Αναρτήθηκε στις:23-01-22 12:04

Τί δηλώνουν για την υπόθεση του 37χρονου ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης ο νυν και ο πρώην Μητροπολίτης Άρτης


Έφυγε από την Άρτα χρωστώντας ενοίκια στην Ι.Μ. Κάτω Παναγιάς για σπίτι που νοίκιαζεΤης Ειρήνης Κατσούλα


Σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση του 37χρονου ιερέα που κατηγορείται για βιασμό, γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους, κατάχρηση ανηλίκων και πορνογραφία ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή. Ο ιερέας που είναι πατέρας τριών παιδιών κατηγορείται για το βιασμό κατ’ εξακολούθηση ανήλικης κοπέλας από το 2019 έως το 2021. Ο ιερέας λειτουργούσε σε ναό στα Κάτω Πατήσια και οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες τις κινήσεις του μετά την καταγγελία της μικρής και των γονέων της. Ο 37χρονος ιερέας συνελήφθη στις 20-1-2022 το απόγευμα, δυνάμει εντάλματος, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για βιασμό, γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους, κατάχρηση ανηλίκων και πορνογραφία ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή. Ο 37χρονος ιερέας τέθηκε σε αργία με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και αναμένεται να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μέχρι τώρα αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Στο άκουσμα των ειδήσεων αυτών, μουδιασμένη αισθάνθηκε και η τοπική κοινωνία της Άρτας, αφού ο συγκεκριμένος ιερέας κατάγεται από την Άρτα, με πατέρα ιερέα επίσης, και υπηρέτησε ως Διάκονος του Μητροπολίτου πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνατίου για αρκετά χρόνια. Εμείς, κάνοντας ρεπορτάζ και συνομιλώντας με Αρτινούς, λάβαμε πληροφορίες ότι ο 37χρονος ιερέας είχε θέματα οικονομικής φύσεως εδώ στην Άρτα όσο ήταν διάκονος, μάλιστα έφυγε από την Άρτα χρωστώντας στην Ι.Μ. Κάτω Παναγιάς ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αφού άφησε απλήρωτο το νοίκι του για πολλούς μήνες, για σπίτι που νοίκιαζε στην περιοχή του Τριγώνου Άρτας από την Κάτω Παναγιά. Επικοινωνήσαμε με τη Γερόντισσα Χαριτίνη, Ηγουμένη της Ι.Μ. Κάτω Παναγιάς που μας δήλωσε τα εξής “Εγώ δεν ξέρω τίποτε παραπέρα, (αναφερόμενη στις κατηγορίες για βιασμό ανήλικης), εμείς ξέρουμε ότι είχε έρθει εδώ μαζί με τον πατέρα του, ιερέας κι αυτός, και μας παρακάλεσε να τον βάλουμε σε σπίτι, τον βάλαμε. Έδωσε την πρώτη φορά ένα ενοίκιο, από κει και πέρα τίποτα, τα ζητάγαμε, τα ξαναζητάγαμε, τίποτα...Αυτό ήταν, από κει και πέρα δεν ξέρω τίποτε άλλο. Μας χρωστάει ακόμη, δεν μας έδωσε τα λεφτά”. Σε ερώτησή μας εάν η ίδια είχε ενημερώσει το Μητροπολίτη πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο για το θέμα αυτό, η Γερόντισσα Χαριτίνη μας ενημέρωσε ότι φυσικά τον ενημέρωσε και ο κ.κ. Ιγνάτιος κάλεσε τότε τον διάκονο και του είπε να πληρώσει τα ενοίκια που χρωστούσε, αυτός απάντησε ότι ναι θα τα πληρώσει, όμως μετά έμαθαν ότι έφυγε για την Αθήνα και … εν τέλει η Μονή Κάτω Παναγιάς ποτέ δεν πήρε τα χρωστούμενα. Όταν ρωτήσαμε τη Γερόντισσα για το τί συνέβη στη συνέχεια και εάν προέβησαν σε κάποια άλλη κίνηση για να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα, η ίδια μας απάντησε ότι τον λυπήθηκαν, από καλοσύνη μιας που ήταν φτωχός, δεν έδωσαν συνέχεια στο θέμα. Ωστόσο, ρεπορτάζ που είδαμε σε πανελλαδικά κανάλια έκαναν λόγο για ανάλογη συμπεριφορά και στην πρωτεύουσα.

