Αναρτήθηκε στις:11-01-24 18:10

«Έρχεται» η πλατφόρμα για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι την δικαιούνται


Μέχρι το καλοκαίρι θα βγει στον «αέρα» η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα την οποία θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών, ώστε να «κερδίσουν» έκπτωση 10% στην επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Στο μεταξύ, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ - έως τις 15 Ιανουαρίου - για τα συμβόλαια του 2023, τα οποία αφορούν περί το ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αποστείλουν τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία είναι σε ισχύ.

Με βάση αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υπολογίσουν αυτόματα την έκπτωση επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ, που δικαιούται ο φορολογούμενος, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες και αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ


Δικαιούχοι της έκπτωσης ύψους 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίο έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός, η πυρκαγιά και η πλημμύρα για ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης, ωστόσο έχει οριστεί ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για:

• Έκπτωση 10% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 12 μηνών

• Έκπτωση 7,5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 9 μηνών

• Έκπτωση 5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 6 μηνών

• Έκπτωση 2,5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 3μηνών

Ενώ δεν χορηγείται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img