Αναρτήθηκε στις:19-07-21 17:02

Χρ. Γκόκας: Υπαρκτός κίνδυνος να μείνουν εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός νέας ΚΑΠ


Ο βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, επανακατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό, σχετικά με τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός της νέας ΚΑΠ, γεγονός που θα επιφέρει ζημιά στους κτηνοτρόφους και στις ενισχύσεις που καταβάλλονται σε αυτούς.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ολιγωρήσει, τόσο στην ένταξη επιπλέον 9,6 εκ εκτάσεων στρεμμάτων βοσκοτόπων που είχαν εξαιρεθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στην πληρωμή ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους που τυχόν δεν είχαν καταβληθεί από το 2015 και μετά.

Όπως τονίζουν, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, ενώ έχει ψηφιστεί ο Κανονισμός 2393/2017- OMNIBUS και έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2020, που δέχονται την ερμηνεία των ελληνικών αρχών, ότι στους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας μπορεί, πέρα από την ποώδη και θαμνώδη βλάστηση (που είναι συνηθισμένη στις βόρειες χώρες) να περιλαμβάνεται και η ξυλώδης βλάστηση(μεσογειακός βοσκότοπος), και ενώ η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε και από την επιστροφή στη χώρα, του ποσού των 460 εκ. ευρώ καταλογισμών που είχαν επιβληθεί για τα έτη 2009-2013.

Επίσης, οι αποφάσεις αυτές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είχαν σαν αποτέλεσμα και την πληρωμή των ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί σ’ αυτούς από το 2015 και μετά.

Και σημειώνουν ότι η μη έγκαιρη αλλά και ολοκληρωμένη ενσωμάτωση αυτών των εκτάσεων έχει ως συνέπεια, τον κίνδυνο, αυτές , να μείνουν εκτός νέας ΚΑΠ 2021-2027, η διαπραγμάτευση της οποίας μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουν ότι η χώρα και οι κτηνοτρόφοι κυρίως, θα χάσουν σημαντικά πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού του φυσικού πόρου, και στις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν, αλλά και στην προσμέτρηση των σημαντικών ποσοτήτων CO2 που δεσμεύουν οι βοσκότοποι, δίνοντας θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο στην ελληνική γεωργία.

Επι πλέον, σημειώνουν ότι η καθυστέρηση αυτή τόσο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρότατο, υπαρκτό πλέον κίνδυνο, ώστε η αλλαγή του κανονισμού OMNIBUS του 2017 και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μείνουν «γράμμα κενό» για τη χώρα μας στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφού υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση των μελετών των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και η μόνη “πρόοδος” που έχει επιτευχθεί σε αυτό το θέμα είναι ότι με νόμο του 2015 εξαιρέθηκαν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι, από την συμμετοχή στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν τη σημασία των Ελληνικών Βοσκοτόπων, αφού αποτελούν τον φυσικό παραγωγικό πόρο με βάση τον οποίο παράγεται η ξεχωριστή ΠΟΠ Ελληνική φέτα και σημαντικά άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και παραγωγής με φιλο-περιβαλλοντολογικό τρόπο.

Για όλα τα ανωτέρω, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό με ποιο τρόπο, άμεσα και με διαφάνεια, σκοπεύει να ενσωματώσει τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων, ώστε να αξιοποιηθούν υπέρ των κτηνοτρόφων με την Νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027, με ποιο τρόπο οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν λόγο στην κατανομή και παραγωγική αξιοποίηση των βοσκοτόπων, και τέλος, με ποιο τρόπο θα επιταχυνθεί η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