Αναρτήθηκε στις:11-10-21 12:41

Μαζικές επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις


Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις θα εισπράξουν μέσα στο προσεχές διάστημα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένας νέος γύρος συμψηφισμών επιστροφών φόρων, αποζημιώσεων covid και voucher παγίων δαπανών, με τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων. Η ολοκλήρωση του νέου κύκλου συμψηφισμών σηματοδοτεί μια μαζική αποστολή των επιστροφών φόρων που απομένουν. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. Ειδικά για τις αποζημιώσεις ενοικίων COVID η ΑΑΔΕ, συμψήφισε αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, δηλαδή το 98,2% του συνόλου. Για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν. Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Όσοι έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ προφανώς δεν θα δούνε συμψηφισμό. Όσοι όμως έχουν απλήρωτες δόσεις μπροστά τους θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ. Εαν και μετά τους συμψηφισμούς υπάρχει υπόλοιπο οφειλής τότε αυτό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022 κάτι που θα αποτυπώνονται στο νέο εκκαθαριστικό θα βρίσκεται στο MyAADE.

Για όσους πολίτες προκύψει από τον συμψηφισμό να λάβουν κάποιο ποσό επιστροφής φόρου αυτό θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες και το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα taxisnet.

Υπενθυμίζεται οτι ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου. Για παράδειγμα, αν από την κοινή δήλωση προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς καταβολή ύψους 800 ευρώ για τον σύζυγο και επιστροφή φόρου 300 ευρώ για τη σύζυγο, δεν γίνεται συμψηφισμός των δύο ποσών σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση αυτή ο σύζυγος καλείται με το δικό του εκκαθαριστικό να πληρώσει 800 ευρώ και η σύζυγος καλείται, με το δικό της ξεχωριστό εκκαθαριστικό, να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο σύζυγοι εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img