει και όλους όσοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η συναυλία: τον Δήμο Αρταίων, τον δήμαρχο κο Χριστόφορο Σιαφάκα που απηύθυνε χαιρετισμό πριν από την έναρξη της συναυλίας, τον κο Νικόλαο Αποστολόπουλο για τη συνεργασία στην οργάνωση της συναυλίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, την αρχαιολόγο κα Βασιλική Γαλάνη, την κα Εύη Μούρνου για τη δημιουργία της αφίσας, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής, το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία, καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img