Αναρτήθηκε στις:03-12-21 13:26

Οι εξηγήσεις του Δημάρχου Αρταίων έφεραν στην επιφάνεια νέα θέματα προκαλώντας ερωτήματα


Της Ειρήνης ΚατσούλαO Δήμαρχος Αρταίων εξήγησε λεπτομερώς τις ενέργειες του Δήμου γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα της πτώσης τοιχίου στο 9ο δημοτικό σχολείο Άρτας και η κα Ταπραντζή ανέδειξε, μέσα από τα λόγια του ιδίου, το θέμα της αργοπορίας του Δήμου στις μελέτες με τον όρο “Κατεπείγον!”.

Δύο θέματα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους, στην πραγματικότητα μπορεί να συνδέονται πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Το θέμα είναι να ξέρει ο δημοσιογράφος πώς να βρίσκει και να αναλύει τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε θέματος και να ερευνά τις συνέπειες που θα έχει η πτώση του πάνω στους πολίτες και την τοπική κοινωνία. Κι αν ο δημοσιογράφος διαπιστώσει ότι ο συγκεκριμένος ακρογωνιαίος λίθος κάποιων θεμάτων αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” κάποιων φορέων, τότε οφείλει να δημοσιοποιήσει την αλήθεια κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σε μια πολλοστή προσπάθεια να διορθωθούν τα “κακώς κείμενα” του τόπου αυτού.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, ο κ. Τσιρογιάννης, μετά από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με την πτώση τοιχίου στο 9ο δημοτικό σχολείο Άρτας - μια πτώση που όπως ο ίδιος επεσήμανε έγινε ελεγχόμενα από το Δήμο σε συνεργασία με την αστυνομία και τη σχολική κοινότητα – πήρε το λόγο και εξήγησε λεπτομερώς όλες τις ενέργειες από πλευράς Δήμου και Δημοτικής Αρχής γύρω από το θέμα αυτό.

Αναλυτικά, ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε “Δεν μπορώ να μην τοποθετηθώ αλλά και να μην ενημερώσω το Σώμα αλλά και όλη την Αρτινή κοινωνία για όσα έγιναν πρόσφατα σχετικά με το 9ο Δημοτικό Σχολείο και το 11ο Νηπιαγωγείο, γιατί οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή βάση. Ακούστηκαν κουβέντες που δεν θα έπρεπε να ειπωθούν για λάθος χειρισμούς, για αδιαφορία… Θα μιλήσω με έγγραφα που έχω μπροστά μου και θα πω: Στις 22 Ιανουαρίου του 2021 κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε μια συζήτηση για το θέμα, μετά από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας και μετά από ερώτηση της κας Ταπραντζή, τότε ο κ. Σφήκας ως Αντιδήμαρχος Παιδείας ανέφερε ότι είχε ήδη ενημερωθεί από τη Διεύθυνση του εν λόγω σχολείου το 2019, ότι είχε ενημερώσει την Τεχνική Υπηρεσία κι ότι η Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθούσαν το θέμα. Εγώ από την πλευρά μου, μόλις είδα το δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα, πριν ακόμη γίνει το ΔΣ, με έγγραφό μου προς την Τεχνική Υπηρεσία είχα ζητήσει να ενημερωθώ για την καθίζηση, για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς υπηρεσίας και για το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος. Την επόμενη μέρα, η Τεχνική Υπηρεσία μου απαντάει επίσημα “Η Υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα αυτό πάντα σε επαφή με τους δασκάλους του σχολείου. Τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηρηθεί ότι το φαινόμενο στροφής του τοίχου έχει επιβραδυνθεί, όμως τα όμβρια ύδατα που διέρχονται μέσω του κατεστραμμένου φρεατίου υδροσυλλογής στο επίχωμα αυξάνουν την καθίζηση αυτού. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικευμένο στατικό ιδιώτη μηχανικό η εκπόνηση στατικής μελέτης για την εύρεση της βέλτιστης τεχνοοικονομικά λύσης με ταυτόχρονη λειτουργία του σχολείου αντιστήριξης του τοίχου και στη συνέχεια κατασκευή του έργου”.