Ο Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος δήλωσε “Ο άνθρωπος αυτός ήταν χρόνια στην Αθήνα, εδώ δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, τέτοια προβλήματα όχι”. Πάντως, βάσει του ρεπορτάζ μας, αξίζει να σας μεταφέρουμε ότι κανείς απ’ όσους μιλήσαμε από τον εκκλησιαστικό χώρο εδώ στην Άρτα δεν είχε διαπιστώσει ή αντιληφθεί κάτι περίεργο όσον αφορούσε τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου διακόνου, κι εννοούμε κάτι που να σχετίζεται με τις κατηγορίες βιασμού και πορνογραφίας που τον βαραίνουν τώρα στην Αθήνα. Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι υπήρχαν αρκετά παράπονα οικονομικής φύσεως εναντίον του συγκεκριμένου διακόνου όσο υπηρετούσε στην Άρτα, με αποκορύφωμα την περίπτωση που μας ανέφερε επίσημα η Γερόντισσα της Κάτω Παναγιάς, ότι δηλαδή χρωστούσε στη μονή – και τους χρωστά ακόμη – ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από απλήρωτα ενοίκια. Μάλιστα, άτομα του εκκλησιαστικού κύκλου εδώ στην Άρτα μας ενημέρωσαν ότι τα προβλήματα αυτά είχαν βάλει σε σκέψη το Μητροπολίτη πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο για το εάν θα έπρεπε ή όχι να κάνει κάποια αναφορά για αυτά στο φάκελο του διακόνου, όμως εν τέλει το χριστιανικό πνεύμα και η καλοσύνη αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για μια τέτοια κίνηση. Όταν ρωτήσαμε τον κ. Ιγνάτιο για αυτό, ο ίδιος μας απάντησε “Τελοσπάντων… Δεν μπαίνω στη διαδικασία να πω τώρα τί έγινε και τί δεν έγινε… Εάν ερωτηθώ υπευθύνως από κάποιους, θα πω την άποψή μου. Εδώ δεν είχε δημιουργήσει τέτοια προβλήματα (εννοώντας σεξουαλικού περιεχομένου), δεν είχαμε τέτοιες αφορμές”. Επιπρόσθετα, τον ρωτήσαμε εάν εδώ στην Άρτα ερχόταν σε επαφή με παιδιά, όπως τώρα στην Αθήνα στο κατηχητικό, και ο κ. Ιγνάτιος μας ενημέρωσε ότι εδώ η θέση του ήταν να είναι διάκονος, δεν ερχόταν σε επαφή με παιδιά. Όταν τον ρωτήσαμε εάν έτσι όπως είχε γνωρίσει τον τότε διάκονο, θεωρεί τις τωρινές καταγγελίες ψευδείς, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο 37χρονος τώρα ιερέας αρνείται τις κατηγορίες, ο κ. Ιγνάτιος μας απάντησε “Δεν θεωρώ τίποτα για κανέναν και για τίποτα! Ο Θεός ξέρει. Εγώ απλώς λέω ότι εδώ που ήταν ο άνθρωπος δεν είχε δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα”. Τέλος, επανερχόμενοι στο αρχικό ερώτημά μας εάν είχε ακούσει ή ενημερωθεί για παράπονα οικονομικής φύσεως για τον συγκεκριμένο διάκονο (δεδομένου ότι η Γερόντισσα Χαριτίνη όπως μας δήλωσε τον είχε ενημερώσει εκτενώς για τα απλήρωτα ενοίκια του διακόνου του στη μονή), ο κ. Ιγνάτιος απέφυγε να μας απαντήσει… ολοκληρώνοντας με ευγενικό τρόπο τη συνομιλία μας.

Ο νυν Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος μας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα, αφού ο διάκονος έφυγε από την Άρτα το 2015, ενώ ο ίδιος ήρθε εδώ ως νέος Μητροπολίτης το 2016. “Ο φάκελος των ιερέων όταν φεύγουν, μεταφέρεται στη νέα υπηρεσία τους, στη νέα Μητρόπολη, δεν μένει στην παλιά, ο ιερέας αυτός έμεινε εδώ εφτά χρόνια ως διάκονος και δεν έχω ακούσει ούτε έχω ενημερωθεί για κάποιο παράπτωμά του εδώ στην Άρτα. Τον είδα μια φορά το συγκεκριμένο διάκονο όταν με είχε καλέσει στο παρελθόν ο Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος να συλλειτουργήσουμε μαζί, τότε ήταν διάκονός του, από κει και πέρα δεν γνωρίζω τίποτε, θα πω μόνο ότι απαιτείται προσοχή, να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα σε τέτοιες υποθέσεις μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη”.

Αναμένουμε κι εμείς, όπως όλη η κοινωνία, τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