img
Αναρτήθηκε στις:03-08-22 15:26

ΑΣΥ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το σύστημα υγείας στην Άρτα


Ανακοίνωση, σχετικά με την δυσχερής κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού Άρτας, απέστειλε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Άρτας, στην οποία αναφέρει:

«Η κατάσταση στον Γενικό Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού Άρτας δυσχεραίνει μέρα με την ημέρα. Η θερινή περίοδος και η πλήρης αναστολή των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, έχει φέρει την προσέλευση των πολιτών στο νοσοκομείο σε προ πανδημίας επίπεδα. Ταυτόχρονα τα κρούσματα των νέων μεταλλάξεων ολοένα και αυξάνονται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ενίσχυση της στελέχωσης και των υποδομών.

Οι ελάχιστοι γιατροί που καλύπτουν το ΤΕΠ, καλούνται να καλύψουν και το ΤΕΠ λοιμωδών, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία τους και την υγεία των ασθενών. Οι αντιεπιστημονικές αυτές πρακτικές σε συνδυασμό με το πλήθος των εφημεριών που εξαναγκάζονται να κάνουν λόγω της υποστελέχωσης, εξωθούν τους νέους ιατρούς σε παραιτήσεις, σε βαθμό μάλιστα που η λίστα αναμονής να είναι κενή από γιατρούς που δηλώνουν επιθυμία να εργαστούν στο Νοσοκομείο της Άρτας. Αντίστοιχη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό παρατηρείται και στο ακτινοδιαγνωστικό, αλλά και σε άλλα τμήματα.

Με πλήθος περιστατικών αντίστοιχο με αυτό τριτοβάθμιων νοσοκομείων, το Νοσοκομείο Άρτας δεν έχει καν στελεχωθεί με επικουρικό προσωπικό στο βαθμό που το έχουν πράξει άλλα, μικρότερου μεγέθους αλλά και επισκεψιμότητας νοσοκομεία.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες όπως καρδιολόγου και παιδιάτρου, με χαλασμένο ασθενοφόρο στο Βουργαρέλι που καλύπτει μια τεράστια ορεινή περιοχή σε περίοδο αυξημένης προσέλευσης και παρά τις υποσχέσεις για νέο όχημα από τα κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει να γίνει διακομιδή με αγροτικό όχημα για να συγκινηθούν οι υπεύθυνοι εν έτει 2022;

Η αλληλουχία των καταστάσεων οδηγεί νομοτελειακά στην ολοένα και αυξανόμενη πίεση του δημοσίου συστήματος υγείας που καθημερινά φθείρεται. Η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας είναι μήνες κλειστή λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς διοίκησης για να στελεχωθεί. Τα εργαστήρια του Νοσοκομείου λειτουργούν με έναν Βιολόγο, σε μια περίοδο που η σημασία των εργαστηριακών εξετάσεων έχει γίνει αντιληπτή από όλους. Η Παθολογική Κλινική, μια από τις πιο νευραλγικές σε κάθε νοσοκομείο, που έχει υπό την ευθύνη της και τη ΜΟΕ και την κλινική COVID είναι στελεχωμένη ελλιπώς, με προσωπικό που βάσει των ορθών νοσηλευτικών πρακτικών θα επαρκούσε μόνο για την κλινική COVID19 στη σημερινή της πληρότητα! Το χειμώνα, σε ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας τι πρόκειται να συμβεί με την Παθολογική του ΓΝΑ;

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι ηλίου φαεινότερη και η κυβερνητική πολιτική οδηγεί ολοταχώς προς την εξώθηση των πολιτών που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα, φυσικά όσων μπορούν και για όσο μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά.

Οι συνεχόμενες μετακινήσεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας, η στοχευμένη παρεμπόδιση πρόσληψης επικουρικού ιατρού λόγω έντονης πολιτικής δραστηριότητας με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της ΑΣΥ και στις εκλογές της ΕΙΝΗ, οι άδειες του προσωπικού που είχαν ανασταλεί για 2 χρόνια, η παραμονή των συναδέλφων σε αναστολή εργασίας, συναδέλφων έμπειρων και ικανών να προσφέρουν στο σύστημα υγείας, ενώ όλα τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας έχουν αρθεί στο πλαίσιο της τουριστικής περιόδου, είναι πρακτικές κοροϊδίας και πασαλείμματα και όχι λύσεις με σχεδιασμό και οργάνωση. Επιφέρουν μάλιστα αχρείαστο φόρτο και στη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών με αποτέλεσμα να τελματώνουν σε γραφειοκρατικά έλη διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, αλλά ακόμη και σοβαρότατες καταγγελίες επιθέσεων από ανωτέρους προς το προσωπικό.

Η κυβερνητική πολιτική σκορπά το χάος, ένα χάος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο λαός όλου του Νομού όταν θα χρειαστεί ακόμη και την πιο απλή θεραπευτική πρόνοια.

Απαιτούμε:


• Στελέχωση με ιατρικό προσωπικό σε βαθμό που να καλύπτονται βάρδιες, εφημερίες και διακομιδές με όρους ανθρώπινους και όχι σε συνθήκες πολέμου!

• Στελέχωση των τμημάτων σε βαθμό που να καλύπτονται οι ανάγκες του νοσοκομείου σήμερα και όχι στο οργανόγραμμα που σχεδιάστηκε προ δεκαετιών!

• Στελέχωση των Κέντρων Υγείας του Νομού και ενίσχυσή τους με υποδομές που ταιριάζουν σε μια σύγχρονη κοινωνία και όχι στον περασμένο αιώνα!

• Επαναφορά των κατηργημένων θέσεων που αποδυναμώνουν τη στελέχωση της μαιευτικής!

• Επαναλειτουργία όλων των μονάδων και των κλινικών για την πρόληψη και περίθαλψη των πολιτών!

• Επιστροφή στην εργασία όλων των συναδέλφων μας που βρίσκονται σε αναστολή!».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img

img

img

img

img

img