Αναρτήθηκε στις:15-06-21 12:10

Εκδήλωση του Γ.Ν. Άρτας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜια λιτή, αλλά «στολισμένη» με ουσιαστικό περιεχόμενο, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε και πραγματοποίησε το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας χθες στις 14 Ιουνίου, που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Στην εκδήλωση μίλησαν η συντονίστρια Διευθύντρια της Αιμοδοσίας, Παππά Ελένη, η Προϊσταμένη της Αιμοδοσίας, Γείτονα Δήμητρα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Άρτας και των Κέντρων Υγείας, Πασιάς Γιάννης, και η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Ηλιάνα Καϊντάση, η οποία ανέλαβε και την παρουσίαση της εκδήλωσης. “Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό”, ήταν το φετινό κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη. Το μήνυμα αυτό υποδεικνύει τον τρόπο που οι εθελοντές αιμοδότες καρτούν τον κόσμο ζωντανό και κάνουν τις καρδιές να χτυπούν. Κάθε λίγα δευτερόλεπτα, κάποιος κάπου χρειάζεται αίμα. Οι μεταγγίσεις αίματος σώζουν εκατομμύρια ζωές. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι χρειάζονται αίμα θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, χρειάζονται τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Σε όλη την πανδημία, παρά την περιορισμένη κινητικότητα, οι εθελοντές αιμοδότες συνέχισαν να δωρίζουν το αίμα τους. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Άρτας συνέλεξε 2.817 μονάδες αίματος. Συγκεκριμένα, 621 μονάδες αίματος συλλέχθηκαν από τις εξορμήσεις σε συλλόγους/ φορείς αιμοδοτών σε διάφορες περιοχές του νομού Άρτας, 1319 μονάδες αίματος προήλθαν από εθελοντές αιμοδότες που έδωσαν αίμα στο χώρο του νοσοκομείου και 877 μονάδες αίματος από αιμοδοτήσεις του συγγενικού/ φιλικού περιβάλλοντος ασθενών επίσης στο χώρο του νοσοκομείου. Συνολικά, σχεδόν το 70% της ετήσιας συλλογής προήλθε από εθελοντές αιμοδότες.

Φυσικά, στην εκδήλωση επισημάνθηκε και ο στόχος του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από το να αυξηθούν οι μονάδες αίματος που συλλέγονται για την εξασφάλιση της επάρκειας, καθώς επίσης και να αυξηθούν οι τακτικές εθελοντικές δωρεές αίματος και παραγώγων του, ώστε να έχουμε ασφάλεια της μετάγγισης και διευκόλυνση στη διαχείριση των διαθέσιμων μονάδων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, με αφορμή τη δωρεά ενός σύγχρονου ψυγείου για την αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε “Το αίμα δίνει ζωή, μακάρι να ήμασταν αυτάρκεις σε αίμα και ως πόλη και ως χώρα… Όσον αφορά τη δωρεά, να πω ότι κι εμείς κάνουμε τα ελάχιστα που μπορούμε , μιας που έχουμε και μια πολύ καλή συνεργασία με τη Διευθύντρια της Αιμοδοσίας, την κα Παππά, και μάλιστα κάναμε μια δράση μέσα στην πανδημία να παραχωρήσουμε τη Δημοτική πινακοθήκη για να γίνει Κέντρο Αιμοδοσίας τότε και πήγε πολύ καλά. Μέσα από τα σχολεία ή μέσα από οποιεσδήποτε άλλες δράσεις, αν μπορούμε κι εμείς ως Δήμος, να βοηθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες πάνω στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι δίνοντας λίγο χρόνο και λίγο αίμα, σώζονται ανθρώπινες ζωές. Έχοντας μια αγαστή συνεργασία με το Διοικητή του Γ.Ν. Άρτας και με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους ευχαριστώ για τον αγώνα που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα. Εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά τους για ένα σύγχρονο ψυγείο, όπου θα αποθηκεύεται το αίμα. Εμείς θα χαιρόμαστε αυτό το ψυγείο να είναι πάντα γεμάτο για να σώζονται ανθρώπινες ζωές”.


Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Γ.Ν. Άρτας, Ευάγγελος Ντάκουλας, επεσήμανε “Το Νοσοκομείο μας βρίσκεται στο σημείο να προσπαθεί να βελτιώσει το Τμήμα της Αιμοδοσίας το τρέχον διάστημα. Για το λόγο αυτό, μόλις παραλάβαμε καινούρια μηχανήματα αιμοκάθαρσης και καινούριες καρέκλες για να κάθονται να δίνουν αίμα οι αιμοδότες. Όσον αφορά το Δήμο Αρταίων, μέσα από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, μας δώρισε ένα νέο ψυγείο με σύγχρονο καταγραφικό, όπου θα αποθηκεύουμε το αίμα και τα παράγωγά του. Επιπρόσθετα, το νοσοκομείο βρίσκεται σε μια προσπάθεια επέκτασης του χώρου και αλλαγής και άλλου εξοπλισμού για το σκοπό της αιμοδοσίας. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες”.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ρωτήσαμε το Δήμαρχο Αρταίων για τις εξελίξεις όσον αφορά ένα χρόνιο αίτημα των εθελοντών αιμοδοτών Άρτας, δηλαδή την εύρεση μόνιμης στέγης για το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας. Ο ίδιος ο σύλλογος λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει να λαμβάνει χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, εξέφρασε σε μας για ακόμη μια φορά το παράπονό του ότι λύση δεν έχει βρεθεί ακόμη σε αυτό το θέμα μείζονος σημασίας για τους ίδιους. “Καλές οι εκδηλώσεις και τα λόγια περί στήριξης από φορείς του τόπου μας, αλλά πράξεις δεν είδαμε ακόμη!” δήλωσαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου κατά τη χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία. Η απάντηση διά στόματος Δημάρχου Αρταίων ήταν η εξής “Να πω και να χρησιμοποιήσω τα νούμερα της Αιμοδοσίας, ότι αυτή τη στιγμή από τις 2.800 φιάλες αίμα , οι 2.200 φιάλες είναι από αιμοδότες που προσέρχονται στο νοσοκομείο Άρτας και μόνο οι 600 περίπου προέρχονται από έξω. Από την άλλη, εμείς προσπαθούμε όλους τους συλλόγους και τους φορείς να τους βοηθάμε και στην προκειμένη περίπτωση η μόνη λύση που υπάρχει είναι, και την έχω πει ξανά, ότι σε ένα από τα καταστήματα που ετοιμάζονται στον Άγ. Δημήτριο θα γίνει η στέγη υγείας του Δ. Αρταίων, όπου το πρωί θα λειτουργούν εκεί τα ΚΕΠ Υγείας και το απόγευμα θα είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε συλλόγου που ασχολείται με τα θέματα της Υγείας. Αν και το ψάξαμε να μισθώσουμε ακόμη και χώρο, τελικά δεν μπορούμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα χώρο μόνο και μόνο για τους Εθελοντές Αιμοδότες. Τους θέλουμε τους Εθελοντές Αιμοδότες, το απόγευμα θα είναι στη διάθεσή τους ο χώρος που προανέφερα, όμως τα πρωινά θα λειτουργεί εκεί η δομή του Δήμου που λέγεται ΚΕΠ Υγείας”.

Προσωπικά θα ήθελα να κλείσω μόνο με ένα σχόλιό μου για το θέμα αυτό, μιας που εδώ και ένα χρόνο βλέπω από κοντά τον τιτάνιο αγώνα που δίνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας και πόσο άσχημα αισθάνονται να “παρακαλούν” φορείς του τόπου μας και την ίδια μας την πόλη για στέγη… Γνωρίζοντας μαθηματικά, θα πω απλά ότι ναι μεν το 600 φιάλες είναι λιγότερες σε σχέση με τις 2.800 που συγκεντρώνει το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όμως το 600 είναι σχεδόν το 1/5 του συνολικού ποσού συγκέντρωσης αίματος, που σημαίνει με απλά λόγια ότι ένας στους πέντε συμπολίτες μας σώζεται από τη δωρεά αίματος που οργανώνει και υλοποιεί κατά κύριο λόγο ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας. 1 στους 5 συμπολίτες μας ζει χάρη στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας, οπότε, πέραν του αμέριστου σεβασμού όλων μας προς το έργο τους και την προσφορά τους, οφείλουμε ως τοπική κοινωνία και κυρίως οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς του τόπου μας να κάνουν το έργο τους ευκολότερο, να ανοίγουν το δρόμο μπροστά τους, όχι να τον κάνουν κακοτράχαλο!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