Αναρτήθηκε στις:13-05-24 17:00

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής», Τετάρτη 15 Μαΐου, Ιωάννινα


Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον κόσμο χωρίς μελωδίες και τραγούδια και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής συνιστά μια ελάχιστη αναγνώριση της σημασίας που έχουν τα έργα των δημιουργών στην καθημερινότητα όλων μας, αλλά και σε πιο επίσημες στιγμές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε το 1976 την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα πιο γνωστά μουσικά σχήματα στην Ευρώπη, ενώ με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις όπως η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θέτει τις βάσεις για την προστασία του έργου των δημιουργών στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.

Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.


Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ – EUROPEDIRECT – ΗΠΕΙΡΟΥ (europedirect.gr) και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Ηπείρου (srv-ipeir.pde.sch.gr), προσκαλούν μαθητές, δασκάλους, γονείς, μουσικοπαιδαγωγούς, διευθυντές σχολείων, μουσικούς και φίλους να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024(*) το πρωί από τις 10:00 έως τις 13:00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων “Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος” Δωδώνης 10, με τη συμμετοχή και παρουσίαση τριών (3) μουσικών σχολείων της περιφέρειας Ηπείρου: Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων “Νικόλαος Δούμπας”.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν έργα παραδοσιακής και κλασικής μουσικής!

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό!

Για περισσότερες πληροφορίες και οποιαδήποτε διευκρίνιση απευθυνθείτε στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ – EUROPEDIRECT – ΗΠΕΙΡΟΥ.

(*)Η εκδήλωση υλοποιείται στις 15 Μαΐου 2024 αντί στις 21 Ιουνίου 2024 λόγω σχολικών εξετάσεων και λήξης του σχολικού έτους.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img