Στη συνέχεια, στις 27 Ιανουαρίου, με δικό μου έγγραφο ξανά από το γραφείο του Δημάρχου δίνω εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση του τοιχίου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας. Οπότε δόθηκε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να κάνει τη μελέτη, αυτή αφού πρώτα έγραψε σχετικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό του Δήμου και έκανε αναμόρφωση για να βρεθούν τα χρήματα, έκανε την ανάθεση όπως έπρεπε να την κάνει. Και μετά παραδόθηκε η μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία από τον εξειδικευμένο μελετητή, που ο μελετητής αυτός έκανε τομές, πήρε δοκίμια για να δει το πώς συμπεριφέρεται το υπέδαφος σε εκείνο το σημείο και το Σεπτέμβριο του 2021 παραδίδει τη μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία. Στη συνέχεια, η Τεχνική Υπηρεσία ζητάει αναμόρφωση από στις 19 Οκτωβρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Προγραμματισμού και την Οικονομική Υπηρεσία, γίνεται η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στις 8 Νοεμβρίου από την Οικονομική Επιτροπή και το ΔΣ και στις 10 Νοεμβρίου περνάει η έγκριση της μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή. Από εκείνη τη στιγμή έγινε η προφορική ανάθεση σε εργολάβο για να ξεκινήσει το έργο. Όμως ο εργολάβος δεν μπορούσε να εκτελέσει το έργο αυτό διότι έβρεχε εκείνες τις ημέρες πολύ κι έπρεπε να σταματήσει η κακοκαιρία για να ξεκινήσει το έργο. Θυμίζω ότι ο χωματόδρομος που βρίσκεται εφαπτόμενος στο τοιχίο είχε κλείσει από την Τεχνική Υπηρεσία εδώ και 4-5 μήνες ώστε να μην περνάει κανείς από κει. Παράλληλα, και ο αύλειος χώρος έκλεισε από τη μέσα πλευρά και ήξεραν και οι δάσκαλοι και τα παιδιά ότι είναι κλειστός να μην πηγαίνει κανείς εκεί. Άρα, η Διοίκηση του Δήμου, που μας αφορά εμάς, έδειξε αντανακλαστικά άμεσα και ξεκίνησε διαδικασίες άμεσα χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, όμως έπρεπε να γίνουν οι μελέτες που προβλέπονται και η διαδικασία η σωστή, αλλά έγινε με το ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. Όταν έπεσε στην αντίληψή μας ότι με τις βροχές τις έντονες επρόκειτο να πέσει το τοιχίο, σε συνεργασία και με την αστυνομία, κλείσαμε το δρόμο εκεί και έπεσε ελεγχόμενα το τοιχίο χωρίς να απειλείται καμία ανθρώπινη ζωή και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Τί θα γινόταν αν έμπαινε ο εργολάβος πριν από τη βροχή; Πάλι θα κλείναμε το δρόμο για να μπορέσει να δουλέψει και να γκρεμίσει αυτό το τοιχίο, γιατί το τοιχίο θα