Αναρτήθηκε στις:22-03-24 15:13

Θεόδωρος Γούσιας: «Έξαρση των τηλεφωνικών απατών με πρόσχημα τροχαία ατυχήματα!»


Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες σχετικά με τις τηλεφωνικές απάτεςΤης Ειρήνης Κατσούλα


Στις επάλξεις είναι καθημερινά οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας για την πάταξη του εγκλήματος στην περιοχή μας, με το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση φαινομένων εξαπάτησης των πολιτών. Ο Αστυνόμος Ά Θεόδωρος Γούσιας, Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μας ενημέρωσε ότι, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί έξαρση των τηλεφωνικών απατών με πρόσχημα τροχαία ατυχήματα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι σε τέτοια πιθανά τηλεφωνήματα και να ενημερώνουν αμέσως την αστυνομία!

Παρακάτω, ο κ. Γούσιας μας εξηγεί ακριβώς πώς εξελίσσεται η συγκεκριμένη απάτη:


“Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε εξέλιξη πανελλαδικά η τηλεφωνική απάτη με το πρόσχημα του τροχαίου ατυχήματος. Δυστυχώς, είχαμε θυματοποίηση ατόμων και στην περιοχή τη δικιά μας, ηλικιωμένων ατόμων, που κάποιοι επιτήδειοι επικοινώνησαν μαζί τους και με το πρόσχημα ότι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, τους έπεισαν να τους παραδώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι επιτήδειοι λένε στους ανυποψίαστους πολίτες ότι ο γιος τους ή η κόρη τους είτε προκάλεσε ατύχημα και τραυμάτισε άλλον πολίτη είτε ότι ήταν θύμα τροχαίου ατυχήματος και τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσα χρήματα για χειρουργείο. Η απάτη αυτή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και στη δική μας περιοχή, με θύματα της απάτης κυρίως ηλικιωμένους συμπολίτες μας! Και ο λόγος που η απάτη αυτή είναι ακόμη σε εξέλιξη είναι επειδή είναι πολύ προσοδοφόρα για τους απατεώνες. Και παρά τις πολλές ενημερώσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα από πλευράς Αστυνομίας, δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας συνεχίζουν να θυματοποιούνται. Κατά καιρούς έχουν συλληφθεί πολλοί εξ αυτών των απατεώνων και μάλιστα αρκετοί είναι στις φυλακές, όμως, αφού, όπως προανέφερα, η απάτη αυτή είναι προσοδοφόρα, πολλοί εκμεταλλεύονται το τέχνασμα αυτό για να προσκομίζουν τεράστια κέρδη εύκολα”.

Πώς βρίσκουν τα τηλέφωνα οι επιτήδειοι και πώς γίνεται η προσέγγιση;


“Ο επιτήδειος καλεί σε σταθερά τηλέφωνα πάντα, τα οποία μπορεί να βρει εύκολα στον τηλεφωνικό κατάλογο. Έτσι γνωρίζει σε ποια περιοχή καλεί και όταν απαντήσει ο πολίτης στο τηλέφωνο, προσπαθεί να τον πείσει ότι είναι φίλος του συγγενικού του προσώπου που ενεπλάκη σε τροχαίο και μάλιστα ότι είναι κι ο ίδιος κάτοικος της περιοχής, γνωρίζοντας τα μέρη και συγκεκριμένα σημεία, ακόμη και οδούς ή καταστήματα της περιοχής. Το θύμα αμέσως αισθάνεται ότι πρόκειται για κάποιον οικείο του, όχι κάποιον άγνωστο που μπορεί να τηλεφωνεί από την άλλη άκρη της χώρας. Έτσι, το θύμα αισθάνεται σιγά-σιγά εμπιστοσύνη και είναι πια “ανοιχτό” σε όσα ο επιτήδειος του πει… Άλλη περίπτωση είναι ο επιτήδειος να παρουσιάζεται ως δικηγόρος ή γιατρός. Στην πρώτη περίπτωση παριστάνοντας τον δικηγόρο, ο επιτήδειος λέει στον ηλικιωμένο ότι το παιδί του προκάλεσε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα για να αποφύγει την φυλακή. Στη δεύτερη περίπτωση, παριστάνοντας τον γιατρό ο επιτήδειος λέει στον ηλικιωμένο ότι χρειάζονται άμεσα χρήματα για να χειρουργηθεί το παιδί του.”

