Αναρτήθηκε στις:14-05-24 17:45

Εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Αγ. Νικολάου της Ροδιάς - Κεντρική ομιλήτρια η Βαρβάρα Παπαδοπούλου


Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ο Δήμος Αρταίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος Κιρκιζατών «Η Λεπτοκαρυά», ο σύλλογος «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας» και το Δημοτικό Σχολείο Κιρκιζατών, διοργανώνουν εκδήλωση το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 και ώρα 8.30μ.μ., στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Ροδιάς, στο χωριό Κιρκιζάτες Άρτας.

Καλεσμένη και κεντρική ομιλήτρια είναι η Βαρβάρα Παπαδοπούλου Δρ Αρχαιολόγος, η οποία θα μιλήσει για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Ροδιάς, ένα από τα πιο γραφικά βυζαντινά μνημεία της Άρτας.

Η κ. Παπαδοπούλου είναι Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και επίτιμο μέλος του συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας». Έχει επιδείξει πολυποίκιλη και παραγωγική δράση στον χώρο του πολιτισμού, συνδυασμένη με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, με πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής.

Ο Άγιος Νικόλαος της Ροδιάς οφείλει την προσωνυμία του στο γεγονός ότι παλιότερα υπαγόταν ως μετόχι στο μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς, που βρίσκεται κοντά στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς. Ανεγέρθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, περίοδο ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο, φέρει δε πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο εξωτερικά και εσωτερικά κοσμείται με τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή της ίδρυσής του. Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε ότι είναι θεμελιωμένος πάνω σε παλαιότερο ναό του 9ου ή 10ου αιώνα.

Ο εορτασμός του ναού Αγίου Νικολάου της Ροδιάς, στους Κιρκιζάτες Άρτας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την εκδήλωση αυτή, στην οποία οι διοργανωτές σας περιμένουν το απόγευμα της Κυριακής, μετά τον εσπερινό.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img