Αναρτήθηκε στις:10-05-22 10:24

Αγανακτισμένοι οι πολίτες με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος


Σκέφτονται τί να κόψουν για να κάψουν λιγότερο ρεύμαΤης Ειρήνης Κατσούλα


Σοκαρισμένοι αλλά και αγανακτισμένοι είναι οι περισσότεροι πολίτες μετά τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα. Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά που πλήττονται από τους “εξωφρενικούς” λογαριασμούς ρεύματος, μα οι πολίτες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα των επιπτώσεων της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου του Ουκρανία. “Εδώ και μήνες ακούγαμε για αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, μα δεν πιστεύαμε ότι οι αυξήσεις θα ήταν τόσο υψηλές” δήλωσε Αρτινός πολίτης στο “Μ”.

Και συνέχισε “Περίμενα αύξηση, μα όχι τόση πολλή αύξηση. Με το που άνοιξα τον λογαριασμό, κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό… Η γυναίκα μου έτρεξε να δει τί συνέβη, αφού με άκουσε να φωνάζω δυνατά “Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω…” και μετά σωριάστηκα στην πρώτη καρέκλα που βρήκα μπροστά μου. Φανταστείτε ότι δεν είχα καν τη δύναμη να της εξηγήσω τί συνέβη… Μόνο της έδειξα το λογαριασμό που μόλις είχε έρθει ηλεκτρονικά στο κινητό μου… Έπαθε σοκ. Και οι δύο κοιτάζαμε ξανά και ξανά το λογαριασμό μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος, αλλά μάταια. Το ποσό που έπρεπε να πληρώσουμε ήταν κοντά στα χίλια ευρώ! Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια, εμείς οι δυο και τα δυο παιδιά μας, ζούμε σε ένα νοικιασμένο τριάρι, εγώ εργάζομαι ενώ η σύζυγος όχι, πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Το ποσό των χιλίων ευρώ είναι πολύ περισσότερο από το μισθό που παίρνω, πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Φυσικά, έβαλα το λογαριασμό σε δόσεις αλλά αυτή δεν είναι λύση, αφού φαντάζομαι και ο επόμενος και ο μεθεπόμενος λογαριασμός θα είναι ανάλογοι. Και σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι τί κάψαμε τόσο πολύ; Τα βασικά έχουμε όπως όλοι: θέρμανση, κουζίνα, θερμοσίφωνα… Τί να κάνουμε; Από τι να κόψουμε; Άντε τώρα πλησιάζει καλοκαίρι, όμως δεν ήρθε ο λογαριασμός χίλια ευρώ από τη θέρμανση. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι λείπουμε όλοι από το σπίτι, εγώ στη δουλειά, τα παιδιά σχολείο και η σύζυγος για τις καθημερινές δουλειές, πόσο θέρμανση κάψαμε λοιπόν; Τί να κόψουμε λοιπόν; Να κόψουμε το μαγείρεμα, να κόψουμε το μπάνιο, τί να κόψουμε…; Τελικά, ακόμη και η ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών τώρα πια θα μοιάζει πολυτέλεια…” μας δήλωσε πικραμένος.

Αγανακτισμένες δηλώνουν ακόμη δύο οικογένειες, η πρώτη πρέπει να πληρώσει χίλια διακόσια δεκαοχτώ (1.218) ευρώ για το ρεύμα και η δεύτερη χίλια εφτακόσια (1.730) ευρώ. Η κα Ρούλα ζει μόνη της με την κόρη της στο κέντρο της Άρτας και έπαθαν κυριολεκτικά σοκ όταν αντίκρισαν τον λογαριασμό ρεύματος. 1.218 ευρώ πρέπει να πληρώσουν! Τόση πολλή αύξηση δεν την περίμεναν σε καμία περίπτωση. Ρωτήσαμε την κα Ρούλα τί πιστεύει ότι έφταιξε για τον υψηλό αυτό λογαριασμό και με απορία ανασήκωσε τους ώμους της, λέγοντάς μας ότι οι συνήθειες του νοικοκυριού τους είναι οι ίδιες τα τελευταία χρόνια… Πλυντήριο ρούχων μπαίνει μια φορά στις τρεις μέρες, η κουζίνα και ο θερμοσίφωνας σε καθημερινή βάση, μιας που δεν υπάρχει ηλιακός. Ωστόσο, η κα Ρούλα ως παραδοσιακή νοικοκυρά της παλιάς γενιάς δεν έχει ούτε πλυντήριο πιάτων ούτε στεγνωτήριο ούτε κάποια άλλη μοντέρνα ηλεκτρική συσκευή, που ίσως να έκανε πιο ξεκούραστη την καθημερινότητά της. “Δηλαδή να μην ανάβουμε το θερμοσίφωνα; Εκεί φτάσαμε τώρα, να μην κάνουμε ούτε μπάνιο για να κάνουμε οικονομία…Σε τί σημείο μας έχουν φτάσει οι κυβερνώντες… Μήπως να κόψουμε και το φαγητό, μήπως να τρώμε μια φορά στις τρεις μέρες; Πλάκα μας κάνουν;” δήλωσε εξοργισμένη. Όσον αφορά το λογαριασμό ρεύματος, η ίδια μας ενημέρωσε ότι αδυνατεί να πληρώσει το ποσό αυτό ολόκληρο και θα το βάλει σε δόσεις, ενώ είναι ήδη αγχωμένη για τον επόμενη λογαριασμό που θα έρθει. “Δηλαδή θα δουλεύουμε οι πολίτες για να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα;Εκεί καταντήσαμε ως χώρα;” επεσήμανε άκρως αγανακτισμένα.