Μία εύλογη ερώτηση είναι πώς και δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι πρόκειται για απάτη, μα δεν ρωτούν το αυτονόητο, παράδειγμα στοιχεία του γιου ή της κόρης τους, το όνομά τους, τί αυτοκίνητο έχει και άλλα…;


“Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για απάτη διότι όπως σας είπα πρόκειται για ηλικιωμένους, που πολλές φορές μόνοι τους αποκαλύπτουν τα στοιχεία αυτά στους απατεώνες. Κατ’ αρχάς, όταν έχουν ένα γιο ή μια κόρη σαράντα χρονών, είναι λογικό οι ηλικιωμένοι γονείς να μην ξέρουν όλους τους φίλους των παιδιών τους σε τέτοια ηλικία. Οπότε, το να σε καλέσει κάποιος και να σου πει “Είμαι ο Κώστας, συνάδελφος του γιου σας” δεν μοιάζει παράξενο για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Δεύτερον, η ταραχή που προκαλούν οι επιτήδειοι στους ηλικιωμένους είναι τέτοια και τόσο μεγάλη, που πολλές φορές οι ίδιοι φανερώνουν τα στοιχεία των παιδιών τους στο τηλέφωνο. Και η συνομιλία είναι κάπως έτσι:

Επιτήδειος: “Κάτι τραγικό συνέβη, το παιδί σας χτύπησε άσχημα με το αυτοκίνητό του…”

Ηλικιωμένος: “Ποιος; Ο γιος μου;”

Επιτήδειος: “Ναι, ο γιος σας, είμαι συνάδελφός του…”

Ή πάνω στον πανικό τους, οι ηλικιωμένοι μπορεί να αποκαλύψουν το όνομα τους παιδιού τους “Ποιος χτύπησε; Ο γιος μου ο Πάνος;” Και καθώς η συζήτηση προχωρά και εξελίσσεται, οι επιτήδειοι καταφέρνουν και αποσπούν κι άλλες πληροφορίες από τους ηλικιωμένους, τις οποίες μετά χρησιμοποιούν κατάλληλα για να εξελίξουν την απάτη τους”.

Ακόμη ένα εύλογο ερώτημα: αν σου πουν ότι το παιδί σου χτύπησε, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις, θα είναι να καλέσεις στο κινητό του, να προσπαθήσεις να τον βρεις, να δεις αν θα το απαντήσει ή ποιος θα το απαντήσει… Η πρώτη κίνηση του γονέα θα είναι λογικά να καλέσει το παιδί του, ακόμη κι αν του πουν ότι είναι βαριά τραυματισμένο, με την ελπίδα ότι θα απαντήσει το ίδιο στο κινητό ή κάποιος γιατρός ή αστυνομικός για να ενημερωθεί για το ατύχημα. Πώς λοιπόν οι ηλικιωμένοι πείθονται και δεν κάνουν αυτό το κρίσιμο τηλεφώνημα στο παιδί τους;


“Δυστυχώς οι επιτήδειοι έχουν και για αυτό βρει τρόπο να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν τα θύματά τους. Συνήθως έχουν δίπλα τους κάποιον άλλον, και άντρα και γυναίκα, και όταν ο ηλικιωμένος πια πεισθεί ότι το άτομο που του τηλεφωνεί είναι φίλος του παιδιού τους ή συνάδελφος, τότε δίνουν το τηλέφωνο στον άντρα ή τη γυναίκα αναλόγως, που βρίσκεται δίπλα τους και παίζουν κι αυτοί το δικό τους ρόλο, παριστάνοντας ότι είναι το παιδί του ηλικιωμένου, χτυπημένο, με κομμένη και τρεμάμενη φωνή, ώστε ο ηλικιωμένος αναστατώνεται ακόμη περισσότερο και πείθεται. Πάνω στον πανικό τους οι ηλικιωμένοι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτός ή αυτή με την οποία συνομιλούν, δεν είναι το παιδί τους… Και μάλιστα, το αποκορύφωμα έρχεται στην απάτη, όταν αυτός που υποδύεται το παιδί του ηλικιωμένου του λέει “Μάνα, πατέρα, δώσε στον φίλο μου τα λεφτά, μου τα ζητάει το νοσοκομείο για το χειρουργείο ή πρέπει να τα δώσω σε αυτόν που χτύπησα με το αυτοκίνητο, αλλιώς θα πάω φυλακή…”. Μάλιστα, ορισμένες φορές, ο υποτιθέμενος φίλος, όπως προαναφέραμε, υποδύεται τον γιατρό και λέει στον γονιό “Δώστε τα χρήματα γιατί πρέπει άμεσα να μπει στο χειρουργείο!”. Και ο ηλικιωμένος γονιός τότε κάνει αυτό που του έχει ζητήσει το “παιδί” του και ο “γιατρός”…

Πώς βρίσκουν τόσο γρήγορα οι ηλικιωμένοι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που τους ζητούν οι επιτήδειοι;


“Η οικονομική κρίση του παρελθόντος έχει οδηγήσει πολλούς ηλικιωμένους να πιστεύουν ότι τα χρήματά τους, οι συντάξεις τους είναι καλύτερα να βρίσκονται στο σπίτι τους παρά στην τράπεζα. Είναι συχνό φαινόμενο οι ηλικιωμένοι να κρατούν μεγάλα χρηματικά ποσά στο σπίτι τους, κάτι που ως Αστυνομία έχουμε ενημερώσει πολλάκις ότι είναι επικίνδυνο!”