γκρεμιζόταν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, για να μπορέσουμε να κάνουμε εξυγίανση του εδάφους και να ρίξουμε πέδιλο στο νέο τοιχίο, κι όπως λέει η μελέτη θα αλλάξουμε πέρα από το τοιχίο αυτό που έπεσε και οκτώ μέτρα τον κάθετο τοίχο πάνω σε αυτό το τοιχίο. Άρα εδώ ειλικρινά, δεν πρέπει να λέγονται πράγματα ανυπόστατα, καλύτερα να ρωτιούνται οι Υπηρεσίες του Δήμου εάν και κατά πόσο κάποια πράγματα έγιναν σωστά, γιατί εκτίθενται με τα ανυπόστατα λόγια οι μηχανικοί του Δήμου και η Τεχνική Υπηρεσία τους οποίους όλους εγώ μόνο ευχαριστώ όλα αυτά τα χρόνια για το έργο τους”.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αρταίων, Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, η οποία μέσα από τις εξηγήσεις του Δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, ανέδειξε άλλο ένα θέμα μείζονος σημασίας για την πόλη μας, ένα θέμα που μας αφορά όλους, ένα θέμα που αφορά όλους τους πολίτες της Άρτας, αλλά και ευρύτερα το κοινωνικό σύνολο, αφού έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια στην περιφερειακή οδό και τον άδικο θάνατο του Βαγγέλη Δραγατάκη. Διαβάστε παρακάτω όσα δήλωσε η κα Ταπραντζή για το θέμα του 9ου δημοτικού σχολείου ως απάντηση στα προαναφερόμενα λόγια του Δημάρχου Αρταίων και θα σας αναλύσω στη συνέχεια τη σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων. “Θα ήθελα να πω στο Δήμαρχο ότι κάποιες φορές η κριτική της Αντιπολίτευσης είναι σημαντική, χαίρομαι που θυμάται ο ίδιος ότι μετά την επίσκεψή μας τον Ιανουάριο του 2021 στο 9ο Δημοτικό εμείς είδαμε με τα δικά μας μάτια κάτι τρομακτικό να συμβαίνει σε σχολείο και τότε πήραμε την απάντηση κατά τη διάρκεια του ΔΣ ότι το θέμα είναι στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το βλέπει… Η δική μας κριτική αυτή τη φορά είναι στο εξής: ένα κατεπείγον ζήτημα θέλει περίπου ένα χρόνο να λυθεί;;; Και γιατί δεν φροντίσατε να λυθεί το θέμα τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι κλειστό το σχολείο, παρά έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο τώρα; Δεν θα έπρεπε να σας τρομάζει η κριτική μας κ. Τσιρογιάννη, την έχετε ανάγκη από εμάς! Σε κάθε περίπτωση, ούτε ανυπόστατα πράγματα λέγαμε, αλλά και θεωρούμε ότι άργησε πάρα πολύ η μελέτη, μια μελέτη που δίνεται σε ένα ιδιωτικό γραφείο με τον όρο “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ” θα έπρεπε σε δυο μήνες το πολύ να είναι έτοιμη, αλίμονο αν μια μελέτη με τον όρο “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ” θέλει ένα χρόνο για να έχουμε απάντηση και μάλιστα σε ιδιώτη”.

