Αναρτήθηκε στις:23-04-24 14:17

Πασχαλινές δράσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Φίλων Αγ. Θεοδώρας Άρτας


Ο Σύλλογος Φίλων Ιερού Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα:

Μεγάλη Πέμπτη


20:15: Αναβίωση του εθίμου της Μεγάλης Φωτιάς.

22:00: Ο εφηβικός ψαλτικός χορός του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα ψάλλει τα Εγκώμια.

23:00: Στολισμός του επιταφίου της Αγίας Θεοδώρας με τον παραδοσιακό τρόπο πέταλο πέταλο.

Μεγάλο Σάββατο


23:00: Ανάσταση στην Αγία Θεοδώρα με το έθιμο του Ιούδα, πυροτεχνήματα και φαναράκια.

Το έθιμο της φωτιάς


Το έθιμο χάνετε στα βάθη των αιώνων. Μεγάλοι και παιδιά από την Ενορία της Αγίας Θεοδώρας ένα μήνα πριν την Μεγάλη Πέμπτη πηγαίνουν στης όχθες του ποταμού Άραχθου και συγκεντρώνουν κορμούς δέντρων που κατεβάζει το ποτάμι. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τους στήνουν στην πλατεία της εκκλησιάς και το βράδυ στο έκτο Ευαγγέλιο όταν η καμπάνα χτυπά πένθιμα ανάβουν φωτιά. Το έθιμο συμβολίζει της φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Ποντίου Πιλάτου αναμένοντας την απόφαση για την τύχη Του, ενώ ο Πέτρος Τον απαρνούνταν 3 φορές. Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται από τα χωριά Βλαχέρνα και Κορφοβούνι!

Στολισμός Επιταφίου


Στην Ενορία της Αγίας Θεοδώρας διατηρείτε ακόμη ο παραδοσιακός στολισμός πέταλο πέταλο. Τα σχέδια του επιταφίου αναδεικνύονται με στόλισμα πέταλο πέταλο, κάτι πολύ δύσκολο, το οποίο αναλαμβάνουν κορίτσια και αγόρια από την Ενορία, κι όχι μόνο, και διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img