Αναρτήθηκε στις:15-05-24 16:15

Συζήτηση αναπτυξιακών ζητημάτων της Ηπείρου στη συνάντηση Καχριμάνη-Σκρέκα


Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα επισκέφθηκε σήμερα την Περιφέρεια και είχε εκτενή συζήτηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για διάφορα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. ‘Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, έγινε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δοθούν λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν.

Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με τρεις υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Επικεφαλής είναι ο κ. Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Συνετάκης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος. Η συζήτηση με τον κ. Σκρέκα ήταν πολύ χρήσιμη για όλα τα θέματα που έχουμε ανοικτά, ξεκινώντας από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ζητώντας τα χρήματα που χρειάζονται για έργα που έχουν προχωρήσει και πρέπει να γίνουν πληρωμές.

Συζητήσαμε για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας και τον ενημέρωσα ότι μέχρι τις εκλογές έχουμε δώσει προθεσμία στην εταιρία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για να μας προσκομίσει επιταγή καλής εκτέλεσης και την πιστοληπτική ικανότητα ώστε το έργο να τελειώσει το 2025. Η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκας στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα στα πανέμορφα Ιωάννινα και είχαμε, μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση – θα μου επιτρέψετε να τον χαρακτηρίσω – με τον «Πρύτανη» της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Αλέκο Καχριμάνη. Ένας άνθρωπος, που τα χρόνια που ασχολείται με τον τόπο του, πραγματικά έχει καταφέρει να μετασχηματίσει, να μεταμορφώσει τα Ιωάννινα και συνολικά την περιφέρεια Ηπείρου. Κι εμείς πολλές φορές παίρνουμε παραδείγματα από τις επιτυχημένες παρεμβάσεις του και τα επεκτείνουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συζητήσαμε σήμερα πρώτον για την ανάπτυξη της Ηπείρου και για την επαναβιομηχάνιση του τόπου. Γιατί οι δυνατότητες υπάρχουν. Στον Αναπτυξιακό Νόμο, στον πρώτο κύκλο, ήδη ανακοινώσαμε ότι διπλασιάσαμε το ποσό της ενίσχυσης και εντάσσουμε όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με την μεταποίηση και την Εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία έχουν καταθέσει φακέλους. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στον δεύτερο κύκλο, αλλά και στους δύο κύκλους του Τουρισμού. Στόχος μας είναι να εντάξουμε όσο περισσότερα επενδυτικά έργα μπορούμε στην περιφέρεια Ηπείρου. Για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε μια ανάπτυξη που ήδη έχει έρθει στον τόπο, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερο να προχωρήσει. Μέσα από την ανάπτυξη έρχονται θέσεις εργασίας και υψηλότερες αμοιβές.

Επίσης, συζητήσαμε πως θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η έρευνα και η καινοτομία στην Ήπειρο, ώστε να συνδυάσουμε το Πανεπιστήμιο με το ανθρώπινο δυναμικό και τους επιστήμονες που διαθέτει η περιοχή, και να συνδέσουμε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα με τις επιχειρήσεις και την αγορά. Και έτσι οι επιχειρήσεις να μπορούν να παράγουν υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα με καλύτερες τιμές, ώστε να είναι και πιο ανταγωνιστικοί στο μέλλον.

Συζητήσαμε και για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Κάνει μια σπουδαία προσπάθεια ο Περιφερειάρχης μέσα από ένα διαγωνισμό να βρει ανάδοχο για να το υλοποιήσει,. Στην περίπτωση που αυτό δεν ευοδωθεί, εμείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να συμπληρώσουμε σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τα απαραίτητα χρήματα, ώστε αυτό το Πάρκο να υλοποιηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν δεν έχουμε οργανωμένους υποδοχείς τεχνολογικών ινστιτούτων και φορέων, τότε πολύ αργά θα προχωρήσει η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας εδώ στην περιοχή».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img