Κι εκεί έρχεται τώρα η δική μας κριτική απέναντι στο Δήμο Αρταίων, πώς γίνεται να υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία, αυτή η αργοπορία, αυτή η καθυστέρηση στις κινήσεις των αρμόδιων φορέων σε μια μελέτη και ένα θέμα γενικότερα που το χαρακτηρίζουν ως “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ”, και εν τέλει ο Δήμαρχος Αρταίων όχι μόνο να θεωρεί ότι όλα γίνονται σωστά αλλά και να ευχαριστεί την Τεχνική Υπηρεσία για το έργο της… Εδώ, μόλις αναδείχθηκε ένα θέμα μείζονος σημασίας! Δηλαδή, όλον αυτόν τον καιρό που ο κ. Τσιρογιάννης και η Τεχνική Υπηρεσία μας λένε ότι θα κινηθούν σε ένα θέμα οι διαδικασίες με το “κατεπείγον”, αυτοί εννοούν σε κανέναν χρόνο, ίσως και περισσότερο;;; Κι αυτό μόνο για τη μελέτη... Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια, δεν είμαστε από αυτούς που μιλούν με ανυπόστατα λόγια, αλλά μόνο με αποδείξεις. Και μέσα από το θέμα του 9ου δημοτικού σχολείου, θα αναδείξουμε κι άλλο ένα θέμα που φαίνεται να κυλάει τόσο αργά, μα τόσο αργά… Ο ίδιος ο κ. Τσιρογιάννης στα δικά του λόγια αποκάλυψε για το 9ο δημοτικό σχολείο ότι έδωσε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να βγάλει μελέτη με τον όρο του κατ’ επείγοντος και αυτή η μελέτη πήρε περίπου οκτώ μήνες… Να τονίσουμε τώρα .ότι υπάρχει κι άλλο ένα θέμα, μείζονος σημασίας για τους πολίτες της Άρτας μιας που έχει να κάνει με την ασφάλεια όλων μας, και αναφερόμαστε στο θέμα της οδικής ασφάλειας στην περιφερειακή οδό, όπου κι εκεί τον Απρίλιο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να μην αφαιρεθούν τα κάγκελα, αλλά καλύτερα να γίνει μια μελέτη με τον όρο “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ”. Ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά πιο πάνω “ δεν πρέπει να λέγονται πράγματα ανυπόστατα, καλύτερα να ρωτιούνται οι Υπηρεσίες του Δήμου εάν και κατά πόσο κάποια πράγματα έγιναν σωστά, γιατί εκτίθενται με τα ανυπόστατα λόγια οι μηχανικοί του Δήμου και η Τεχνική Υπηρεσία τους οποίους όλους εγώ μόνο ευχαριστώ όλα αυτά τα χρόνια για το έργο τους”. Ρωτήσαμε λοιπόν, μάλιστα ρωτήσαμε την ίδια τη Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα της οδικής ασφάλειας στην περιφερειακή οδό, όμως οι απαντήσεις που λάβαμε δεν συνάδουν με την πραγματικότητα…! Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΔΣ ψήφισε να γίνει άμεσα, με τη μορφή του “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ” μελέτη για την οδική ασφάλεια στην περιφερειακή οδό. Ο χρόνος κυλούσε, οι μήνες περνούσαν και τελικά, στα μέσα Σεπτεμβρίου, έναν χρόνο μετά το θάνατο του Βαγγέλη Δραγατάκη, επικοινωνήσαμε με την κα Γρύλλια για να δούμε τί γίνεται με αυτήν την περιβόητη μελέτη, μιας που είχαν περάσει ήδη πέντε μήνες από τη λήψη απόφασης για το “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ”, αλλά δεν είχαμε εξελίξεις. Τότε, σε άρθρο μας στο “Μ” η κα Γρύλλια είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι σε δύο περίπου εβδομάδες (από τη στιγμή της συνέντευξής μας) η μελέτη θα έβγαινε στον αέρα για δημοπρασία κι ότι υπάρχει μια καινούρια ειδικότητα οδοποιών, επιθεωρητών, εγκεκριμένων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και θα ζητούσε ο Δήμος Αρταίων έναν τέτοιον για να αναλάβει τη μελέτη και να υποδείξει στο Δήμο Αρταίων αν κάτι πρέπει να φύγει ή να συμπληρωθεί στην περιφερειακή οδό για την προστασία των πολιτών.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν κ. Τσιρογιάννη στην Τεχνική Υπηρεσία και λάβαμε την απάντηση ότι σε δύο εβδομάδες θα είχαμε τη μελέτη στον αέρα. Από εκείνη την ημέρα, πέρασαν άλλοι δυόμισι μήνες!!! Πού είναι η μελέτη; Από τον Απρίλιο του 2021 πέρασαν οκτώ μήνες(!) περίπου και η μελέτη με τον όρο “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ” δεν έχει βγει ακόμη στον αέρα! Πού είναι η μελέτη; Μάλιστα, ενημερωθήκαμε πρόσφατα από τις καλά πληροφορημένες πηγές μας εκ των έσω ότι οι αρμόδιοι φορείς επαναλαμβάνουν την ίδια φράση σε όσους ρωτούν για τη μελέτη “θα βγει άμεσα…”. Το άμεσα για μια μελέτη με τον όρο “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ” δεν ανταποκρίνεται σίγουρα σε μια μελέτη που έχουν ήδη περάσει οκτώ μήνες και ακόμη περιμένουμε, κι όπως φαίνεται θα περιμένουμε κι άλλο…! Και να επισημάνουμε ότι μόλις η μελέτη βγει στον αέρα, δεν τελειώσαμε με το έργο, αλλά τότε θα αρχίσει η κατασκευή του, αφού βρεθούν χρήματα πρώτα, και μετά θα χρειαστεί πάλι ένα ακόμη μεγαλύτερο διάστημα για να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί το έργο.

