Αναρτήθηκε στις:22-05-24 13:54

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τα μέλη και τους φίλους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο εορταστικό κάλεσμα του Συνδέσμου, προκειμένου να αποδώσουν τιμή στην 50χρονη ιστορία και προσφορά του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κκ. Χρυσοστόμου, αιδεσιμότατος πατέρας Κωνσταντίνος Παγκράτης, οι βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Κυριάκης Σπυρίδων και Μπάρκας Κωνσταντίνος, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ιωάννου Στράτος και Δράκος Αναστάσιος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Βαΐτσης Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Αργυρός Λεωνίδας, ο Αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γκίζας Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Φιλιππιάδας και Κάμπου κ. Ζιώγας Βασίλειος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Συρράκου κ. Βαΐτσης Γεώργιος, Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι, καθώς Πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Μετά τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σιόρεντας Δημήτρης, ο οποίος αναφέρθηκε, αφενός στις δράσεις και την πορεία του Συνδέσμου από την ίδρυσή του έως και σήμερα και αφετέρου στις διεκδικήσεις και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια, με κυριότερους την μετονομασία της Λ. Ιωαννίνων σε Οδό Κώστα Κρυστάλλη, την ολοκλήρωση των εργασιών και λειτουργία του Μουσείου Συρρακιωτών Πρέβεζας, καθώς και την παραχώρηση δημοτικής οικοπεδικής έκτασης με σκοπό την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου Συρρακιωτών Πρέβεζας.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Ομότιμος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δήμας Ηλίας, ο οποίος στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στον πολιτισμό και τους χορούς του Συρράκου, καθώς και την ανάγκη να μεταλαμπαδευτούν στη νέα γενιά ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων, ενώ στο δεύτερο μέρος αναφέρθηκε σε ιστορικές μνήμες τις οποίες έχει ως ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, από συστάσεως αυτού έως και σήμερα.

Η επόμενη ομιλήτρια, Χρυσή Ολυμπιονίκης 2004 κα Τσουμελέκα Αθανασία, αναφέρθηκε με συγκίνηση στα προσωπικά της βιώματα και την σχέση της με το Συρράκο, ως καταγόμενη από αυτό. Ακολούθως, μίλησε για την διαχρονική σχέση του Συρράκου και της Πρέβεζας, αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αναλύοντας το παρών και το μέλλον του συνδέσμου, και τέλος αναφέρθηκε στην νέα γενιά, ζητώντας από αυτούς να πλαισιώσουν τον Σύνδεσμο και να γίνουν πρωταγωνιστές στις δράσεις του, αλλά και η ελπίδα για το μέλλον του.

Οι μαθήτριες των χορευτικών τμημάτων του Συνδέσμου, Αγγελίνα και Ράνια απήγγειλαν ποιήματα του Κώστα Κρυστάλλη, ενώ η αφήγηση της κας Δρόσου Βασιλικής, «ταξίδεψε» το κοινό στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικών πλακετών στους διατελέσαντες προέδρους του Συνδέσμου, καθώς και στα εν ζωή μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της περιόδου 1970-1973,ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, τόσο στο πρόσωπο των ιδίων, όσο και των υπολοίπων μελών των διοικητικών συμβουλίων, για την προσφορά τους όλα αυτά τα 50 χρόνια.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα εφήβων και ενηλίκων του Συνδέσμου. Την επετειακή εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε, με εξαιρετικό τρόπο, η δημοσιογράφος κα Παππά Αθηνά.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img