Πώς παίρνουν τα χρήματα οι επιτήδειοι;


“Όταν οι ηλικιωμένοι ενδίδουν, τότε κανονίζεται ένα ραντεβού για να παραδοθούν τα χρήματα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι δίνουν τη διεύθυνση του σπιτιού τους και οι απατεώνες πηγαίνουν στο ίδιο το σπίτι του ηλικιωμένου για να παραλάβουν τα χρήματα”.

Μα όταν οι ηλικιωμένοι παραδίδουν τα χρήματα, δεν βλέπουν το πρόσωπο του “φίλου” του παιδιού τους, ώστε να μπορούν μετά να τον αναγνωρίσουν στην αστυνομία όταν κάνουν καταγγελία;


“Όχι πάντα… Οι επιτήδειοι φροντίζουν να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φορώντας γυαλιά ηλίου, φούτερ με κουκούλα και μάλιστα, όταν πρόκειται για ηλικιωμένους που είναι ταραγμένοι και πιστεύουν ότι το παιδί τους κινδυνεύει και πρέπει να μπει άμεσα στο χειρουργείο γιατί αλλιώς θα πεθάνει, ξέρετε είναι δύσκολο μέσα σε όλη αυτήν την ταραχή να “κρατήσει” ο ηλικιωμένος την εικόνα του δράστη ή να θυμηθεί χαρακτηριστικά με λεπτομέρεια μετά, ώστε να τον περιγράψει… Μην ξεχνάτε ότι αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν ήδη προβλήματα όρασης λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους. Αλλά έχουμε και περιπτώσεις, όπου ο δράστης δεν συνάντησε καν τον ηλικιωμένο, αλλά τον έπεισε να αφήσει το χρηματικό ποσό σε κάδο σκουπιδιών δίπλα στο σπίτι του ή σε παγκάκι, ενώ είχαμε και περίπτωση που ηλικιωμένος πέταξε τα χρήματα σε τσάντα από το μπαλκόνι!”.

Οι επιτήδειοι στοχεύουν ηλικιωμένους που ζουν μακριά στα χωριά κυρίως;


“Όχι, η απάτη αυτή δεν έχει τόπο ή γεωγραφικό προορισμό, έχουν σημειωθεί τέτοιες απάτες από το κέντρο της Αθήνας μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Πρόκειται για κυκλώματα που δρουν σε όλη την Ελλάδα και έχουν συνεργούς παντού, οπότε μπορεί κάποιος να τηλεφωνεί από τον καναπέ του από την Αθήνα σε έναν ηλικιωμένο εδώ στην Άρτα, κι αν “πιάσει” η απάτη του, τότε να στείλει συνεργό του που είναι ήδη εδώ στην Άρτα να πάει να πάρει τα χρήματα. Και όπως είπα, πρόκειται για μια απάτη που κρατάει ακόμη, διότι είναι προσοδοφόρα. Ένα τηλεφώνημα στα δεκάδες που θα κάνει ο απατεώνας να “πιάσει”, ο ίδιος αποκομίζει χιλιάδες ευρώ… Έχουν γίνει πολλές συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα και έχουν οδηγηθεί άτομα στη φυλακή, όμως είναι δύσκολη η υπόθεση διότι τα κυκλώματα αυτά δεν είναι μόνο από την χώρα μας, αλλά κάποια βρίσκονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, γεγονός που δυσκολεύει την αποκάλυψή τους. Ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που κάποιοι συνέχισαν τη δράση τους και μέσα από τη φυλακή, έχοντας συνεργούς απ’ έξω!”

Κλείνοντας, ο κ. Γούσιας εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες “ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΠΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΤΕ ΜΕΤΑ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ- ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ!!! Και αν διαπιστώσετε ότι κάποιος προσπάθησε να σας θυματοποιήσει με τον τρόπο που αναφέραμε, επικοινωνήστε με την Αστυνομία, με την Ασφάλεια Άρτας για να μας ενημερώσετε, ώστε να συγκεντρώσουμε στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των επιτήδειων. Τέλος, παρακαλώ τους πολίτες να ενημερώσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους για τη συγκεκριμένη απάτη, ώστε αυτοί να είναι σε εγρήγορση σε τυχόν τέτοιο τηλεφώνημα!”.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img