Όσον αφορά τη δεύτερη οικογένεια, αυτή αποτελείται από έξι μέλη, μια τετραμελής οικογένεια που μένει στο ίδιο κτίριο με τον παππού και τη γιαγιά και έχουν ενιαίο λογαριασμό ρεύματος. Οι ανάγκες του ηλικιωμένων παππούδων είναι μικρές, όμως αντίθετα με την κα Ρούλα, η κα Θεοδώρα είναι μια νέα μαμά που μαζί της ταυτίζονται πολλές νέες μαμάδες, όσον αφορά τις ανάγκες της καθημερινότητας που πρέπει να καλύψουν. “Έχω ένα γιο δέκα χρονών και έναν γιο δύο χρονών, εργάζομαι και όταν επιστρέφω σπίτι πρέπει να βρω ένα “μαγικό” τρόπο να καλύψω στο έπακρον τις ανάγκες της οικογένειάς μου και των παιδιών μου. Πρέπει να τους μαγειρέψω σπιτικό φαγητό, μεσημεριανό, βραδινό, φαγητό για να πάρουν μαζί τους και στο σχολείο την επομένη… Φυσικά και θα χρησιμοποιήσω την κουζίνα όσο χρειάζεται, έχω δυο μικρά παιδιά… Τί να κάνω, να αφήσω νηστικά τα παιδιά μου για να μειώσω το ρεύμα που καίμε; Επιπλέον, με δυο μικρά παιδιά, στο σπίτι μας μπαίνει ένα πλυντήριο τη μέρα, πώς να το αποφύγω αυτό; Όσοι έχουν μικρά παιδιά ξέρουν… Ξέρουν ότι τα μικρά παιδιά λερώνονται συνέχεια. Και φυσικά, μετά το πλυντήριο θα μπει το στεγνωτήριο, τί άλλο να κάνουμε, πόσες μέρες να περιμένω να στεγνώσουν τα ρούχα των παιδιών; Το τελευταίο διάστημα άρχισε να φτιάχνει ο καιρός και έχουμε ζεστές μέρες με ήλιο, περάσαμε τόσους μήνες όμως με βροχές που ξεκινούσαν και “ξεχνούσαν” να σταματήσουν. Τα ρούχα ήθελαν τρεις μέρες να στεγνώσουν από μόνα τους… Ο θερμοσίφωνας άλλη μια πληγή… Τί να κάνω; Τα μικρά παιδιά χρειάζονται ζεστό νερό για πλύσιμο κι όποιος έχει μικρό παιδί, όπως εγώ, δύο χρονών ξέρει. Κάθε φορά που αλλάζεις πάνα, πρέπει να πλένεις και το παιδί για να μην πάθει ουρολοίμωξη. Όσο για τη θέρμανση που είχαμε όλον τον χειμώνα, πέρα από το καλοριφέρ είχαμε και μικρές σόμπες για να μην κρυώνουν τα παιδιά στο δωμάτιό τους, τί να έκανα, να άφηνα τα παιδιά να κρυώνουν; Μια μέρα είπαμε να μην ανάψουμε σομπίτσες, μιας που είχε λιακάδα έξω. Πιάνω μετά από λίγη ώρα τα χέρια του μικρού γιου μου και με έκπληξη είδα ότι ήταν παγωμένα, ένα παιδάκι δύο χρονών με παγωμένα χέρια από το κρύο μέσα στο ίδιο του το σπίτι! Φυσικά, άναψα αμέσως τις σόμπες και το καλοριφέρ… Οπότε, πείτε μου, τί απ’ όλα να κόψω; Τί να ελαττώσω; Έχω μια οικογένεια και αισθάνομαι ότι ακόμη και οι βασικές της ανάγκες δεν μπορούν πια να ικανοποιηθούν… Και στο λογαριασμό ρεύματος που μας ήρθε, αξίζει να σημειώσω ότι είχαμε και μια σημαντική έκπτωση που δικαιούμαστε ως οικογένεια, αλλιώς αυτός θα ξεπερνούσε τις δύο χιλιάδες ευρώ! Πώς θα τον πληρώσουμε, δεν ξέρω ακόμη...”


Δυστυχώς, οι Αρτινοί πολίτες που μας μίλησαν δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα! Τα προβλήματα που μας περιέγραψαν, οι σκέψεις τους και οι αγωνίες τους είναι ίδιες με αυτές του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών οικογενειών το τρέχον διάστημα. Οικογένειες με μικρά παιδιά που ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις για εξοικονόμηση ρεύματος, οικογένειες με δύο μόνο μέλη και ένα μισθό που απορούν πώς θα τα βγάλουν πέρα, να μην αναφέρω τις περιπτώσεις οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα ή ανεργία, όπου οι πολίτες δηλώνουν αδύναμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ ή άλλους παρόχους ενέργειας και φοβούνται ότι σε λίγο καιρό το ρεύμα θα τους κοπεί… Αυτή δυστυχώς είναι η αληθινή εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά το τρέχον διάστημα, ενώ τα συναισθήματα που επικρατούν στους πολίτες είναι η δυσαρέσκεια, ο φόβος, η απογοήτευση, και σε κάποιες περιπτώσεις η απελπισία! Και δεδομένων των συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, δυστυχώς απέχουμε πολύ ακόμη από το να δούμε φως στο τέλος του τούνελ…img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