Αναρτήθηκε στις:01-05-24 13:59

«Η σκιά του κηπουρού»: Τ. Κατσούλη, εκδόσεις βακχικόν 2024


Σε μια πολυκατοικία, ζούνε στο υπόγειο, ο θυρωρός και κηπουρός, μετανάστης Έντζο και η γυναίκα του η Μπάρμπαρα, στον πρώτο όροφο ζει η οικογένεια του γιατρού Μάριου, στο δεύτερο όροφο ζει μόνη της η σπουδαία υψίφωνος Λουτσία, πρώην πρωταγωνίστρια του λυρικού θεάτρου, στον τρίτο όροφο βρίσκεται ο «κακός λύκος», ο χήρος στρατηγός και ο γιός του αντιφασίστας και αναρχικός, τον τέταρτο μοιράζονταν μία ζάμπλουτη ρακοσυλλέκτρια η Εβίτα και «οι κληρονόμοι», ένα νεαρό ζευγάρι που περίμενε τον εκκεντρικό συγγενή του, τον Λούκα, ένοικο του ρετιρέ, να αποδημήσει εις Κύριον και στο πολυτελές ρετιρέ του πέμπτου ορόφου έμενε ένα ζευγάρι μεσηλίκων, ο Λούκα κι ο Αντρέα.

Οι κάτοικοι αυτής της πολυκατοικίας έρχονται αντιμέτωποι με θεμελιακά ζητήματα: τον φόβο για το διαφορετικό, τη βία, τη μοναξιά, τους επώδυνους συμβιβασμούς, τις απρόσωπες σχέσεις, τον ναρκισσισμό του ψηφιακού κόσμου, την πληγωμένη φύση.

Ο εγκλεισμός λόγω του κορωνοϊού ρίχνει τις σιδεριές του μόλις εκείνοι απλώσουν το χέρι στον μετέωρο διπλανό τους: Σε μια παλιά ντίβα της όπερας, ξεχασμένη από όλους, σε μια πάμπλουτη ρακοσυλλέκτρια αναμνήσεων, σε μια πρώην αναρχική που βρίσκει τη δύναμη να σπάσει τα προσωπικά της δεσμά, σ’ έναν εθνικιστή, νοσταλγό του ολοκληρωτισμού… Ανάμεσά τους, ένας μετανάστης θυρωρός επιχειρεί να φέρει τη σύμπνοια και την αρμονία στον ταραγμένο μικρόκοσμο των ηρώων, γίνεται φύλακας της ελπίδας που την προσφέρει απλόχερα.

Η ιστορία με γλυκόπικρο χιούμορ μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η χαμένη ανθρωπιά βρίσκει, ακόμα και σε καιρούς ζοφερούς και ισκιωμένους από τον μαζικό φόβο, μια χαραμάδα να ξετρυπώσει, για να ανθήσει μια νέα σχέση με τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μας: να νοιάζεσαι, να αγαπάς, να μοιράζεσαι, να συγχωρείς ή να μην αντέχεις άλλο και να τολμάς να φεύγεις και να ανεμίζει μια ελπίδα για τους μοναχικούς και τους απελπισμένους.

Μια εξαιρετική Νουβέλα, αναμφισβήτητης γοητείας. Η πλοκή είναι στοιχειώδης, αλλά η αφήγηση περιλαμβάνει πλήθος μικρές αφηγήσεις που δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον αναγνώστη.

Ένα πολύτροπο βιβλίο, άλλοτε σαν παραμύθι, άλλοτε ζοφερό σαν εφιάλτης ,που χτίζεται και γκρεμίζεται, ξανά και ξανά, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Διαβάστε το.

Η Τίνα Κατσούλη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου κατοικεί με την οικογένειά της. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Στην αχλή των αιώνων (εκδόσεις Λιβάνη 2018) και Αξόδευτη ζωή (εκδόσεις Λιβάνη 2020). «Η σκιά του κηπουρού» είναι η πρώτη νουβέλα που εκδίδει.

Κώστας Α. Τραχανάςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img