Παρακάτω, θα δείτε φωτογραφία, ντοκουμέντο που εξασφαλίσαμε αποκλειστικά και αφορούν τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Δραγατάκη. Πρόκειται για την τοξικολογική εξέταση του εκλιπόντος Βαγγέλη Δραγατάκη, αλλά και το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η οικογένεια, το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι συμπίπτει με τα συμπεράσματα της Τροχαίας.


Η τοξικολογική εξέταση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο έλεγχος για ουσίες και αλκοόλ στο αίμα του βγήκε ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ, οπότε ο άτυχος νεαρός δεν είχε πιει, δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ όταν το αυτοκίνητό του γλίστρησε στα νερά και καρφώθηκε πάνω στα κάγκελα στην περιφερειακή οδό, ενώ το πόρισμα του πραγματογνώμονα αναφέρει ότι το παιδί οδηγούσε με μόνο 40 χιλιόμετρα την ώρα τη στιγμή που το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 50 χιλιόμετρα!!! Τί πρεσβεύουμε ως κοινωνία; Δεν αναλογούν ευθύνες σε κάποιους όταν ένα νέο παιδί, χωρίς αλκοόλ στο αίμα του, χωρίς να τρέχει, αλλά αντίθετα να πηγαίνει με ταχύτητα μικρότερη του ορίου ταχύτητας στην περιφερειακή οδό, βρίσκει τραγικό θάνατο όταν το αυτοκίνητό του προσκρούει στα κάγκελα και τελικά ένα από αυτά διαπερνάει το σώμα του; Ή να πούμε ότι φταίει η κακιά η ώρα και να το ρίξουμε στη μοιρολατρία; Να θυμίσουμε ότι ο Βαγγέλης ήταν το τρίτο θύμα!!! Πριν από τον ίδιο, άλλα δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τα κάγκελα, στο ένα το κάγκελο καρφώθηκε στην καρδιά και στο άλλο το κάγκελο λειτούργησε σαν σπαθί και τον αποκεφάλισε! Πόσοι ακόμη πρέπει να πεθάνουν μέχρι να κατανοηθεί η έννοια του κατεπείγοντος; Τί περιμένουμε ως κοινωνία; Κι άλλους νεκρούς; Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο;

Τικ, τοκ, τικ, τοκ… Είναι ο ήχος του ρολογιού που χτυπάει αντίστροφα για όλους τους αρμόδιους σε αυτήν την υπόθεση φορείς, γιατί εμείς κρούουμε διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου τον τελευταίο χρόνο για το θέμα αυτό σε όσους διαμηνύουν ότι όλα βαίνουν καλώς και όλα τα κάνουν σωστά. Κι αν – κάτι που απευχόμαστε- υπάρξει κι άλλο ένα θύμα στην περιφερειακή οδό από τα κάγκελα, αν ένας ακόμη συμπολίτης μας χάσει τη ζωή του καρφωμένος ή αποκεφαλισμένος από τα κάγκελα όπως τα τρία παλικάρια, εμείς θα ξέρουμε ότι βάσει των γραπτών μας κειμένων, βάσει των δημοσιεύσεών μας, κάναμε το καθήκον μας και ως δημοσιογράφοι και ως άνθρωποι!!!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